Οικονομία

Νέα στρατηγική για τους οφειλέτες των Ταμείων

ΕΦΚΑ

Σε τρεις άξονες θα κινηθούν τα Ταμεία τούς επόμενους δύο μήνες προκειμένου να "συμμορφώσουν" όσους επιχειρηματίες είναι φορτωμένοι με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη ξεκαθαρίζουν πως στο στόχαστρο του φορέα ο οποίος είναι αρμόδιος για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών εργοδοτών και μη μισθωτών, δηλαδή του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), θα βρεθούν άμεσα οι μη πληττόμενοι (λόγω κορονοϊού) στρατηγικοί κακοπληρωτές των ασφαλιστικών φορέων, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι, αν και δεν ανήκουν σε πληττόμενο −λόγω κορονοϊού− κλάδο, συστηματικά δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στα Ταμεία.

Αντίθετα, όσοι επιχειρηματίες δεν ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, αλλά πρόσκαιρα, δηλαδή τους τελευταίους 3-4 μήνες, αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους προς τα Ταμεία, δεν θα δεχτούν καμία πίεση από το ΚΕΑΟ, τουλάχιστον έως την 31η Αυγούστου, παρότι τυπικά αυτοί δεν προστατεύονται από τη διάταξη περί αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης έως τότε.

Η διάταξη αυτή, περί αναστολής εκτέλεσης κατασχέσεων, αφορά κανονικά τους πληττόμενους επιχειρηματίες, είτε αυτοί είναι συστηματικοί κακοπληρωτές είτε όχι, και έτσι έως τις 31 Αυγούστου δεν θα υποστούν κανένα αναγκαστικό μέτρο είσπραξης των οφειλών προς τα Ταμεία.

Η νέα "γραμμή"

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr πως η "γραμμή" με την οποία θα αντιμετωπίσει, το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΚΕΑΟ τούς οφειλέτες των Ταμείων θα βασιστεί στην αντίληψη σύμφωνα με την οποία η τρέχουσα κορονο-κρίση στην Ελλάδα έχει διαμορφώσει μαζικά "πληττόμενους" επιχειρηματίες, "με την ευρεία έννοια", ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς δεν ανήκουν στους κλάδους που χαρακτηρίστηκαν από την κυβέρνηση "πληττόμενοι" (ΚΑΔ). Έτσι, το εύρος όσων θεωρούνται από το ΚΕΑΟ ότι επλήγησαν από την τρέχουσα κρίση είναι μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο το οποίο προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) τις οποίες πέρασε η κυβέρνηση το περασμένο τρίμηνο.

Δεν καλύπτονται, όμως, από τα οφέλη της "ομπρέλας" των "υπό την ευρεία έννοια πληττόμενων" κλάδων επιχειρήσεις οι οποίες, αποδεδειγμένα, όχι μόνο δεν επλήγησαν από την κρίση (και, έτσι, δεν εντάχθηκαν στις σχετικές λίστες των ΚΑΔ), αλλά αύξησαν και τα έσοδά τους (π.χ. σούπερ-μάρκετ).

Σε περίπτωση που μια τέτοια επιχείρηση αθέτησε τους περασμένους μήνες ή αθετήσει μελλοντικά τις υποχρεώσεις της προς τα Ταμεία, θα αντιμετωπίσει άμεσα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, δηλαδή θα λάβει ειδοποιήσεις από το ΚΕΑΟ με στόχο τη "συμμόρφωσή" της και, αν δεν "συμμορφωθεί", το ΚΕΑΟ θα προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Ακόμα πιο αυστηρά θα είναι τα μέτρα απέναντι σε εκείνους τους επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ταμείων, έως τα μέσα Μαρτίου, δηλαδή πριν από τη λήψη των πρώτων περιοριστικών μέτρων κατά την πανδημίας, ως "στρατηγικοί" ή "συστηματικοί κακοπληρωτές" και δεν ανήκουν στους καθορισμένους πληττόμενους κλάδους. Αυτοί θα υποστούν άμεσα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, εφόσον δεν εξοφλήσουν εφάπαξ ή τμηματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Οικονομία

Με διαδικασίες εξπρές η μείωση της προκαταβολής φόρου απο την ΑΑΔΕ

ΑΑΔΕ

Σε σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης του συντελεστή προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που την δικαιούνται και έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, αρκεί ένα απλό κλικ για την επανυποβολή της δήλωσης, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία της αρχικής, ώστε να υπολογιστεί ο φόρος με το μειωμένο συντελεστή προκαταβολής. Δηλαδή, αρκούν το πολύ 5 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 350.000 επιχειρήσεις να επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση φορολογικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ, η σχετική διαδικασία θα διαρκούσε έως και 5 μήνες.

 Για το σκοπό αυτό, οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα εξατομικευμένο μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTaxisnet με τις σχετικές οδηγίες. Η προθεσμία για την υποβολή της τροποποιητικής λήγει στις 30 Δεκεμβρίου.

   Αυτονόητα, όσοι, από τη Δευτέρα, θα υποβάλλουν για πρώτη φορά τη δήλωση τους, θα λάβουν την εκκαθάριση του φόρου απευθείας με το νέο μειωμένο συντελεστή προκαταβολής.