Κρήτη

Τι "βλέπουν" οι Αρχές για τις φωτιές σε Κρουσώνα και Πενταμόδι

Πυρκαγιά - Κρουσώνας

Ενδείξεις ότι η φωτιά σε Κρουσώνα και Πενταμόδι προκλήθηκε από σπίθα που προκάλεσαν καλώδια της ΔΕΗ, έχουν στη διάθεσή τους τα στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι το σενάριο που εξετάζεται πολύ σοβαρά για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα.

Η φωτιά στον Κρουσώνα έκαψε 8 στρέμματα έκτασης ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και επιχείρηση αρτοπαρασκευασμάτων.

Στο Πενταμόδι, κάηκαν 4 στρέμματα γης ενώ στο Βαθύ του Αγίου Νικολάου, η καμένη έκταση ανέρχεται στα 80 στρέμματα.

Στην πυρκαγιά στο Βαθύ επιχείρησαν και τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα καθώς και περισσότερα από 15 οχήματα με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος.

Κρήτη

Ηράκλειο

Μάσκες και στο διάλειμμα για τους μαθητές στο Ηράκλειο

Σχολεία - Μάσκες

Υποχρεωτική γίνεται η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα, για μαθητές σχολείων που βρίσκονται στις "πορτοκαλί" και τις "κόκκινες" περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι και οι μαθητές του Ηρακλείου θα πρέπει να φορούν μάσκες την ώρα του διαλείμματος καθώς η ΠΕ βρίσκεται στις "πορτοκαλί" περιοχές. 

Συγκεκριμένα οι μαθητές εκτός από το μάθημα θα φοράνε μάσκες και στο διάλειμμα και αναμένεται η έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.

Το μέτρο θα ισχύσει από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου σε όσες περιοχές βρίσκονται επιδημολογικά στα επίπεδα 3 και 4 (αυξημένης επιτήρησης) και δεν θα εφαρμόζεται μόνο την ώρα της γυμναστικής.
Η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας έφερε και αλλαγές στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας κατόπιν εισηγήσεως της Επιτροπής. Αλλαγές που ισχύσουν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής και αφορούν συγκεκριμένες περιοχές.

Πιο αναλυτικά, στο επίπεδο 3 είναι: Νομός Πέλλας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Περιφέρεια Αττικής και Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Μύκονος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανάφη, Λέσβος, Σάμος, ενώ από την Παρασκευή σε αυτές προστίθενται οι Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Σερρών και Βοιωτίας.