Εντείνεται η αγωνία των αιρετών στο Ηράκλειο για την τύχη των κοινοτικών κονδυλίων, κυρίως μέσω ΕΣΠΑ, που προορίζονται για την έναρξη ή ολοκλήρωση σημαντικών - για την καθημερινότητα των δημοτών – έργων, σχεδόν σε όλη την περιφερειακή ενότητα.
Μπορεί να ανακοινώθηκε παράταση της δυνατότητας απορρόφησης κονδυλίων ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ και τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας στην αγορά, έως τα τέλη του 2016, ωστόσο, το ποσό χαρακτηρίζεται εξαιρετικά μικρό για τις αυξανόμενες ανάγκες των ΟΤΑ ενώ πρόκειται κυρίως για χρήματα που έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, του Εξοικονομώ, του Ταμείου Εγγυήσεων, του Jeremie και του Jessica και τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις ή τους άλλους φορείς υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων.
Τα χρήματα που «λιμνάζουν» ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ και αποτελούν ουσιαστικά τα μισά κονδύλια που έχουν εγκριθεί μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων για την περίοδο 2007 - 2013, φθάνει το 1,6 δισ. ευρώ.
Ελάχιστα από αυτά πάντως αφορούν στην Κρήτη, τουλάχιστον με βάση την ενημέρωση που έχουν οι δήμαρχοι του Ηρακλείου και οι υπηρεσίες τους, ενώ όλοι, με δηλώσεις στο «Ράδιο Κρήτη», επισήμαναν την ανάγκη νέας πιο … γενναίας παράτασης.
Συγκεκριμένα, στο Δήμο Χερσονήσου εκκρεμότητες υπάρχουν με 4 έργα βιολογικών καθαρισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη, με προϋπολογισμούς άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ που «λιμνάζουν», επίσης το έργο της πεζοδρόμησης των Μαλίων με το ποσό των 700 χιλ. ευρώ, τρία έργα μέσω του Leader που εντός των ημερών αναμένεται, εκτός απροόπτου, να συμβασιοποιηθούν, σε διαφορετική περίπτωση με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, υπάρχει κίνδυνος απένταξης.
Στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, εκκρεμούν τρία έργα που αφορούν κυρίως σε εργασίες αποκατάστασης και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ο βιολογικός του Αρκαλοχωρίου και τέσσερα έργα ΟΠΠΑΧ εκ των οποίων τα δύο έχουν σταματήσει λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Ζαχαρία Καλογεράκη, τα προβλήματα εντάθηκαν, κυρίως από τον περασμένο Ιούνιο, λόγω των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές.
Στο Δήμο Βιάννου, εντοπίζονται περισσότερα μικρά έργα αλλά και βιολογικοί που έχουν «κολλήσει», όπως επίσης και έργα αγροτικής οδοποιίας, ο δρόμος Κερατόκαμπος- Καστρί, εργασίες αρδευτικών δικτύων αλλά και το έργο αποκατάστασης στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Βιάννου.
Στο Δήμο Γόρτυνας, προτεραιότητα έχουν τα έργα που αφορούν στην ενιαία σχολική στέγη στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και οι αναξιοποίητες γεωτρήσεις σε όλο το δίκτυο του δήμου καθώς και θέματα καθημερινότητας τα οποία για την δημοτική αρχή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Στο Δήμο Φαιστού, αφενός λόγω των προβλημάτων με τον προϋπολογισμό του Δήμου, αφετέρου εξαιτίας των capital controls, μία σειρά σημαντικών έργων καθυστερούν με τη δημοτική αρχή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Εδώ έχουμε να κάνουμε κυρίως με έργα ασφαλτοστρώσεων, το έργο του βιολογικού στο Ζαρό και το αρδευτικό δίκτυο σε αρκετές περιοχές του Ζαρού αλλά και με μικρότερα έργα αποκατάστασης κτιρίων.
Τέλος, στο Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 10 έργα που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ με την απορροφητικότητα να ξεπερνά το 60% ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο, Μανώλη Κοκοσάλη, υπάρχει η διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου - με την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδοτικής ροής- τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν, χωρίς προβλήματα.
Τα έργα αυτά αφορούν είτε σε βιολογικούς, είτε σε σχολικά συγκροτήματα με εργασίες αποκατάστασης είτε σε ανακατασκευές και υπάρχει αφενός ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα πορεία, αφετέρου όμως και αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος απώλειας πόρων δεν έχει απομακρυνθεί και ο χρόνος που απομένει για την απορρόφηση των 800 εκατ. ευρώ είναι οριακός. Τη χαμηλότερη απορρόφηση παρουσιάζει το Ταμείο Jessica, για το οποίο έχουν δεσμευθεί 258 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο αποσκοπεί στη στήριξη επενδύσεων σε βιώσιμα έργα αστικής ανάπτυξης, επιδιώκοντας ταυτόχρονα μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και, παρά το γεγονός ότι έχει ενεργοποιηθεί εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, μόλις τώρα αρχίζει να εμφανίζει ώριμα έργα προς ένταξη.
Η ΚΕΔΕ έχει, επανειλημμένα, θέσει το ζήτημα της παράτασης των χρηματοδοτικών εργαλείων, και κυρίως του ΕΣΠΑ, ζητώντας μάλιστα προ ημερών τη στήριξη του αιτήματος των ελληνικών αρχών για παράταση κατά ένα έτος του ΕΣΠΑ 2007-2013, και από την Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, καθώς και τη διερεύνηση για δυνατότητα χρηματοδότησης των δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για όσα έργα τυχόν απενταχθούν
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τότε είχε επισημάνει τον κίνδυνο, εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης των έργων εντός της περιόδου επιλεξιμότητας και της μη επίτευξης της λειτουργικότητάς τους, να υπάρξει για την Ελλάδα, ζημία τουλάχιστον άλλων 3 δις ευρώ, κατ’ εκτίμηση, καθώς πολλά από αυτά τα έργα δεν θα είναι συμβατά με την κοινοτική νομοθεσία.