Κρήτη

Ηράκλειο

ΚΚΕ - Ηράκλειο: Στη Βουλή οι απολύσεις εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου

ΚΚΕ,Μανόλης Συντυχάκης

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω, αναφορικά με τις απολύσεις εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου:

"75 εργαζόμενοι, συμβασιούχοι- παρατασιούχοι της 8/2018 δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, στο
πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Ηρακλείου, απολύθηκαν από τη δουλειά τους στις 17
Νοεμβρίου, ύστερα από δύο χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας στην ίδια πάντα υπηρεσία και με την ίδια ειδικότητα. Η απόλυση των εργαζόμενων ανακοινώθηκε μετά την απόφαση του
Πρωτοδικείου Ηρακλείου, που αφορά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των 75 εργαζόμενων, η οποία είναι αρνητική ως προς τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους. Ταυτόχρονα εκκρεμεί, για τις 18 Δεκεμβρίου, η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων και για τους υπόλοιπους 90 εργαζόμενους.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στο Δήμο Ηρακλείου είναι τοποθετημένοι σε κρίσιμες υπηρεσίες,
καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κάτι που αναγνώρισε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου, με ομόφωνη απόφασή του, στη συνεδρίασή του στις 23/9/19. Είναι, λοιπόν, ευνόητο πως με την αποχώρησή τους θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, σε μια περίοδο μάλιστα που λόγω των συνθηκών απαιτείται η κατεπείγουσα στελέχωσή του με παραπάνω προσωπικό.

Ταυτόχρονα, είναι πρόκληση ότι 75 εργαζόμενοι καταλήγουν στο δρόμο της ανεργίας, μετά την
εργασιακή ομηρία δύο χρόνων, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε καθολικό κλείσιμο και ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους με την αγωνία για το αν θα ξαναβρούν δουλειά, ενώ είναι βέβαιο ότι η απόφαση για την απόλυσή τους θα δημιουργήσει σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, ζητήματα σε σχέση με την ίδια την επιβίωσή τους.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Ηρακλείου, όπως και στους υπόλοιπους δήμους και δημόσιες υπηρεσίες ανά τη χώρα, μέχρι σήμερα ζουν την κοροϊδία και τον εμπαιγμό διαχρονικά των κυβερνήσεων που ακολουθούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «ανακύκλωση» της ανεργίας και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Αρνούνται σκόπιμα εδώ και χρόνια τις προσλήψεις, παρά τα χιλιάδες κενά στους δήμους, επιδιώκοντας να οδηγήσουν κρίσιμους τομείς σε πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Στην ίδια κατεύθυνση βαρύτατες ευθύνες έχει η δημοτική αρχή Ηρακλείου που συναινεί στη
διατήρηση της εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων και συνάμα τους εμπαίζει. Χαρακτηριστικό
δείγμα αυτής της στάσης είναι ότι η δημοτική αρχή δε στήριξε στο δικαστήριο τις δίκαιες διεκδικήσεις
των εργαζομένων, παρά τις διαβεβαιώσεις της και αντίθετα στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού
Συμβουλίου. Η δημοτική αρχή φοράει το προσωπείο της κοινωνικής ευαισθησίας όποτε τη συμφέρει,
ενώ στην πραγματικότητα εναντιώνεται και απολύει εργαζόμενους που διεκδικούν το αυτονόητο: το
δικαίωμα τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Είναι απαράδεκτο ενώ η κυβέρνηση -και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς- παρέχει πακτωλό ζε-
στού χρήματος στους επιχειρηματίες, να μην παίρνει μέτρα για την προστασία του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά εργαζόμενοι να μένουν άνεργοι χωρίς να έχουν τα βασικά προς το ζην.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:
-Οι εργαζόμενοι της «κοινωφελούς εργασίας» στον Δήμο Ηρακλείου να παραμείνουν στις θέσεις τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λαϊκή Συσπείρωση: Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός του 2021 της Περιφέρειας Κρήτης

Κρήτη

Κρήτη: Συνάντηση Κουράκη με Καραμανλή και Κεφαλογιάννη για τον ΒΟΑΚ

Γιάννης Κουράκης

“Κλείδωσε” για την ερχόμενη Πέμπτη, το σημαντικό ραντεβού που θα έχει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης και μέλη της διοίκησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον πολύπαθο ΒΟΑΚ ενώ η συνάντηση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά από τα όσα ανέφερε ο Υπουργός, Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών δήλωσε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα κατατεθούν όλες οι μελέτες για να δοθεί η απαραίτητη περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ αναφέρθηκε στην προμελέτη οδικών και υδραυλικών έργων στις παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, στο πλαίσιο της οποίας θα εξετασθεί και το ζήτημα των πέντε ανισόπεδων κόμβων, Μεσσαράς, Φοινικά, Κνωσσού, Κατσαμπά και αεροδρομίου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ που δίνει μεγάλη σημασία στο θέμα του συγκεκριμένου δρόμου, ανακοίνωσε την ακριβή ημερομηνία για τη συνάντηση που θα έχει, μιλώντας σήμερα στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη ενώ τόνισε την ανάγκη ύπαρξης νέων χαράξεων.

Μίλησε για την πρωτοβουλία του, που στάθηκε η αφορμή για την επικείμενη συνάντησή του στο Υπουργείο και στάθηκε στην αξία που θα έχει το γεγονός ότι ο Κρητικός υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης γνωρίζει καλά το θέμα και όλες τις παραμέτρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κ. Καραμανλής, από τη Βουλή, σημείωσε χθες ότι το υπουργείο του έχει αναθέσει από τις 09/11/2020, σύμβαση συμβούλων για να εξετάσουν και τα ζητήματα των 5 κόμβων στο Ηράκλειο, συμπεριλαμβανομένων και των παρακάμψεων στα Χανιά και το Ρέθυμνο και τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης αναμένονται εντός του Φεβρουαρίου.

Σημείωσε πάντως ότι οι κόμβοι στο Ηράκλειο, που εκτείνονται σε μήκος 7 χλμ, δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και χρόνια. Το οδόστρωμά τους είναι σε κακή κατάσταση και αυτό δημιουργεί τεράστια ζητήματα οδικής ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - κακοκαιρία: Παραλίγο να πέσουν σε γκρεμό παράτολμοι εκδρομείς

Νίκος Παπαθανάσης στο Ράδιο Κρήτη: Θα στηριχθούν με όλα τα μέσα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι