Πολιτική

Το Αριστερό Ρεύμα για τον θάνατο του Χρήστου Καλοφωλιά

θλίψη

Ανακοίνωση εξέδωσε το Αριστερό Ρεύμα για τον θάνατο του Χρήστου Καλοφωλιά:
Έφυγε πρόωρα από κοντά μας, μετά από σκληρή μάχη με ανίατη ασθένεια, σε ηλικία 51 ετών, ο αγαπημένος μας σύντροφος και φίλος Χρήστος Καλοφωλιάς.
Από τα μαθητικά του χρόνια, στην Καλαμάτα όπου μεγάλωσε, εντάχθηκε στην Αριστερά, την οποία και υπηρέτησε ανιδιοτελώς, με σταθερότητα και συνέπεια, μέχρι και την ώρα που έδινε την τελευταία του μεγάλη μάχη..., τη μάχη για τη ζωή.
Πάντα στις πρώτες γραμμές της κομμουνιστικής και της ριζοσπαστικής Αριστεράς είτε ως μέλος, είτε ως στέλεχος. Ως μέλος της ΚΝΕ αρχικά, του ΚΚΕ στη συνέχεια – φοιτητής ακόμα, στο ΤΕΙ Ηρακλείου και στη συνέχεια μέσα από τις γραμμές του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ ως ενεργό στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος.
Συμμετείχε σε όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές Ηρακλείου του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές του Αριστερού Ρεύματος για τη ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΝ, την ενότητα της Αριστεράς και τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο σ. Χρήστος, με εξαιρετική θεωρητική κατάρτιση και βαθιά πολιτική, μαρξιστική και κριτική σκέψη, προϊόν προσωπικής του έρευνας και μελέτης, χωρίς να αποδέχεται εύκολες απαντήσεις και άκριτα «γραμμές», ήταν πάντα σεμνός, αγαπητός και ανιδιοτελής, χωρίς ίχνος παραγοντισμού πάνω του.
Το τελευταίο αντίο στο σ. Χρήστο θα πούμε αύριο Πέμπτη στις 11:00 το πρωί, στο «νέο κοιμητήριο» στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο Ηράκλειο που αγάπησε και ζούσε όλα αυτά τα χρόνια με τη σύζυγό του Ελένη Διαλιάτση και την κόρη τους Κορίνα.
Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας και τη συμπαράσταση μας στις αγαπημένες του σύζυγο και κόρη, στους γονείς, στον αδερφό του και σε όλους τους οικείους του.
Ο Χρήστος, ο σύντροφός μας, θα ζει στους αγώνες μας για ένα καλύτερο και δίκαιο κόσμο.

"Αντίο" από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του σ. Χρήστου Καλοφωλιά, αγωνιστή της Αριστεράς, έκανε την παρακάτω δήλωση:
''Με οδύνη πληροφορήθηκα την πρόωρη και άδικη απώλεια του αγαπημένου συντρόφου μας Χρήστου Καλοφωλιά.
Ο Χρήστος, η αγωνιστικότητα, η ανιδιοτέλεια και η σεμνότητα του θα μας λείψουν και αφήνουν πίσω τους ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συντρόφου Χρήστου Καλοφωλιά και τον διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες που από κοινού δώσαμε για έναν άλλο δρόμο, μια άλλη κοινωνία, μια άλλη Ελλάδα.
Η μνήμη του, πάντα ζωντανή, θα οδηγεί αυτούς τους αγώνες μας και θα μας δίνει δύναμη.''

