Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτη: Συνάντηση της ομάδας εργασίας AREPO

Περιφέρεια Κρήτη: Συνάντηση της ομάδας εργασίας AREPO

Διαδικτυακή συνάντηση της ομάδας εργασίας AREPO της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Ειρήνης Χουδετσανάκη Περιφερειακή Σύμβουλος Ηρακλείου.

Η Πρόεδρος Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την “Πράσινη Συμφωνία” η οποία παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2019.

Ειδικότερα ανέλυσε τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (farm to fork), που ανακοινώθηκε στις 20 Μαΐου το 2020. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται έως
την Άνοιξη του 2022 να υιοθετήσει ένα ενιαίο σύστημα επισήμανσης των συσκευασμένων τροφίμων, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τους καταναλωτές ώστε, να έχουν τη δυνατότητα επιλογής προϊόντων υψηλής διαιτητικής και διατροφικής αξίας.

Στη συνέχεια η κα. Χουδετσανάκη, παρουσίασε τις προτάσεις που κατέθεσαν η ομάδα εργασίας του AREPO. Στην ενημέρωση των μελών της ομάδας εργασίας AREPO της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσιάστηκαν επίσης, οι πρόσφατες εξελίξεις και έγινε παρουσίαση των κυριότερων
υφιστάμενων εθελοντικών Ευρωπαϊκών συστημάτων τα οποία έχουν υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη, από τον Χαράλαμπο Πίτερη, επιστημονικό συνεργάτη σε θέματα AREPO της Περιφέρειας Κρήτης.

Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας εργασίας είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να τοποθετηθούν αναφορικά με τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι Γεωγραφικές Ενδείξεις (προϊόντα Π.Ο.Π, Π.Γ.Ε και Ε.Π.Ι.Π), όταν θα υιοθετηθεί εκ του αποτελέσματος η εφαρμογή της επισήμανσης των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των προϊόντων, με χρωματική επισήμανση που δεν θα παρουσιάζει ωστόσο με ακρίβεια τη διατροφική τους αξία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα σε επίπεδο αγοράς.

Επιπρόσθετα, τονίστηκε η ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλίας από την Περιφέρεια Κρήτης ώστε, να μελετηθεί η ακριβής επίπτωση της εφαρμογής των συστημάτων επισήμανσης στις Γεωγραφικές Ενδείξεις στο νησί και κυρίως να προταθούν κριτήρια που θα αναδεικνύουν την πραγματική αξία των προϊόντων αυτών και θα προστατεύουν τις γεωγραφικές ενδείξεις.

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ AREPO ευχαρίστησε τα μέλη της ομάδας εργασίας για τη συμμετοχή, το ενδιαφέρον και τις προτάσεις που κατέθεσαν, αναφορικά με τις δράσεις που θα μπορούσαν να αναληφθούν για τα προϊόντα Γ.Ε. και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον
οδηγό ενός άμεσου σχεδιασμού και υλοποίησης προκειμένου τα προϊόντα Γ.Ε., να αντιμετωπισθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πλαίσιο της σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Στη συνάντηση της ομάδας Εργασίας παραβρέθηκαν οι κ.κ : Δρ. Ελένη Γουμενάκη από ΕΛΜΕΠΑ, Δρ. Ελευθέριος Αλυσσανδράκης από ΕΛΜΕΠΑ, Ζαχαρίας Σωμαράς - Γενικός Δ/ντής Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Κρήτης, Κώστας Καδιανάκης από Επιμελητήριο Ηρακλείου, Νικόλαος Μπιρλιράκης Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης και Εμμανουήλ Καρπαδάκης από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, Γεώργιος Ανδρεαδάκης από τον Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης, Δρ. Μιχάλης Βελεγράκης από το ΙΤΕ, Δρ. Δημήτριος Λυδάκης από το ΕΜΠΕΠΑ, Ελευθερία Γερμανάκη - Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου της Α.Σ. Ρέθυμνου, Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης από ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, Νικόλαος Αφορδακός από Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσά, Νικόλαος Μηλιαράκης από Δίκτυο Οινοποιών, Δρ. Ευάγγελος Καπετανάκης από ΕΛΜΕΠΑ, Γιάννης Ζαχαράκης, Σοφία Τσεντελιέρου από Αναπτυξιακή Ηρακλείου, Μαρία Μανολάκη και Χαράλαμπος Πίτερης Επιστημονικός Συνεργάτης Δικτύου AREPO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκδήλωση για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού έργου IMPRECO

Κρήτη

Νεκρός βρέθηκε ο Κρητικός πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης -Αγνοούνταν με το φουσκωτό σκάφος

φωτο αρχείου

Νεκρός βρέθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης.

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε βγει ανοιχτά με το σκάφος του το μεσημέρι της Κυριακής στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου . Αργότερα και καθώς τα ίχνη του χάθηκαν, η σύζυγός του, η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές.

Το σκάφος εντοπίστηκε νωρίτερα από τις λιμενικές Αρχές, αλλά δεν βρέθηκε σε αυτό ο άτυχος 77χρονος. Στις έρευνες του εντοπισμού συμμετείχε η αστυνομία, το λιμενικό και ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

 

 

 

 

 

Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλά αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Κορυφαίο στέλεχος της αντι-χουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ), ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Η απόδραση και η προσπάθεια διαφυγής στη Γιουγκοσλαβία

Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι.

Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 - Νοέμβριος 1984), Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 - Ιούνιος 1988), Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 - Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 - Μάρτιος 1995) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 - Ιανουάριος 1996).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν 8 κρούσματα της Βρετανικής μετάλλαξης του ιού στο νησί

Ηράκλειο: Μυστήριο με ανθρώπινο σκελετό - Βρέθηκε θαμμένος σε χωράφι

Κρήτη: Οριστικό λουκέτο σε επιχειρήσεις εστίασης