Το Πολυτεχνείο Κρήτης με την τοπική ομάδα εργασίας EURECA-PRO TUC συμμετείχε ως εταίρος στην Εβδομάδα Ανασκόπησης (Review Week) 2025 της Ευρωπαϊκής Πανεπιστημιακής Συμμαχίας EURECA-PRO (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή) στην πόλη Nancy της Γαλλίας, με στόχο τη διαμόρφωση του μέλλοντος μιας βιώσιμης, ανταγωνιστικής και Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Από 12 έως 16 Μαΐου 2025, η Ευρωπαϊκή Πανεπιστημιακή Συμμαχία EURECA-PRO διοργάνωσε την ετήσια Εβδομάδα Ανασκόπησης (Review Week) για το 2025 στο Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης στην πόλη Nancy της Γαλλίας. Η διοργάνωση συγκέντρωσε περισσότερους από 150 συμμετέχοντες —φοιτητές, ακαδημαϊκούς, θεσμικά διοικητικά στελέχη και εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς— από εννέα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη, για να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες και να κατευθύνουν τη συμμαχία προς τους στρατηγικούς της στόχους. Η Εβδομάδα Ανασκόπησης 2025 σηματοδοτήθηκε επίσης από το γεγονός της υπογραφής από τους Πρυτάνεις του EURECA-PRO της δήλωσης πρόθεσης για τη σύσταση νομικής οντότητας, ένα σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Πανεπιστημιακής Συμμαχίας.
Με φόντο τις εξελισσόμενες ευρωπαϊκές προτεραιότητες έρευνας και καινοτομίας, η φετινή Εβδομάδα Ανασκόπησης διερεύνησε πώς τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην προώθηση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας, το οποίο ήταν και το κεντρικό θέμα υπό τον τίτλο «Συμβολή στις μεταβάσεις προς ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό και ευρωπαϊκό μέλλον».
Η διοργάνωση ξεκίνησε με την εναρκτήρια συνεδρία, η οποία περιελάμβανε δύο κεντρικές ομιλίες σχετικά με τη βιώσιμη ανταγωνιστικότητα από τον Janez Potočnik (Οικονομολόγο και πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο) και τον Sébastien Treyer (Εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, IDDRI), ακολουθούμενη από ένα πάνελ υψηλόβαθμων στελεχών στην Ευρώπη που διερεύνησε την έννοια σε παγκόσμιο, ηπειρωτικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στο πάνελ συμμετείχαν διακεκριμένοι καλεσμένοι, όπως ο Adel ElGammal (Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ενεργειακής Έρευνας, EERA), ο Aurélien Genty (από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ο Sébastien Treyer (Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων στις Βρυξέλλες), ο Christophe Yvetot (Εκπρόσωπος του UNIDO στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και η Anaïs Voy-Gillis (Επικεφαλής Υπεύθυνη Στρατηγικής στο Humens και Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Poitiers). Αυτές οι εναρκτήριες σκέψεις έθεσαν τον τόνο για μια συναρπαστική και αποτελεσματική εβδομάδα.
Αναλογιζόμενη τη σημασία της συνάντησης και τον ευρύτερο ρόλο της συμμαχίας, η Hélène Boulanger, Πρόεδρος (Πρύτανις) του Πανεπιστημίου της Λωρραίνης, τόνισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στις σημερινές δύσκολες εποχές:
«Είμαστε πολύ περήφανοι που φιλοξενήσαμε για πρώτη φορά την Εβδομάδα Ανασκόπησης στη Λωρραίνη, τη γη του Robert Schuman, του πατέρα της Ευρώπης. Υπό το πρίσμα των επανειλημμένων επιθέσεων κατά των δημοκρατιών, των πανεπιστημίων και της επιστήμης, το έργο που επιτελούμε σε διεθνείς συμμαχίες,
όπως η EURECA-PRO, είναι πιο σημαντικό από ποτέ, καθώς μας επιτρέπει να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον».
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με θεματικά εργαστήρια, προσφέροντας χώρο για διατομεακό διάλογο και προβληματισμό. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο το EURECA-PRO μπορεί να ενισχύσει την ήδη ενεργή του δράση με άξονα την καινοτομία, να εντοπίσει και να γεφυρώσει βασικά κενά δεξιοτήτων και να αυξήσει τον κοινωνικό του αντίκτυπο μέσω της πιο άμεσης εμπλοκής με τα τοπικά οικοσυστήματα.
