Οικονομία

Σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

Ελλάδα - Θεσμοί

Συγκλίσεις, αλλά με μεγάλες καθυστερήσεις που καθιστούν επισφαλή το στόχο για συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου καταγράφονται μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα οι συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γ. Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή με τους επικεφαλής των θεσμών, για τα χρηματοπιστωτικά και τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, σημειώθηκε ουσιαστική σύγκλιση σε όλα τα θέματα των συναντήσεων. Στις επόμενες μέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με το cnn.gr το γεγονός πως στα εργασιακά, στο δημοσιονομικό και στον εξωδικαστικό μηχανισμό υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες δείχνει πως δύσκολα θα πιαστεί το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία (staff level agreement) με τους θεσμούς έως το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου.

Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση για τα λάθη - Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Πληρωμές επιδομάτων

Στις 25 Ιανουαρίου θα γίνουν οι πληρωμές για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ενώ παράταση ως τις 19 Ιανουαρίου παίρνουν οι αιτήσεις και οι διορθώσεις λαθών προηγούμενων αιτήσεων. Από το υπουργείο Οικονομικών δίδεται η δυνατότητα, σε περίπτωση λαθών, διόρθωσης των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα "myBusinessSupport" (www.aade.gr/mybusinesssupport) για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως σήμερα 611.524 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Η εκταμίευση των κονδυλίων προς τους δικαιούχους της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5» θα ξεκινήσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, θα εκδοθεί νέα απόφαση, που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης των φθηνών κρατικών δανείων και θα ανοίγει το δρόμο των πληρωμών στους δικαιούχους.

Διαβάστε επίσης: 

Νίκος Παπαθανάσης: Πρόγραμμα δανειοδότησης για μικρές επιχειρήσεις έως 50.000 ευρώ

"Παρθενική" πτήση για το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 -βίντεο