Πολιτική

Μητσοτάκης στην Κοινωνική Σύνοδο της ΕΕ: «Κρατήσαμε την ανεργία στα προ πανδημίας επίπεδα»

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε το ποσοστό της ανεργίας στα προ της πανδημίας του κορονοϊού επίπεδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη θεματική συνεδρίαση «Εργασία και απασχόληση» στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

«Το να δαπανάς λεφτά προκειμένου να προστατεύσεις θέσεις εργασίας είναι επένδυση και η σωστή πολιτική» σημείωσε ο πρωθυπουργός που επεσήμανε πως η μετάβαση από την προστασία των θέσεων εργασίας στην δημιουργία αυτών είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα προέλθουν μέσω της κατανάλωσης αλλά μέσω των επενδύσεων, εξ ου και επανέλαβε πως η χώρα μας πρέπει να γίνει ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός, αλλά και να αξιοποιήσουμε τους πόρους ( 32 δισ. ευρώ ) από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αυτοί οι πόροι θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις του μέλλοντος, αλλά και σε προγράμματα επανακατάρτισης και δεξιοτήτων».

Αναφερόμενος στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία των νέων εργασιακών δικαιωμάτων, που συμβάλλουν στην προστασία των εργαζομένων. Έκανε, μάλιστα, ειδική μνεία σε πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά, όπως στο δικαίωμα της αποσύνδεσης, και στο δικαίωμα των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες να έχουν συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά να έχουν υγειονομική και ασφαλιστική περίθαλψη. «Ελπίζω όλες οι προαναφερθείσες πολιτικές να υιοθετηθούν σε κάποια φάση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σύνοδος κορυφής: Μετά μια μαύρη χρονιά, η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει "καλές θέσεις εργασίας" για τους Ευρωπαίους

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Πόρτο της Πορτογαλίας για να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μια πιο κοινωνική Ευρώπη μετά τις οικονομικές ζημίες της πανδημίας, αλλά ο δρόμος αναμένεται να είναι μακρύς πριν επιτευχθούν συγκεκριμένα επιτεύγματα, καθώς οι 27 είναι διχασμένοι.

"Πρέπει να φροντίσουμε ώστε η κοινωνική ασφάλιση να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Θα συζητήσουμε πώς να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας και να δώσουμε έμφαση στην κατάρτιση", δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν συμμετάσχει σε εργαστήρια στα οποία μετέχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, συνδικαλιστές και Ευρωπαίοι ηγέτες. "Έπειτα από μια πολύ δύσκολη χρονιά πανδημίας", η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται "την καλύτερη στιγμή", δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η Ευρώπη βλέπει φως στην άκρη του τούνελ με τον εμβολιασμό και τη σταδιακή χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών που δίνουν ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη.

Κάτω από τον λαμπερό ουρανό της πορτογαλικής πόλης-λιμάνι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε τα επιτεύγματα της Ευρώπης στην κρίση, και συγκεκριμένα το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από ένα πρωτοφανές κοινό χρέος, σύμβολο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για τα νομοθετικά έργα που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια καλύτερης προστασίας των εργαζομένων στις νέες ψηφιακές πλατφόρμες ή επιβολής μιας σύγκλισης προς τα πάνω των ελάχιστων μισθών στην ΕΕ. Χωρίς να αποκρύψει τις δυσκολίες. "Υπάρχει αντίσταση, επιφυλακτικότητα, στιγμές έντασης, αλλά είναι απαραίτητες για να υπάρξει πρόοδος σήμερα", είπε ο Μακρόν.

Οι χώρες του νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία τάσσονται ευμενώς. Όμως, οι χώρες του βορρά, προσκολλημένες στα αποδοτικά εθνικά τους μοντέλα, και οι ανατολικές χώρες, που φοβούνται ότι θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους, απορρίπτουν οποιαδήποτε εναρμόνιση των ελάχιστων μισθών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Στην ατζέντα πράσινο πιστοποιητικό και πατέντες εμβολίων

Σύνοδος Κορυφής: Πολωνία και Ουγγαρία αντιτάχθηκαν στη χρήση του όρου «ισότητα των φύλων»

Χαρδαλιάς - Lockdown: Πότε ανοίγουν μουσεία, θερινά σινεμά, θέατρα (Βίντεο)