Παραπολιτικά

Οι τηλεοπτικές άδειες και το μέλλον

τηλεοπτικές άδειες

Σας έχουμε ξαναγράψει ότι κάπου-κάπου έρχεται στο ekriti.gr ένα "πουλάκι" και μας "ψιθυρίζει" διάφορα μελούμενα...
Αυτή τη φορά, το "πουλάκι" προέβλεψε ότι στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δεν θα μείνει κανείς, παραπονούμενος. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, στο τέλος, θα πάρουν άδεια εθνικής εμβέλειας, φτάνει, βέβαια, να τα "σκάσουν" χοντρά. Άλλωστε, αυτό ήταν από την αρχή το σχέδιο. Όταν ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας έλεγε και ξανάλεγε ότι τα κανάλια χρωστάνε 243 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος για τη χρήση των συχνοτήτων και θα τα πληρώσουν οπωσδήποτε, κανείς δεν φανταζόταν ότι αυτό θα υλοποιηθεί και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (ανεξάρτητα αν τα χρήματα αυτά τα πλήρωσαν μόνον 4, με αμφιλεγόμενο τον τρόπο με τον οποίο τα κερδίζουν από τις παράλληλες δουλειές που κάνουν. Αυτό είναι άλλη ιστορία και θα κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες).
Ήδη, η διαδικασία για την χορήγηση των 4 πρώτων τηλεοπτικών αδειών ολοκληρώθηκε με υπερβολική επιτυχία για τα κρατικά ταμεία. Οι 4 πρώτοι "ξηλώθηκαν" κανονικά, με συνολικό τίμημα 246 εκατομμύρια ευρώ, για να επικρατήσουν των υπολοίπων...(φαίνεται ότι η τηλεοπτική άδεια έχει τεράστια δυναμική και βοηθά όποιον την έχει για να προωθεί τα ποικίλα συμφέροντά του. Όταν μάλιστα έχει και ιδιόκτητη μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας, όλα γίνονται πιο εύκολα. Το γεγονός ότι από τους 4 οι 2 είναι ιδιοκτήτες των δύο μεγαλύτερων ελληνικών ομάδων, μόνο τυχαίο δεν είναι).
Τώρα, θα πάρουν σειρά οι περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες, μετά οι θεματικές τηλεοπτικές και στο τέλος οι ραδιοφωνικές. Όλες οι άδειες θα δημοπρατηθούν και ο αριθμός τους θα είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των ενδιαφερομένων, για κάθε περίπτωση, με σκοπό ν' ανέβει το τίμημα, όσο πιο ψηλά γίνεται (όπως συνέβη με τις 4 πανελλαδικής εμβέλειας άδειες). 
Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, η κυβέρνηση ή ο αρμόδιος υπουργός θα πει το αυτονόητο: Η άδεια κάθε κατηγορίας, σύμφωνα με την διενεργηθείσα δημοπρασία κοστίζει κατά μέσον όρο, τόσα χρήματα. Όποιος άλλος ενδιαφέρεται μπορεί να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό και... καλές δουλειές.
Με τον τρόπο αυτό θα αναγκάσει όλους όσους, για τρεις περίπου δεκαετίες, εκμεταλλεύονται στο τζάμπα τις κρατικές συχνότητες να πληρώσουν ένα τίμημα και με το νέο νόμο, που ωστόσο θα ψηφιστεί, θα προβλέπεται και το ετήσιο ενοίκιο συχνότητας.
Τώρα, τα περί "χτυπήματος της διαπλοκής" είναι μόνον για λαϊκή κατανάλωση. 
Όποιος έχει το χρήμα, έχει και την άδεια!!!