Μία και μόνο λέξη ήταν αρκετή για να προκληθεί σύγχυση γύρω από τη φετινή διαδικασία πληρωμής του φόρου εισοδήματος και τη δυνατότητα έκπτωσης. Η λέξη αυτή είναι το «εφάπαξ» και η παρερμηνεία της έχει οδηγήσει χιλιάδες φορολογούμενους σε λανθασμένες αποφάσεις. Ενώ κανένα σχετικό άρθρο της νομοθεσίας δεν προβλέπει ότι η εξόφληση του φόρου πρέπει να γίνει εφάπαξ, η παραπληροφόρηση έχει περάσει από στόμα σε στόμα και έχει εδραιωθεί.
Ευθύνη για τη διάδοση του λάθους φέρουν πολλοί: η ΑΑΔΕ που δεν διευκρινίζει δημοσίως τι πραγματικά ισχύει, λογιστές και φοροτεχνικοί που δεν ενημερώνουν σωστά τους πελάτες τους, αλλά και δημοσιογράφοι που αναπαράγουν άκριτα την ανακρίβεια.
Τι λέει πραγματικά ο νόμος
Ο νέος νόμος 5162/2024 και συγκεκριμένα το άρθρο 84, ξεκαθαρίζει ότι η έκπτωση φόρου προβλέπεται για όσους εξοφλήσουν το ποσό του φόρου μέχρι την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης. Δεν απαιτείται η καταβολή να γίνει εφάπαξ. Η έκφραση «εφάπαξ πληρωμή» δεν υπάρχει πουθενά στο νομικό κείμενο.
Παρόλα αυτά, η φράση αυτή έχει επικρατήσει σε δηλώσεις ειδικών και δημόσιες παρεμβάσεις, δημιουργώντας την ψευδή εντύπωση ότι μόνο όσοι πληρώνουν ολόκληρο τον φόρο σε μία δόση έως 31 Ιουλίου δικαιούνται την έκπτωση.
Ένα απλό παράδειγμα
Φορολογούμενος που υποβάλει σήμερα τη δήλωσή του και του βεβαιώνεται φόρος 800 ευρώ, μπορεί να νομίζει – εσφαλμένα – ότι πρέπει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό μέχρι τα τέλη Ιουλίου για να πάρει την έκπτωση των 32 ευρώ. Εάν δεν διαθέτει το ποσό, πιθανόν να αποθαρρυνθεί και να πληρώνει σε δόσεις χωρίς να διεκδικήσει την έκπτωση.
Στην πραγματικότητα, αρκεί να έχει εξοφλήσει το σύνολο του ποσού μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, όποιον τρόπο πληρωμής κι αν επιλέξει: π.χ. 200 ευρώ τον Απρίλιο, 100 τον Μάιο, άλλα 100 τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα τον Ιούλιο. Η έκπτωση κατοχυρώνεται κανονικά.
Οι εκπτώσεις ανάλογα με την ημερομηνία δήλωσης
Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, το ποσοστό της έκπτωσης εξαρτάται από το πότε υποβάλλεται η φορολογική δήλωση:
-4% έκπτωση για δηλώσεις από 17 Μαρτίου έως 30 Απριλίου
-3% έκπτωση για δηλώσεις από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου
-2% έκπτωση για δηλώσεις από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου
Όλες οι παραπάνω εκπτώσεις ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι ο συνολικός φόρος θα έχει εξοφληθεί έως 31 Ιουλίου, ανεξαρτήτως αν αυτό γίνει σταδιακά ή μονομιάς.
Πόσοι χάνουν την έκπτωση λόγω παραπληροφόρησης
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περίπου μία στις τέσσερις δηλώσεις (27,2%) είναι χρεωστικές. Δηλαδή, περίπου 264.000 φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν φόρο που συνολικά ανέρχεται σε 332,3 εκατ. ευρώ – με μέσο όρο τις 1.259 ευρώ ανά δήλωση.
Αν όλοι αυτοί πιστέψουν ότι απαιτείται εφάπαξ πληρωμή για να λάβουν την έκπτωση, τότε η πλειονότητα κινδυνεύει να την χάσει χωρίς λόγο. Το κρίσιμο μήνυμα είναι πως για να ισχύσει η έκπτωση, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει πληρωθεί ολόκληρο το ποσό έως τις 31 Ιουλίου, με οποιοδήποτε συνδυασμό πληρωμών.
Διαβάστε επίσης:
ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού: Μέχρι πότε θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
Ακίνητα: Στα σκαριά η μείωση φορολογίας στα ενοίκια