Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Aλλαγές θέλουν οι κοινωνικοί εταίροι

Image
μισθός
 clock 22:23 | 15/05/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ζήτημα αλλαγών στο καθεστώς καθορισμού του κατώτατου μισθού καθώς και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τέθηκε κατά την πρώτη, χθεσινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με αντικείμενο την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως από πλευράς του ΣΕΒ υπήρξε τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία θα έλθει προς συζήτηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων συνολική πρόταση με αλλαγές σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται ο κατώτατος μισθός αλλά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, θα προταθούν νέοι άξονες σε σχέση με τα δύο παραπάνω πεδία. Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν προς συμφωνία από πλευράς ΣΕΒ και προς όλους τους άλλους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕ) στα πλαίσια της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (ΕΓΣΣΕ) Εργασίας.

Σημειώνεται πως τόσο η ΓΣΕΕ, όσο και η ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και η ΕΣΕΕ τάσσονται ανοιχτά υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού όπως προέβλεπε το θεσμικό πλαίσιο πριν το μνημονιακό νόμο του 2013. Με βάση το νόμο του 2013 η απόφαση για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού πέρασε στα χέρια της κυβέρνησης. Έτσι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το Φεβρουάριο του 2019, αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, ενώ η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ τον αύξησε κατά 2% φέτος τον Ιανουάριο και κατά επιπλέον 7,5% από τον τρέχοντα μήνα.

Σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε το 2018 διατάξεις που προβλέπουν ρήτρα αντιπροσωπευτικότητας για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ (με τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη που ισχύει από τον περασμένο Ιούνιο) πέρασε διάταξη περί υποχρεωτικής εγγραφής των συνδικάτων σε Μητρώο.

Η νέα ΕΓΣΣΕ, εφόσον προβλέπει συμφωνία ειδικά πάνω σε αλλαγές στον τρόπο καθορισμό του κατώτατου μισθού θα μπορούσε, θεωρητικά, υπόψην της κυβέρνησης από του χρόνου καθώς δεν έχουν περάσει καλά -καλά 15 μέρες πριν την τελευταία κυβερνητική απόφαση για το νέο κατώτατο μισθό.

Πάντως, από πλευράς ΓΣΕΕ, έχει επισήμως γίνει σαφής η άποψη της εργατικής πλευράς σε σχέσης με το νέο κατώτατο μισθό.

Με δήλωση του μετά τη πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κος Γιάννης Παναγόπουλος επισήμανε πως "όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση για τον κατώτατο μισθό. Είπαμε και λέμε, ότι έγινε πάρα πολύ αργά και ήταν πάρα πολύ μικρή. Αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων που βιώνουν πολύ δύσκολες συνθήκες,ιδίως αυτοί που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό λόγω της μεγάλης κρίσης που έχει εκτινάξει και τον πληθωρισμό στα ύψη.

Επιχειρούμε, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, από την οποία όμως έχει αφαιρεθεί νομοθετικά η δυνατότητα να προσδιορίζει τον κατώτερο μισθό, να βρούμε κάποιες λύσεις που θα δώσουν ανάσες, ανακούφιση, στους χαμηλότερα αμειβόμενους μισθωτούς.

Καλούμε και την Κυβέρνηση και τις Εργοδοτικές Οργανώσεις να στέρξουν να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και κυρίως να της δώσουν μία διάσταση, η οποία έχει μεγάλη θεσμική αξία. Να επαναφέρουμε το καθεστώς των Συλλογικών Συμβάσεων σε ρύθμιση και όχι σ΄ αυτή τη ζούγκλα που επικρατεί στην αγορά εργασίας”.

Διαβάστε επίσης:

Σε 68.394 θέσεις ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια

Κενές 55.00 θέσεις εργασίας στον ελληνικό τουρισμό

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis