Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Τα 6 σημεία - κλειδιά για τις νέες ρυθμίσεις οφειλών

Image
οφειλες.jpg
 clock 19:16 | 10/10/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Έξι είναι τα σημεία-κλειδιά του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης χρεών προς την Εφορία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους εκατομμύρια οφειλέτες.

Το νέο πλαίσιο παρέχει δυνατότητες τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων με την Εφορία στη βάση ευνοϊκών όρων και προϋποθέσεων, για τη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών και των νομικών προσώπων με χρέη προς τις φορολογικές υπηρεσίες, καθώς, με τις νομοθετικές διατάξεις που θα προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή και για εφαρμογή τους προσεχείς μήνες, θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν πλέον στην οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι οφειλέτες της Εφορίας θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα εξής 6 σημεία:

1) Από τον Μάιο του 2021 θα τεθεί σε ισχύ νέα ειδική ρύθμιση για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020, κατά την οποία ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωση του κορωνοϊού. Η νέα αυτή ρύθμιση θα αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στη ρύθμιση αυτή μπορούν, συγκεκριμένα, να ενταχθούν:

α) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έπαψαν τις δραστηριότητές τους αναγκαστικά, με κρατική εντολή, την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020, για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

β) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

γ) Εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω δύο περιπτώσεων, οι οποίοι βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

δ) Ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να αποδεχθούν το "κούρεμα" των ενοικίων που είχαν συμφωνήσει με τους ενοικιαστές τους, κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο, επειδή οι ενοικιαστές αυτοί ήταν είτε επιχειρηματίες-ελεύθεροι επαγγελματίες πληγέντες από την κρίση του κορωνοϊού είτε εργαζόμενοι σε πληγέντες επιχειρηματίες-επαγγελματίες είτε φοιτητές-τέκνα εργαζομένων σε πληγέντες επιχειρηματίες-επαγγελματίες.

Οι παραπάνω φορολογούμενοι θα αποκτήσουν – μέσω της νέας ρύθμισης - τη δυνατότητα να εξοφλήσουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες παρέμεναν απλήρωτες ή δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και τελούν σε αναστολή πληρωμών έως τις 30 Απριλίου 2021. Οι αρρύθμιστες οφειλές που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή είναι:

α) Όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Απριλίου 2020 αλλά παρατάθηκε αρχικά έως τις 31 Αυγούστου 2020.

β) Όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Μαϊου 2020 έως και την 31η Μαϊου 2020 αλλά παρατάθηκε αρχικά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

γ) Όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 30η Ιουνίου 2020 αλλά έχει παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

δ) Όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 11η-3-2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020.

ε) Όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-4-2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020.

στ) Όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-5-2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και την 30η-9-2020.

ζ) Όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-6-2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και την 31η-10-2020.

Οι παραπάνω οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 24 μηνιαίες δόσεις, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως του 2,5%.

2) Όλοι οι φορολογούμενοι έχουν ήδη τη δυνατότητα, αν θέλουν, να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους (π.χ. φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2020, ΦΠΑ φορολογικών περιόδων του 2020 κ.λπ.).

3) Φορολογούμενοι πληγέντες και πληττόμενοι από την πανδημία, οι οποίοι είχαν ήδη τακτοποιήσει τις οφειλές τους μέσω της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων ή μέσω άλλων παλαιότερων ρυθμίσεων (παλαιά πάγια ρύθμισης 12 ή 24 δόσεων, ρυθμίσεις 120 δόσεων κ.λπ) και τους δόθηκε αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου, Απριλίου, Μαϊου και Ιουνίου 2020 θα διευκολυνθούν ως εξής: Οι ανασταλείσες μηνιαίες δόσεις της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 θα μεταφερθούν και θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων των ρυθμίσεών τους. Δηλαδή, δεν θα χάσουν τις ρυθμίσεις τους αλλά απλώς οι δόσεις της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 που ανεστάλησαν θα μεταφερθούν για πληρωμή μετά το τέλος των άλλων δόσεων των ρυθμίσεών τους. Αν π.χ. οι δόσεις μιας ρύθμισης τελείωναν κανονικά τον Ιανουάριο του 2022, οι δόσεις της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 θα ... "βαπτιστούν" σε "δόσεις της περιόδου Φεβρουαρίου-Μαϊου 2022". Κι όλα αυτά χωρίς καμία προσθήκη τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

4) Όλοι οι οφειλέτες της Φορολογικής Διοίκησης που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο, ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση τους από τον Οκτώβριο του 2020. Η ρύθμιση αυτή θα αναβιώσει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

5) Όλοι όσοι είχαν εντάξει τις οφειλές τους σε ρύθμιση η οποία ήταν ενεργή (δεν είχε απωλεσθεί) την 1η Νοεμβρίου 2019, αλλά μετά την ημερομηνία αυτή απώλεσαν τη ρύθμισή τους και δεν τους επιτρέπεται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τη νέα πάγια ρύθμιση των 24 - 48 μηνιαίων δόσεων θα αποκτήσουν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην ρύθμιση αυτή.

6) Θα νομοθετηθεί ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες προέκυψαν από δάνεια χορηγηθέντα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω κατάπτωσης της εγγύησης, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Αναλυτικά παραδείγματα

Παρακάτω, παραθέτουμε και τα 6 παραδείγματα, που παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, για να γίνει πιο κατανοητό το πώς θα λειτουργεί το νέο πλαίσιο ρύθμισης:

1ο) Επιχείρηση με ΚΑΔ, που ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού οφείλει ΦΠΑ, βάσει δήλωσης Μαρτίου, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Απρίλιο και για τον οποίο έχει χορηγηθεί αναστολή πληρωμής μέχρι 30/4/2021. Ποια διευκόλυνση παρέχεται για την αποπληρωμή της οφειλής της;

Η επιχείρηση θα εντάξει τον ΦΠΑ στη νέα ρύθμιση των 12 δόσεων άτοκα ή των 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και θα αρχίσει να τον καταβάλει από τον Μάιο του 2021.

2ο) Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) έχει τρέχουσες φορολογικές οφειλές, οι οποίες δεν είναι σε αναστολή (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ). Πώς μπορεί να διευκολυνθεί για την αποπληρωμή τους;

Μπορεί να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 μηνιαίων δόσεων.

3ο) Φορολογούμενος που είχε ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. ρύθμιση 100 δόσεων, ρύθμιση 120 δόσεων) και ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν κατέβαλε τις δόσεις της ρύθμισης τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο του 2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής. Τι θα γίνει με τις δόσεις αυτές;

Η περίοδος αναστολής πληρωμής λήγει στις 30/4/2021. Οι παραπάνω δόσεις θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

4ο) Φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Τι κάνει;

Από τον Οκτώβριο του 2020 θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τη ρύθμιση η οποία αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματα της. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

5ο) Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, έχασε το δικαίωμα να ρυθμίσει ξανά τις συγκεκριμένες οφειλές του. Τι αλλάζει τώρα για αυτόν;

Πλέον αποκτά τη δυνατότητα να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

6ο) Επιχείρηση με βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες προέρχονται από δάνειο που έλαβε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές αυτές, εφόσον ενταχθεί σε πρόγραμμα που προβλέπει αποπληρωμή έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις με κλιμακούμενη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, η οποία φτάνει σε ποσοστό μέχρι και το 100%.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis