Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο στρατηγικός σχεδιασμός και τα ορόσημα που κλειδώνουν το καλάθι της ΔΕΘ

Κυριάκος Μητσοτάκης
 clock 12:40 | 25/05/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Η κυβέρνηση εργάζεται καθημερινά για την οικοδόμηση του δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ήδη 1,5 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις παροχές του 2026 με δυο κινήσεις: τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις του 2024, εν μέρει λόγω του περιορισμού της φοροδιαφυγής, και το πρόσθετο περιθώριο που προσφέρει η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.

Η Κομισιόν στην εαρινή της έκθεση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ για την Ελλάδα το 2025, αναγνωρίζοντας το πρόσφατο πακέτο παροχών. Η εκτίμηση αυτή είναι πιο πάνω από την τελευταία πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ το 2025 από την ελληνική κυβέρνηση. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού υποδεικνύουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τους στόχους, ενώ η Κομισιόν εκτιμά αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 4,2% το 2025.

Καθώς πλησιάζουμε στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση έχει καθορίσει ημερομηνίες-σταθμούς για την ανάπτυξη και τα υπερπλεονάσματα που θα επηρεάσουν την χρηματοδότηση του πακέτου παροχών του 2026. Οι αποφάσεις της Κομισιόν για τη ρήτρα διαφυγής των αμυντικών δαπανών θα είναι καθοριστικές, όπως και η εξέλιξη στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Στις 6 Ιουνίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του 2025, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν θετική πορεία για την ελληνική οικονομία. Στο τέλος Ιουνίου, θα υπάρξει μια σημαντική εκτίμηση για την πορεία του προϋπολογισμού και τη δυναμική των εσόδων.

Η Κομισιόν θα λάβει αποφάσεις για τη ρήτρα διαφυγής των αμυντικών δαπανών τον Ιούλιο, δίνοντας στρατηγική σημασία στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, που ανοίγει το δρόμο για παροχές ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Αυτή η διαδικασία, μαζί με την ενεργοποίηση του νέου Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικού Εξοπλισμού, με προγραμματισμένες δαπάνες που θα αυξάνονται, δημιουργεί ένα δημοσιονομικό περιθώριο ύψους 600 εκατ. ευρώ για το 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη: Άκρως επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη - Συστάσεις προς τον πληθυσμό

Απαγωγή νεαρού επιχειρηματία: Σοκάρουν τα σημάδια από τα βασανιστήρια -Γνωστοί στις αρχές οι δράστες

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis