Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μην καθυστερείτε με το Ταμείο Ανάκαμψης

Image
κριστιν λαγκαρντ
 clock 18:43 | 08/06/2020 writer icon newsroom ekriti.gr

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η αύξηση των νομισματικών κινήτρων από την ΕΚΤ για την καταπολέμηση της επιρροής της κρίσης του κορωναϊού ήταν δικαιολογημένη λόγω των «σοβαρών κινδύνων» για τη σταθερότητα των τιμών.

Τα καθαρά αποτελέσματα από την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ σε 1,35 τρισεκατομμύρια ευρώ είναι «εξαιρετικά θετικά», δήλωσε στους νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια εικονική ακρόαση τη Δευτέρα.

Οι παρατηρήσεις της προέδρου αποσκοπούσαν να απαντήσουν στις αιτιάσεις ότι τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ για την καταπολέμηση της ύφεσης ενδέχεται να μην είναι ανάλογα με τον κίνδυνο παρενεργειών όπως η άνοδος των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και η μείωση των αποταμιεύσεων.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι ένα παλαιότερο πρόγραμμα της ΕΚΤ ενδέχεται να παραβιάζει το νόμο – και η Λαγκάρντ σήκωσε το γάντι.

«Αυτά τα μέτρα όχι μόνο εμπόδισαν την οικονομία να εισέλθει σε υφεσιακές και αποπληθωριστικές συνθήκες, αλλά συνέβαλαν επίσης στη στήριξη της απασχόλησης και στη μείωση των κινδύνων χρηματοοικονομικής σταθερότητας», είπε. «Η απόφαση για επέκταση του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) θα αποδειχθεί απαραίτητη για την αποφυγή μιας ακόμη βαθύτερης ύφεσης αλλά και για την επιτάχυνση της πορείας μας για ομαλοποίηση».

Η Λαγκάρντ είπε ότι είναι σίγουρη ότι μπορεί να βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών του γερμανικού δικαστηρίου, αν και επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είχε ήδη αποφανθεί ότι η ποσοτική χαλάρωση είναι νόμιμη.

Προσωρινό εργαλείο

Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι το σχέδιο πανδημίας είναι «προσωρινό, στοχευμένο και αναλογικό» και υπογραμμίζει την «αποφασιστικότητα και ετοιμότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του».

Η ΕΚΤ αναμένει οικονομική συρρίκνωση 8,7% στη ζώνη του ευρώ φέτος, με τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια να παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο του θεσμικού οργάνου, μόλις κάτω του 2%.

Μην καθυστερήσετε με το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο πρόεδρος είπε επίσης στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καθυστερήσουν στην έγκριση του σχεδίου για κοινό δανεισμού 750 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να βοηθήσουν τα πλέον πληττόμενα έθνη να ανοικοδομήσουν τις οικονομίες τους.

«Θα είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε αυτό το πακέτο γρήγορα», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Ο καθορισμός ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος θα δώσει περισσότερη βεβαιότητα και εμπιστοσύνη στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οποιαδήποτε καθυστέρηση κινδυνεύει να προκαλέσει αρνητικές διαρροές και να αυξήσει το κόστος, και συνεπώς τις ανάγκες χρηματοδότησης, αυτής της κρίσης.»

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis