Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» αγροτικές επιδοτήσεις 3 δισ. ευρώ με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

αγροτικές επιδοτήσεις
 clock 08:09 | 26/05/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Την ύπαρξη ενός στενού κύκλου ατόμων βλέπει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) πίσω από το σκάνδαλο των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η έρευνα του Ευρωπαίου εισαγγελέα έχει αναδείξει δεκάδες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις οποίες Έλληνες πολίτες λάμβαναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αγροτικές επιδοτήσεις της Ε.Ε. από το 2017 έως το 2020 για βοσκοτόπια που δεν τους ανήκαν ή δεν είχαν μισθώσει ποτέ, ή για αγροτικές δραστηριότητες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, πρόκειται συνολικά για 2,9 εκατ. ευρώ που δόθηκαν την παραπάνω περίοδο και αφορούν 70 αγροτικές επιδοτήσεις. Ωστόσο, αυτό το ποσό δεν είναι παρά μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς οι περιπτώσεις των παράνομων επιδοτήσεων είναι περισσότερες.

Επιπλέον, πάνω από το 80% των περιπτώσεων ψευδών δηλώσεων εντοπίζεται στην Κρήτη, γεγονός που κάνει τις Αρχές να πιστεύουν ότι πίσω από τις παράνομες επιδοτήσεις υπάρχει ένα οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο ενορχήστρωνε την απάτη για αρκετά χρόνια.

Συγκεκριμένα, πηγές αναφέρουν στη Realnews ότι ειδικά την περίοδο 2019-2020 ο αριθμός των επιδοτήσεων φαίνεται να εκτοξεύεται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κεφάλαια που φέρεται ότι έχουν υπεξαιρεθεί δύναται να ανέρχονται σε έως και 45 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαχειρίζεται πάνω από 3 δισ. ετησίως, εκ των οποίων περίπου 2,4 δισ. ευρώ διανέμονται σε περίπου 660.000 δικαιούχους παραγωγούς.

Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το χρονικό διάστημα της έρευνας τουλάχιστον από το 2014 και ενδεχομένως και πέραν του 2022. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο», κάτι που φαίνεται ήδη από την πορεία των ερευνών, οι οποίες, έπειτα από παραγγελία του Ευρωπαίου εισαγγελέα, έχουν επεκταθεί και σε σπίτια ιδιωτών που εμπλέκονται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στο σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων.

Έφοδος σε πρώην δικαστικό

Οι πληροφορίες της «R» αναφέρουν πως έρευνα της Αστυνομίας έγινε και στο σπίτι ενός πρώην δικαστικού, ο οποίος είχε και θέση στελέχους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ίδιος, μάλιστα, αναφέρεται ότι αντιστάθηκε στην έρευνα, η οποία τελικά έγινε με την παρουσία εισαγγελέα. Το σπίτι του έγινε «φύλλο και φτερό» από την αιφνιδιαστική έρευνα των αστυνομικών, οι οποίοι κατέσχεσαν σκληρούς δίσκους και σειρά αρχείων.

Ο «φάκελος» με τις παρατυπίες και τις απάτες που πραγματοποιήθηκαν με ευρωπαϊκούς πόρους περιλαμβάνει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, συντριπτικά στοιχεία, τα οποία είναι από καιρό γνωστά στις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ύποπτοι υπέβαλλαν ψευδείς δηλώσεις ιδιοκτησίας ή πλαστά συμβόλαια μίσθωσης οικοπέδων, που στην πραγματικότητα δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει. Η πλειονότητα των υπόπτων ζούσε σε διαφορετικά μέρη της χώρας από αυτά που είχαν δηλώσει στις αιτήσεις τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο ιδιωτών από το Ρέθυμνο, οι οποίοι το 2019 κατέθεταν μισθωτήρια για εκτάσεις που εκμεταλλεύονταν στην Τζια, παίρνοντας επιδοτήσεις 73.000 ευρώ. Την επομένη, δύο άλλοι Ρεθυμνιώτες εμφανίζονταν να νοικιάζουν την ίδια έκταση. Η έρευνα έδειξε ότι ήταν ακόμα μία υπόθεση με εικονικά βοσκοτόπια για τα οποία εισπράχθηκαν παράνομες επιδοτήσεις.

Μεταξύ 2019 και 2022, πρόσωπα παρουσιάστηκαν ως νέοι γεωργοί και έλαβαν δικαιώματα ενίσχυσης από το εθνικό αποθεματικό, που χρηματοδοτείται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), βάσει ψευδών δηλώσεων που αφορούσαν την ιδιοκτησία ή τη μίσθωση βοσκοτόπων που ήταν επιλέξιμες για επιδοτήσεις, δίνοντας την ψευδή εντύπωση ενεργών γεωργικών δραστηριοτήτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βοσκότοποι που δηλώθηκαν ήταν στην πραγματικότητα δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες προηγουμένως είχαν διατεθεί μόνο για χρήση από κτηνοτρόφους που δεν διέθεταν ιδιωτική γεωργική γη. Τα βοσκοτόπια αυτά βρίσκονταν συχνά μακριά από τον πραγματικό τόπο κατοικίας των ατόμων που ισχυρίζονταν ότι τα κατείχαν ή τα ενοικίαζαν.

Κατά τα επόμενα έτη, έως το 2024, τα ίδια άτομα συνέχισαν να υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου, που τους επέτρεπαν να τους παραχωρηθούν δημόσιες βοσκήσιμες εκτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την ενεργοποίηση και τη διατήρηση των δικαιωμάτων πληρωμής τους.

«Η παράνομη αυτή πρακτική ενδέχεται να οργανώθηκε με συστηματικό τρόπο με τη συμμετοχή μελών του διοικητικού συμβουλίου και υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι στη διάρκεια της έρευνας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υπήρξε ειλικρινής συνεργασία από πλευράς του Οργανισμού.

Η αντίδραση του προέδρου του Νικολάου Σαλάτα υπήρξε άμεση με την έκδοση ανακοίνωσης, με την οποία δόθηκε διορία στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ειδικότερα στον Ευρωπαίο εισαγγελέα, Νίκο Πασχάλη, να ανακαλέσει δημόσια τις δηλώσεις του, ειδάλλως ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Ν. Σαλάτα. Ο τελευταίος αρνήθηκε, όμως στη συνέχεια ο υπουργός αποφάσισε τη λήξη της θητείας του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

πηγή: real.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θρήνος για τον 30χρονο Στέφανο που πνίγηκε λίγες μέρες πριν τον γάμο του

Στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος στράφηκαν το 2024 οι καταναλωτές - Τα οφέλη

Φεύγει η αφρικανική σκόνη - Απόκοσμες εικόνες στο Ηράκλειο

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis