Κρήτη

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Σε ευρωπαϊκό δίκτυο καινοτομίας το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας

ΠΑΝΕΠ. ΚΡΗΤΗΣ

Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακοινώνει τη συμμετοχή του στο δίκτυο “EntreUnity” το οποίο επιλέχτηκε πρόσφατα για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης “EIT HEI Initiative Pilot Call” του European Institute of Innovation and Technology.

Συνολικά, υποβλήθηκαν 64 προτάσεις από 750 φορείς, συμπεριλαμβανομένων 319 ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και 429 μη ακαδημαϊκών οργανισμών, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 23 με συνολική χρηματοδότηση 27,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο “EntreUnity” έχει ως στόχο την ανάπτυξη μέσα από τη δικτύωση των γραφείων μεταφοράς τεχνογνωσίας σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Υποστηρίζει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τα ερευνητικά εργαστήρια στις εταιρείες και στην κοινωνία, προσφέροντας λύσεις σε υπάρχουσες προκλήσεις μέσω δημιουργίας διαδικασιών καινοτομίας, στοχευμένων εκπαιδευτικών δράσεων, τη δημιουργία εταιριών-τεχνοβλαστών, και μέσω της διασύνδεσης των ακαδημαϊκών εταίρων με τη βιομηχανία.

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Κρήτης στο έργο είναι να συντονίσει δράσεις οι οποίες παρέχουν, μέσω μιας καινοτόμου διεπιστημονικής εκπαιδευτικής προσέγγισης, εξειδικευμένες νομικές και οικονομικές δεξιότητες σε φορείς και συμβούλους Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας. Οι δεξιότητες αυτές αφορούν την προστασία και εκμετάλλευση των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (Intellectual Property Rights) καθώς και την αξιοποίηση και διαχείριση γνώσεων μέσω Ανοικτής Καινοτομίας (Open Innovation).

Στο “EntreUnity” Consortium, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχουν οι:

•              Queen’s University Belfast (ανάδοχος)

•              Aarhus University

•              Lancaster University 

•              Royal College of Surgeons in Ireland

•              University of Food Technologies – Plovdiv

•              University of Manchester

•              University of the West of Scotland

•              Helix Research and Enterprise

•              Ministry of Foreign Affairs Denmark

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους με προορισμό το Ηράκλειο

ΕΚΗ: Ικανοποίηση για τη δικαίωση των απολυμένων Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021,  στο πλαίσιο του κοινού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, μαζί με Καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησε συνάντηση, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», με ομάδα ερευνητών – δημιουργών του εμβολίου Sputnik V, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Μόσχας,  με επικεφαλή την ιατρό – ερευνήτρια, Natalia Anatolyevna Nikitenko.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας,   η κα Ordzhonikidze Maria Konstantinovna, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Εθνικών Έργων στον Τομέα της Ιατρικής Μικροβιολογίας, μαζί με ομάδα δέκα Ερευνητών του Ινστιτούτου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης καλωσόρισε την ομάδα Ερευνητών στο Ίδρυμα και έδωσε το λόγο στην ερευνήτρια Daria Grousova, η οποία έδωσε διάλεξη με θέμα: “Sputnik V vaccine”. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ομάδας των ερευνητών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συζήτηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, σε θέματα βασικής έρευνας της δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και  σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν, οι κ.κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Αριστείδης Τσατσάκης , Καθηγητής Τοξικολογίας και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας  Επιστημών της Ρωσίας, Γκιζελή Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Κοφτερίδης Διαμαντής, Καθηγητής Γενικής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Λιονής Χρήστος, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικοχημείας, Σαρρής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας, Σουρβίνος Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας,  Στυλιανάκης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής, Τερσένοβ Άλκης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής,  Χαμηλός Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας - Μικροβιακής Παθογένεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Κορωνοϊός: Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον παιδίατρο

ESPA BANNER