Οικονομία

Αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ το εισόδηµα των νοικοκυριών

νοικοκυριά

Το διαθέσιµο εισόδηµα των ελληνικών νοικοκυριών στο πρώτο τρίµηνο του 2019 ήταν αυξηµένο κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση µε έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή σε σχέση µε το πρώτο τρίµηνο του 2018, καθώς ανήλθε σε 28 δισ. ευρώ από 26,7 δισ.Πολύ οριακή ήταν η αύξηση ωστόσο στην τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών, που ανήλθε σε 29,9 δισ. ευρώ από 29,8 δισ. στο πρώτο τρίµηνο του 2018, καταγράφοντας µικρή άνοδο 0,2%.

Την ίδια στιγµή, όµως, η ελληνική οικονοµία εξακολούθησε να κινείται σε αρνητικό έδαφος στο κρίσιµο µέτωπο της αποταµίευσης, καθώς το ποσοστό αποταµίευσης ήταν -6,9% κατά το πρώτο τρίµηνο του 2019 σε σύγκριση µε το -11,8% που είχε σηµειωθεί στους πρώτους τρεις µήνες του 2018. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της σταδιακής βελτίωσης που καταγράφεται στην ελληνική οικονοµία, κυρίως κατά την τελευταία διετία, καθώς η οικονοµία άφηνε πίσω µια πολυετή περίοδο ύφεσης -που ξεκίνησε στα µέσα του 2008- ανακάµπτοντας.

Το µεγάλο στοίχηµα είναι φυσικά η επιτάχυνση του ρυθµού ανάπτυξης µεσοπρόθεσµα, προκειµένου να θωρακιστεί η τεράστια προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια για τη δηµοσιονοµική εξυγίανση της χώρας, µε περικοπές στις αποδοχές, αύξηση της ανεργίας και µεγάλη άνοδο της φορολογικής επιβάρυνσης για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Καλύτερες επιδόσεις στο πεδίο της ανάπτυξης, που φέτος αναµένεται περίπου στο 2%-2,5% θα συµβάλουν επίσης και στη διαπραγµάτευση που αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσει τους επόµενους µήνες για να µειωθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασµα.

Μια πρώτη σηµαντική ένδειξη αναµένεται στις 4 Σεπτεµβρίου, µε τις πρώτες εκτιµήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίµηνο του 2019, που θα συµπέσει χρονικά µε την κλιµάκωση των διαβουλεύσεων µε τους πιστωτές για τον προϋπολογισµό του 2020.

Επιπλέον, σύµφωνα µε τα στοιχεία που δηµοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ στο πρώτο τρίµηνο του 2019:

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τοµέα των µη χρηµατοοικονοµικών εταιρειών ανήλθαν στο ποσό των 2,7 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων του τοµέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέµενη αξία ήταν 20,2% από 17,6% το πρώτο τρίµηνο του 2018.

Ο τοµέας της γενικής κυβέρνησης κατά το πρώτο τρίµηνο του 2019 παρουσίασε καθαρή λήψη δανείων 1,8 δισ. ευρώ, σε σύγκριση µε το πρώτο τρίµηνο του 2018, που η καθαρή λήψη δανείων ήταν 0,5 δισ. ευρώ.

Η συνολική οικονοµία παρουσίασε καθαρή λήψη δανείων 4,6 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τρίµηνο του 2019. Το αντίστοιχο περσινό τρίµηνο η καθαρή λήψη δανείων ανερχόταν σε 4,2 δισ. ευρώ.

Οικονομία

Τη Δευτέρα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2021

προϋπολογισμός

Την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέας Κοινοβουλευτικής περιόδου, στην οποία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με τα νέα προληπτικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στη Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid19 και θα παρευρίσκονται συνολικά 60 βουλευτές, κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων.

Αμέσως μετά τον αγιασμό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παραδώσει στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2021, το οποίο θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και η συζήτηση του θα ολοκληρωθεί σε 3 συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει το τελικό σχέδιο προς συζήτηση, 40 μέρες πριν την έναρξη του νέου οικονομικού έτους.

Την ερχόμενη Τρίτη 6 Οκτωβρίου, θα συζητηθεί και θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την, «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο, «τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θέσεων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και τη εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Αύριο αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κύρωση κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης πλαστικών στο περιβάλλον.