Στα μέσα της εβδομάδας, η προσοχή στράφηκε στις εμβληματικές εγκάρσιες συνεδρίες της συμμαχίας, οι οποίες υποστήριξαν την ανάπτυξη του στρατηγικού οδικού χάρτη του EURECA-PRO. Οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν σε θεματικούς τομείς, όπως οι Συνέργειες Άνθρακα και Υδρογόνου, η Βιώσιμη Εκμετάλλευση Φυσικών Πόρων και οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες και οι Μεταβάσεις. Κάθε συνεδρία συνδύαζε μια κεντρική ομιλία ως πηγή έμπνευσης, μια συζήτηση σε πάνελ και πρακτικά εργαστήρια. Αυτές οι συλλογικές συνεισφορές θα διαμορφώσουν τους εμβληματικούς οδικούς χάρτες για ερευνητικές συνεργασίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες διά βίου μάθησης των πολιτών.
Η Εβδομάδα Ανασκόπησης περιελάμβανε επίσης εσωτερικές συναντήσεις των οργάνων διακυβέρνησης της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου των Πρυτάνεων (Board of Rectors), του Εκτελεστικού Συμβουλίου (Executive Board), των Ομάδων των Πακέτων Εργασίας (Work Package Teams) και των Στοχευμένων Ομάδων Εργασίας (Task Forces). Αυτές οι συναντήσεις παρείχαν την ευκαιρία για ανταλλαγές σε θέματα προόδου, επικύρωση κοινών προγραμματικών συμφωνιών, υποστήριξη της δημιουργίας ακαδημαϊκών κοινοτήτων και ευθυγράμμιση των επικοινωνιακών στρατηγικών της συμμαχίας.
Ένα σημαντικό ορόσημο επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς οι Πρυτάνεις (ή οι Αναπληρωτές τους) των εννέα πανεπιστημίων-εταίρων του EURECA-PRO υπέγραψαν Δήλωση Πρόθεσης για τη σύσταση νομικής οντότητας, εδραιώνοντας τη δέσμευση της συμμαχίας για ενοποιημένη διακυβέρνηση, μια κοινή στρατηγική και βαθύτερη διασυνοριακή συνεργασία.

Η Vanessa Massegg, επικεφαλής του έργου EURECA-PRO από το Montanuniversität Leoben, τόνισε τη βαθύτερη σημασία της διοργάνωσης και τον ρόλο της στην προώθηση της συμμαχίας:
«Αυτή η εβδομάδα δεν ήταν απλώς ένα σημείο ελέγχου στο έργο μας — ήταν ένας καθρέφτης για την αποστολή μας και μια πυξίδα για το μέλλον μας. Μας υπενθύμισε ότι ενώ οι στρατηγικές διαμορφώνουν τα σχέδια, ο κοινός σκοπός είναι αυτός που διαμορφώνει την πρόοδο.»
Σχετικά με το EURECA-PRO
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο EURECA-PRO ιδρύθηκε το 2020, εμπνευσμένο από την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν τρία χρόνια νωρίτερα. Αποτελείται από 9 πανεπιστήμια-εταίρους σε 8 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης από την Ελλάδα. Με βασική εστίαση στη «Βιώσιμη Κατανάλωση και Παραγωγή», το EURECA-PRO είναι αφιερωμένο στον 12ο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα, η συμμαχία φέρνει πιο κοντά ανθρώπους από όλη την Ευρώπη. Για παράδειγμα, έχουν ήδη αναπτυχθεί κοινά προγράμματα σπουδών, τα οποία επιτρέπουν την απρόσκοπτη κινητικότητα φοιτητών μεταξύ δύο ή περισσότερων πανεπιστημίων του EURECA-PRO για σπουδές ενός ολοκληρωμένου εξαμήνου στο εξωτερικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πολυτεχνείο Κρήτης: Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή Αντωνίου Φώσκολου
Κρήτη - μεταναστευτικό: Πάνω από 1.000 άτομα μέσα σε τρεις μέρες και οι αφίξεις... συνεχίζονται