Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ψαρουλάκη - κορωνοϊός: Η παραλλαγή Όμικρον έχει επικρατήσει στην Κρήτη σε ποσοστό 80% με 90%

Image
μετάλλαξη όμικρον
 clock 08:14 | 22/01/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

«Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έχει επικρατήσει στην Κρήτη σε ποσοστό 80 με 90%, » δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Άννα Ψαρουλάκη.

«Παρουσιάζει όπως και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, δεν είμαστε εξαίρεση στην Κρήτη. Όχι, υπάρχει μια πορεία-σε όλες τις πόλεις υπάρχουν αυξήσεις αναμενόμενες-συνήθως τα λήμματα μας δίνουν 5 μέρες έως 7 περίπου, μας προμηνύουν οι μετρήσεις οι πραγματικές που γίνονται, περίπου 5 μέρες πριν την αύξηση των μολύνσεων. Απ’ ότι γνωρίζεται ήδη η Όμικρον σχεδόν έχει επικρατήσει-λέω σχεδόν γιατί υπάρχουν διακυμάνσεις, δεν έχουμε ακόμα δεδομένα πληροί απ’ όλες τις πόλεις, περνούν απ’ ότι δειγματοληπτικά ελέγχουν-όμως φαίνεται υπάρχει ένα 70% έως και 90% θα μπορούσαμε να πούμε χωρίς να έχουμε ακόμα πλήρη και σαφή εικόνα στην Κρήτη, φαίνεται ότι είναι 80% με 90% η Όμικρον», διευκρίνισε η  αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Επομένως οι αυξήσεις στα λήμματα είναι σημαντικές στην Κρήτη, σε όλες τις πόλεις με κάποια διάφορα-πρώτα ξεκίνησε στα Χανιά, μετά ακολούθησε το Ηράκλειο, τώρα την εβδομάδα τούτη μπαίνει το Ρέθυμνο-ανάλογα προφανώς πως εξαπλώνεται η Όμικρον. Είναι τα χειρότερα φόρτια που κατεγράφησαν εδώ κι ένα χρόνο που καταγράφουμε ως περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας Κρήτης, έχουμε μετρήσεις σταθερές στα λήμματα, είναι οι υψηλότερες και αυτό αναμενόμενο γιατί δε φανταζόμασταν ποτέ ότι θα φτάναμε σε 50 χιλιάδες 30 χιλιάδες, σε αυτα τα μεγάλα νούμερα μολύνσεων.Υπήρχε μια πίεση και στο σύστημα υγείας εδώ», συμπλήρωσε η κ. Ψαρουλάκη.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς στο νησί, η καθηγήτρια τοποθετήθηκε λέγοντας: «Μπήκε ένα παρά πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμών. Αυτό το πρόγραμμα έχει πάει καλά, δηλαδή είχαμε ήδη όταν ξεκίνησε το κύμα εδώ τον Νοέμβρη και τούτο εδώ της Όμικρον, είχαμε ήδη μια καλή παρακαταθήκη από υψηλή ποσοστά εμβολιασμού όπου κυμαίνονται από πολύ σε πολύ. Δηλαδή σε σύγκριση με την βόρεια Ελλάδα ήταν σαφώς πολύ υψηλή ποσοστά. Πηγαίνει καλά η επαναληπτική δόση εδω, όπως επίσης πηγαίνουν καλά οι εμβολιασμοί στα παιδιά».

«Έτσι λοιπόν τον Αύγουστο είχαμε όντως τις υψηλότερες τιμές μέχρι και την προτελευταία εβδομάδα όπου η προτελευταία εβδομάδα σε δυο πόλεις, στα Χάνια κυρίως αλλά και στο Ηράκλειο ξεπέρασε τις τιμές το ιικό φορτίο στα λήμματα άρα και στην διασπορά στην κοινότητα, ξεπέρασε τις τιμές του Αύγουστου. Ελπίζω ότι ναι θα τα καταφέρουμε. Εντάξει υπάρχει πάντα μια πίεση στο σύστημα υγείας γιατί αυτές οι αυξήσεις που έχετε ήδη αντιληφθεί που ανακοινώνονται στο ιικό φορτίο αποτυπώνονται σε νοσηλείες περίπου 2 με 3 εβδομάδες και σε βαριές νοσηλείες και σε ΜΕΘ», υπογράμμισε η ίδια.

«Κατ’ αρχή να διευκρινίσουμε ότι εμείς δεν δουλεύουμε με μοντέλα, δηλαδή η πρόβλεψη γίνεται με βάση τις παρατηρήσεις. Υπάρχουν δηλαδή μετρήσεις πραγματικές-πραγματικές μετρήσεις κι εκεί λοιπον το ιικό φορτίο σημαίνει ότι έχεις διασπορά του ίου στην κοινότητα, διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα. Αυτό μεταφράζεται και σε κρούσματα. Περίπου λοιπόν με την ανάλυση που κάνουμε περιμένουμε ναι να αποτυπωθεί αυτό σε νοσηλείες περίπου από της προηγούμενης εβδομάδας τις μετρήσεις, ήδη κυλάει η πρώτη εβδομάδα, σε δυο εβδομάδες από σήμερα», σημείωσε επεξηγηματικά η κ. Ψαρουλάκη.

«Η προσωπική μου γνώμη, έχω αρκετές επιφυλάξεις σε σχέση με το ποτέ. Φαντάζομαι θα μετρήσουν όλα τα δεδομένα γιατί δεν είναι μόνο η Κρήτη. Ναι εξακολουθεί η κατάσταση να είναι δύσκολη, εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Εκείνο το όποιο θέλω να προσθέσω, εντάξει ο μηνάς αυτός θα είναι δύσκολος γιατί θα έχουμε κι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, θα είναι η γρίπη που έχουμε φλύαρη-μόρτη κυρίως, όμως πάντα έχουμε την αγωνία του αν όσο πολλαπλασιάζεται ο ιός θα δημιουργήσει μια καινούργια μετάλλαξη», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι πάντα μια αγωνιά όλων όσων παρακολουθούν την εξέλιξη του ίου. Και βεβαία ο εμβολιασμός είναι εκείνος ο όποιος εμποδίζει τον ιο να πολλαπλασιάζεται στην κοινότητα με πολύ μεγάλους ρυθμούς, άρα και να κάνει καινούργιες μεταλλάξεις. Όσο πολλαπλασιάζεται ο ιός τόσο περισσότερο έχει την δυνατότητα να μεταλλάσσεται επομένως να δημιουργήσει ένα στέλεχος που θα είναι πιο δύσκολο από το Όμικρον», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ο Γεροπόταμος βάφτηκε κόκκινος! (φωτογραφίες)

Κρήτη: Ο καιρός στο νησί σήμερα Σάββατο (βίντεο)

Ηράκλειο - Καύσιμα: Αυξήσεις "φωτιά" και οι καταναλωτές στα πρόθυρα ... κρίσης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis