Ελλάδα

Την αναβάθμιση της αμπελοκαλλιέργειας και στην Κρήτη επιθυμεί το Υπουργείο

αμπέλια

Την απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις της κλωνικής επιλογής, αλλά και η διαδικασία εγγραφής και διαγραφής κλώνων ποικιλιών και υποκείμενων αμπελιών, υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. 

Το θέμα είχε απασχολήσει και σχετική σύσκεψη με εκπροσώπους της Κρήτης που είχαν διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη απόφαση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και σοβαρές πολιτικής αποφάσεις εφόσον επιθυμείται η διάσωση της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί. 

Με τη συγκεκριμένη απόφαση ο κ. Βορίδης διασφαλίζει την ταυτοποίηση ποικιλιών αμπέλου σε επίπεδο κλώνου προκειμένου να καταστεί εφικτός ο έλεγχος του φυτικού υλικού και η επιλογή του κλώνου ως προς την ποικιλιακή του ταυτότητα και την φυτοϋγειονομική του κατάσταση.

Η απόφαση του Υπουργού δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που θα προσδώσουν μακροπρόθεσμα στο προϊόν σταθερή και αναβαθμισμένη παραγωγή και σαφή ποικιλιακή ταυτότητα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη απόφαση ορίζονται οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις ενός προϊόντος απαλλαγμένου από επιβλαβείς οργανισμούς και ιώσεις.

Στην απόφαση περιγράφεται η διαδικασία της κλωνικής επιλογής και η διαδικασία εγγραφής και διαγραφής των κλώνων στον εθνικό κατάλογο. Παράλληλα, περιγράφεται η διατήρηση των κλώνων και ο έλεγχος των διατηρητών.

Ελλάδα

Κοσμοσυρροή σε "κορωνοπάρτι" στη Φιλοσοφική του ΑΠΘ!

κορωνοπάρτι

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες από «κορονοπάρτι», που στήθηκε έξω από τη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ, το βράδυ της Παρακευής, λίγες ώρες μετά την άρση των περιορισμών του lockdown.

Δεκάδες άτομα, συγκεντρώθηκαν στο χώρο, όπου πραγματοποιείτο οργανωμένο πάρτι, με μουσική και DJ.

Όπως επισημαίνεται, δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας ή οι απαραίτητες αποστάσεις, το πάρτι συνεχίστηκε μετά την ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας (00:30) και η αστυνομία δεν επενέβη.

 

 

Οι εικόνες θυμίζουν, συναυλία, σε εποχές προ-κοροναϊού!

Οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με το ThessToday.gr  είχαν κατακλύσει τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ τόσο μπροστά στην είσοδο, όσο και στον υπόλοιπο χώρο.

Στο σημείο μπροστά από την είσοδο της Φιλοσοφικής Σχολής, υπήρχε πάγκος με μπύρες και ποτά.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Μπήκε στο σπίτι με σκοπό να κλέψει, αλλά... βρήκε τον μπελά του

Κρήτη: "Έσβησε" μόνη - Την αναζητούσαν οι γείτονες