Κρήτη

Πρόγραμμα Erasmus+ για το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου

Erasmus+ Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου.jpg

Εγκρίθηκε φέτος, για το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, Δράση KA2 (Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης). Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας, κτλ). 
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου συμμετέχει ως εταίρος, έχει τίτλο «El español: pasaporte entre culturas» (Τα Ισπανικά, διαβατήριο μεταξύ των πολιτισμών) και επιχορηγείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών το οποίο αποτελεί την Εθνική Μονάδα διαχείρισης του προγράμματος Erasmus+.
 
Το  «El español: pasaporte entre culturas» θα έχει διάρκεια  δυο έτη, 2015-2016 & 2016-2017. Για την υλοποίηση του προγράμματος το σχολείο θα συνεργαστεί με τα εξής σχολεία:
- IES Francisco Salzillo της Alcantarilla (Murcia) Ισπανίας (σχολείο-συντονιστής)
- Vaskivuoren lukio της Vantaa Φινλανδίας (σχολείο- εταίρος)
 
Οι στόχοι του προγράμματος είναι: α) η πολιτιστική διάδοση των Ισπανικών ως ξένης γλώσσας, β) η απόκτηση και ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, τόσο στα Ισπανικά και στα Αγγλικά όσο και η αξιοποίηση της μητρικής γλώσσας (τα Ελληνικά, στην προκειμένη περίπτωση), γ) η ολοκληρωμένη εκμάθηση μέσω ΤΠΕ, δ) οι καινοτόμες πρακτικές διδασκαλίας.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα τρία σχολεία θα συνεργαστούν για:
-τη δημιουργία πολύγλωσσου ηλεκτρονικού περιοδικού, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Twinspace
-τη δημιουργία θεατρικού εργαστηρίου
-τη δραματοποίηση/οπτικοποίηση λογοτεχνικών κειμένων
-τη δημιουργία τουριστικού οδηγού της περιοχής τους
-την ανταλλαγή τοπικών συνταγών
 
Από 18 έως 23 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διεθνική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος στην πόλη Murcia της Ισπανίας. Από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Ειρήνη Κασσωτάκη (ΠΕ02), Μαρία Πιτσάκη (ΠΕ06), Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος (ΠΕ04.04 & ΠΕ40), οι οποίοι αποτελούν και την παιδαγωγική ομάδα του συγκεκριμένου προγράμματος. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του κάθε συμμετέχοντος ευρωπαϊκού σχολείου σχεδίασαν τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα σε κάθε επίσκεψη- ανταλλαγή. Αναλυτικά, δέκα μαθητές του Πειραματικού ΓΕΛ Ηρακλείου μαζί με καθηγητές τους θα επισκεφθούν το συνεργαζόμενο σχολείο στην Ισπανία και αντίστοιχα άλλοι δέκα μαθητές το σχολείο στη Φινλανδία, κατά τη διάρκεια των δύο ετών του εγκεκριμένου σχεδίου. Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2016 θα πραγματοποιηθεί  η πρώτη επίσκεψη-ανταλλαγή, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα συνεργαζόμενα σχολεία της Ισπανίας και της Φινλανδίας θα επισκεφθούν το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου.

Κρήτη

Ηράκλειο

ΝΟΔΕ Ηρακλείου: Αίτημα να δοθεί σε δρόμο της πόλης το όνομα του Ιάκωβου Τσούνη

ιάκωβος τσούνης

Αίτημα προς το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, για να δοθεί σε δρόμο της πόλης το όνομα του εθνικού ευεργέτη Ιάκωβου Τσούνη, ο οποίος δώρησε όλη του την περιουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις, κατέθεσε η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που κατατέθηκε στο Σώμα, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου αναφέρει τα εξής:

Με την παρούσα επιστολή μας υποβάλλουμε πρόταση-αίτημα ονοματοδοσίας οδού του Δήμου Ηρακλείου σε οδό «Ιακώβου Τσούνη».

Ο Ιάκωβος Τσούνης, γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόγονος των αγωνιστών του 1821,  Λονταίων και Πετμεζαίων. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν δασάρχης και ο Ιάκωβος ήταν το τελευταίο από 13 παιδιά. Πολέμησε σε ηλικία 15 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

  Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη  περιουσία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση. 

Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου.

Έγινε πανελλήνια γνωστός όταν δώρισε σχεδόν όλη τη περιουσία του, 23 εκατομμύρια ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη αμφιβίων επιχειρήσεων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μόλις δύο μήνες πριν τον θάνατό του.

  Μετά από σταδιακή επιδείνωση της υγείας του απεβίωσε στις 10 Απριλίου 2021 στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΣΝΑ) όπου και νοσηλευόταν.  

Εκ μέρους όλων των μελών της Νομαρχιακής μας Οργάνωσης πιστεύουμε ότι η συμβολή τέτοιων Ελλήνων, αξίζει να είναι αξιομνημόνευτη στο διηνεκές και προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και ως ελάχιστο φόρο τιμής, θεωρούμε ότι θα συμβάλλει το να δοθεί το όνομά του σε κεντρική οδό της πόλης μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης για θάνατο Τσούνη: «Η Ελλάδα αποχαιρετά, σήμερα, ένα άξιο τέκνο της»

Απεβίωσε ο Ιάκωβος Τσούνης, ο εφοπλιστής που δώρισε την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις