Πολιτική

Προκόπης Παυλόπουλος: Η Εθνεγερσία του 1821 συνεχίζεται στην Κύπρο

Από την εκδήλωση στην Κύπρο

Η εθνεγερσία του 1821, διακόσια χρόνια μετά, συνεχίζεται εδώ στη μαρτυρική Κύπρο και θα συνεχίζεται έως ότου απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό το τελευταίο υπόδουλο τμήμα του ελληνισμού, ανέφερε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της Επετείου της Μάχης της Αγίας Νάπας 17 Μαρτίου 1826 που οργάνωσε η Κύπρος.

"Γιορτάζοντας σήμερα μαζί σας, στα αιματοβαμμένα χώματα της μαρτυρικής Κύπρου, την επέτειο των 200 ετών από την εθνεγερσία του 1821, με αφορμή την ιστορική Μάχη της Αγίας Νάπας, την 17η Μαρτίου 1826, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Έλληνας, από εδώ βλέπω πλατύτερο τον τόπο μας και ακούω καθάρια και δυνατή, σαν ήχο προαιώνιας καμπάνας τη φωνή της πατρίδας", είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Όπως ανέφερε, δανείστηκε τούτες τις σκέψεις και λέξεις από τον Γιώργο Σεφέρη, διαχρονικό και αυθεντικό - και γι αυτό οιονεί εθνικό αφηγητή της μακραίωνης ιστορίας της Κύπρου ως αναπόσπαστου τμήματος του ελληνισμού μέσα στις χιλιετίες. Θα `λεγα της Κύπρου, ως πανάκριβου, ιστορικώς, πετραδιού στο εθνικό διάδημα της πατρίδας μας, είπε, προσθέτοντας πως, "ξαναδιαβάζω λοιπόν ενώπιον σας και κατ ανάγκην επιλεκτικώς τον Γιώργο Σεφέρη".

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η Μάχη της Αγίας Νάπας την 17η Μαρτίου 1826 μας διδάσκει με αφετηρία την Κύπρο ότι, στους αγώνες για την ελευθερία, η οποία είναι βιωματική για εμάς τους Έλληνες, αφού μόνο ελεύθεροι μπορούμε να υπερασπισθούμε την αξία μας και να αναπτύξουμε την προσωπικότητα μας, η Ελλάδα είναι μία ενιαία και αδιαίρετη, τονίζοντας πως ο ελληνισμός στις κρίσιμες ώρες τηρεί στο ακέραιο το καθήκον της αρραγούς ενότητας. Είναι τότε, ανέφερε, που ακόμη και η θάλασσα δεν χωρίζει τις στεριές, μα γίνεται το υγρό στοιχείο που ανοίγει διαύλους για την υπεράσπιση της πατρίδας.

"Η εθνεγερσία του 1821, διακόσια χρόνια μετά, συνεχίζεται εδώ, στη μαρτυρική Κύπρο. Και θα συνεχίζεται έως ότου απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό το τελευταίο υπόδουλο τμήμα του ελληνισμού", είπε.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, τέλος, την ευγνωμοσύνη του γιατί του δόθηκε για ακόμα μια φορά η ευκαιρία να προσκυνήσει τα "άγια χώματα της Κύπρου" και ν` αναλογιστεί και το δικό του χρέος ως Έλληνας απέναντι της.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Προκήρυξη για 200 προσλήψεις σε 50 Κινητές Ομάδες Υγείας

Δένδιας σε ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Τηρήστε τη συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την διεθνή νομιμότητα

ερντογάν

Η Τουρκία με πρόσφατες ανακοινώσεις που εξέδωσε, δείχνει για μια ακόμα φορά ότι έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη διεθνή νομιμότητα, ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, μετά από τις παραληρηματικές τουρκικές αντιδράσεις στην ομόφωνη καταδίκη των τελευταίων προκλήσεων της Άγκυρας στην Αμμόχωστο, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σημειώνουν πως η Τουρκία απέρριψε τόσο τη δήλωση του Προέδρου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια όσο και την Απόφαση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας.

Και οι δύο αποφάσεις,  επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ελήφθησαν από χώρες από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της υφηλίου, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίες, όμως, εκφράστηκαν κατά τρόπο σαφή υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων.

Η Τουρκία με τη στάση της, δείχνει για μία ακόμα φορά ότι αγνοεί τους βασικούς κανόνες της Διεθνούς Κοινότητας επιμένοντας στην παραβατική της συμπεριφορά, συνεχίζοντας να αποτελεί τη μειοψηφία του ενός, τονίζουν καταληκτικά οι διπλωματικές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσελίκ: Η απόφαση του ΟΗΕ στηρίζεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς Ελληνοκυπρίων-Ελλήνων

Στυλιανός Καλμπουτζής: Ταφή στη Σχολή Πυροβολικού για τον Ήρωα του 1974 (Φωτογραφίες - Βίντεο)

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Θρηνούμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Αγία Σοφία