Έκτακτη συνάντηση με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο ζητά το ΤΕΕ ΤΑΚ με αφορμή τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου λόγω της δυσλειτουργίας του Τομέα Φυσικών Καταστροφών.
Το Επιμελητήριο με αυστηρή παρέμβαση του ξεκαθαρίζει ότι εδώ και τρία χρόνια που έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα που ο φονικός σεισμός έπληξε τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος δεκάδες σεισμόπληκτοι ζουν σε μια κατάσταση αγωνίας και απόγνωσης και δυστυχώς έχουν δημιουργηθεί αδιέξοδα που δεν αντιμετωπίζονται.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήματος Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Ταβερναράκης είναι διάχυτη ανησυχία μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του σεισμόπληκτου Δήμου Μινώα Πεδιάδας, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις διαδικασίες έκδοσης αδειών επισκευής και ανακατασκευής κτιρίων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει επανειλημμένες παρεμβάσεις και έχουν σταλεί επιστολές προς τα αρμόδια Υπουργεία, με συγκεκριμένες προτάσεις για την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτηρίων διαπιστώνεται ότι δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές βελτιώσεις.
Αποτέλεσμα της διαχείρισης αυτής είναι η επιδείνωση της κατάστασης για τους πολίτες και τους μηχανικούς που αναλαμβάνουν την υλοποίηση των έργων. Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο ζητά άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, ώστε να παρουσιαστούν εκτενώς και τα προβλήματα και οι προτάσεις για την επιτάχυνση και βελτιστοποίηση των διαδικασιών. Ενδεικτικά το Επιμελητήριο αναφέρει ότι από τους 3.000 φακέλους που έχουν κατατεθεί μόλις 200 έφτασαν στο επίπεδο της τελικής έγκρισης.
Όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται σε εκκρεμότητα, για διάφορούς λόγους. Κομβικό ρόλο στην επιβράδυνση της εξέταση των αιτημάτων αποκατάστασης είναι η υποστελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας του τομέα φυσικών καταστροφών που όπως έχει αποδειχτεί δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί, τα οποία καταγράφουν εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς εξέτασης με αποτέλεσμα να μην προχωρά η αποκατάσταση των σπιτιών και σήμερα δεκάδες άνθρωποι να μένουν μέσα σε «κίτρινα» σπίτια και να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μαραμαθάς στο Ράδιο Κρήτη: Έτσι μπορεί να γίνει η αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού
Πλάτανος Κράσι - Η επόμενη μέρα: Τι πρέπει να γίνει για την διάσωση του ιστορικού δέντρου
«Οι ενεργειακές προοπτικές στην Κρήτη και οι επιπτώσεις τους στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον»