Οικονομία

Στην Ε.Ε. ο τελευταίος λόγος για την προστασία της πρώτης κατοικίας

πρωτη κατοικια

Κυβέρνηση και τραπεζίτες συμφώνησαν τελικά το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι η συμφωνία αυτή έχει τη σύμφωνη γνώμη και των θεσμών, πολύ περισσότερο μετά τις ισχυρές ενστάσεις που προέβαλε χθες η Κομισιόν μέσω της έκθεσής στην πρόταση που της είχε αποστείλει νωρίτερα η κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε το νέο πλαίσιο διάρκειας ενός έτους για την προστασία της πρώτης κατοικίας για το σύνολο των δανειοληπτών και πέντε ετών για ΑμεΑ και ανέργους. Ο έλεγχος της επιλεξιμότητας των δανείων που θα ρυθμιστούν θα πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για όλες τις υποθέσεις που δεν έχουν λάβει ημερομηνία εκδίκασης από το δικαστήριο.

Για όσες περιπτώσεις έχουν τελεσιδικήσει υπέρ του δανειολήπτη θα συνεχίσουν οι ρυθμίσεις με βάση την απόφαση, ενώ όσες περιπτώσεις απορρίφθηκαν θα μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα, αρκεί να μην υπήρχε δόλος. Θα προβλέπεται μηνιαία κρατική επιδότηση της δόσης ανάλογα με τη δυνατότητα αποπληρωμής που θα έχει ο δανειολήπτης και η οποία θα διαρκεί όσο και η ρύθμιση του δανείου, ενώ το ύψος της θα επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε σχέση με ενδεχόμενες αλλαγές της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Η επιδότηση θα πιστώνεται στον λογαριασμό του δανειολήπτη στην τράπεζα, ενώ εάν υπάρχει καθυστέρηση 9 μηνών στην καταβολή της δόσης, είτε από τον δανειολήπτη είτε από το Δημόσιο, ο δανειολήπτης θα βγαίνει εκτός ρύθμισης.

Σε ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο τα κόκκινα δάνεια. Αναφορικά με το κούρεμα της οφειλής, αυτό θα γίνεται μόνο για το ποσό που ξεπερνά το 120% του λόγου του υπολοίπου οφειλής προς την εμπορική αξία του ακινήτου, ενώ η οφειλή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 130.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου τα 250.000 ευρώ για να μπει κάποιος σε ρύθμιση. Τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν θα είναι τα ίδια με του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέσα στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αναμορφώσει το σύνολο των άρθρων του νόμου Κατσέλη, διαμορφώνοντας έναν πτωχευτικό κώδικα για φυσικά πρόσωπα, ώστε να περιλαμβάνουν ρυθμίσεις και για τις οφειλές των ιδιωτών στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άμεσα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου ώστε αυτό να ψηφιστεί και να ισχύσει από την 1η Μαρτίου 2019, αντικαθιστώντας τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη, ωστόσο εάν υπάρξει μικρή καθυστέρηση στην εφαρμογή του, όσοι πληρούν τα κριτήρια δεν θα κινδυνεύσουν με πλειστηριασμό.

Πάντως η χθεσινή η έκθεση της Κομισιόν προβάλλει εννέα ενστάσεις αναφορικά με την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.

Συγκεκριμένα, ένσταση εκφράζει αναφορικά με το πλήθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία που θα καλύψει το νέο πλαίσιο προστασίας, καθώς η θέση της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθούν και επιχειρηματικά δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

Προβληματισμό εκφράζει η Κομισιόν και για το γεγονός ότι το νέο πλαίσιο θα τρέξει παράλληλα με τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη, αλλά και για τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει η πρόταση και για την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, καθώς δεν αφορούν τους οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες αλλά ευρύτερη ομάδα. Φόβους εκφράζουν και για το γεγονός ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο ρύθμισης μέσω της πλατφόρμας μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Μάλιστα σημειώνει ότι το νέο παράλληλο πλαίσιο προστασίας θέτει σε κίνδυνο και τη δέσμευση ότι οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη θα έχουν όλες εκδικαστεί μέχρι το τέλος του 2021 και θέτει επίσης σε κίνδυνο την πορεία της διεξαγωγής των πλειστηριασμών στο μεσοδιάστημα, μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου πλαισίου.

Αναφορά γίνεται και στο ότι η κυβερνητική πρόταση δεν κάνει καμία αναφορά στις κεφαλαιακές επιπτώσεις που θα προκαλέσει το νέο πλαίσιο στα κεφάλαια των τραπεζών, αλλά και στο ότι η επιδότηση της δόσης από το κράτος θα πρέπει να εξεταστεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, έτσι ώστε να μετρηθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν και να διαπιστωθεί εάν αποτελεί κρατική ενίσχυση ή όχι.
Πηγή: cnn.gr

Οικονομία

Ακρίβεια: Σε δόσεις η πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Αυξήσεις ρεύμα

Στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που πλήττει την παγκόσμια οικονομία αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως είπε τα μέτρα θα περιλαμβάνουν πληρωμή λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις, διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023, αλλά και περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου. 

Σχετικά με τις ελαφρύνσεις στον τομέα της ενέργειας ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή είπαμε θα αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής. Είπαμε ότι θα καλύψουμε το 80% των ανατιμήσεων για όλους, από τις 300 μέχρι τις 600 κιλοβατώρες, διπλασιάσαμε τα χρήματα που θα δίνουμε, κι επειδή οι ανατιμήσεις ενδεχομένως δυσκολέψουν κάποιους, για να μη μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα, για να μπορεί ο κόσμος να μετατοπίζει κάποιες από τις υποχρεώσεις του. Έχουμε πει ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς και μετά όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε»

Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα διπλασιάσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης επισημαίνοντας ότι «όσο η οικονομία αποδίδει και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου». 

Για το επίδομα θέρμανσης σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες ώστε να δοθεί πιο νωρίς και τόνισε πως θα πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν να το δηλώσουν στην πλατφόρμα για να πάρουν επιδότηση: «Φέτος έχουν διευρυνθεί τόσο πολύ και τα περιουσιακά κριτήρια και τα εισοδηματικά έτσι ώστε να μπορέσει να μπει πάρα πολύς κόσμος στην προστασία του επιδόματος. Υπολογίζουμε ότι θα ενισχυθούν γύρω στα 1,5 εκατ. νοικοκυριά». 

Ο ίδιος σε ερώτηση για την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023, ανέφερε πως «θα τα πει ο πρωθυπουργός στην ώρα τους», ενώ για την προκαταβολή του φόρου είπε ότι θα συνεχίσει να είναι στο 50% και όσο τα πράγματα είναι καλά, μπορεί να μειωθεί και περαιτέρω.

Σε ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι «με τις ανακοινώσεις του προϋπολογισμού, θα έχουμε και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Στις φλόγες το ΙΧ - Σε πανικό ο οδηγός

Ηράκλειο: Αλκοτέστ και ενημέρωση από την Τροχαία σε καταστήματα εστίασης (φωτο)

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πότε θα αναρτηθούν – Τι θα πληρώσουμε

ESPA BANNER