Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 30 Μαρτίου έγιναν από την δημοτική ομάδα των «Ενεργών Πολιτών» δια του επικεφαλής Ηλία Λυγερού και των δημοτικών συμβούλων οι παρακάτω παρεμβάσεις:
1. ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΔΕΠΑΝΑΛ
Γιατί δεν έχει ενταχθεί η ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ στις διαδικασίες της «ΔΙΑΥΓΕΙΑ και τι προτίθεται να κάνει η Δημοτική αρχή;
κ. Δήμαρχε
Σας είναι γνωστό ότι η ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ ( μονομετοχική Δημοτική ανώνυμη εταιρεία Ηρακλείου ) δεν μετέχει στο πρόγραμμα διαφάνειας και υποχρεωτικής ανάρτησης νόμων και πράξεων στο διαδίκτυο.
Να σας ενημερώσω, ότι από μία πρώτη αναζήτηση που κάναμε δεν βρέθηκαν ΟΤΑ των οποίων οι εταιρείες να μην είναι στην «Διαύγεια».
Επειδή όπως αναφέρεται και στην σχετική σελίδα του Επιμελητηρίου βασική δραστηριότητα της ΔΕΠΑΝΑΛ είναι «υπηρεσίες αξιοποίησης και διαχείρισης περιουσίας νομικών προσώπων» κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη μια τέτοια ενέργεια.
Επίσης θέλουμε να μας ενημερώσετε γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν οι ετήσιοι έλεγχοι από τους ορκωτούς λογιστές, διότι στους δύο τελευταίους δημοσιευμένους ισολογισμόυς (2012 - 2013) στα αντίστοιχα ΦΕΚ δεν περιέχονται οι εκθέσεις των ορκωτών παρ ότι όπως αναφέρετε στην ανακοίνωση υπάρχουν τέτοιες. (καταθέτουμε τις σχετικές δημοσιεύσεις ΦΕΚ)
Ζητάμε λοιπόν με βάση και τα παραπάνω σαν πρώτο βήμα, για την ΔΕΠΑΝΑΛ
Η δημοτική αρχή να πάρει απόφαση ώστε
1.1. Να ενταχθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ
1.2. Να δοθούν στη δημοσιότητα οι εκθέσεις έλεγχου των ελεγκτών
1.3. Να συσταθεί επιτροπή εσωτερικού ελέγχου (όπως έχει και η ΔΕΠΤΑΗ)
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αίσθηση προκάλεσε η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο κύριος Ανδρεαδάκης προς τον Ηλία Λυγερό και ακόμα πιο «άτοπο» υπήρξε το επιχείρημά του ότι τα στοιχεία υπάρχουν αλλά δεν τα δημοσιοποιεί εφόσον ο νόμος του δίνει το περιθώριο να μην τα αναρτά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Η απάντηση του κυρίου Λυγερού περιεκτική και λακωνική. «Δημοσιεύστε τα για αποφυγή εντυπώσεων».
Εμμονή στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ οφείλει να έχει κάθε λειτουργός εφόσον διαχειρίζεται περιουσία του δημοσίου. Η έλλειψη αυτής της ευαισθησίας υποσκάπτει την εμπιστοσύνη που ζητάμε από τους συμπολίτες μας. Η εμπιστοσύνη των συμπολιτών είναι συναρτημένη με την ηθική καταξίωση των δημόσιων προσώπων. Κανένας νόμος δεν την αποκαθιστά και κανένας νομοθέτης δεν την επιβάλλει. Οι «Ενεργοί Πολίτες» κατανοώντας έτσι τη διαφορά Ηθικού και Νόμιμου πράττουν τα μέγιστα προκειμένου ο θεσμός της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ να ισχυροποιηθεί
2. ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΚΑΙ ΒΙΠΕ
Σε σύσκεψη με το συμβούλιο του Τοπικού Διαμερίσματος Καλλιθέας τέθηκαν τα παρακάτω προβλήματα, που είναι προβλήματα της κοινότητας αλλά και γενικότερα της πόλης μας.
2.1 Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία της ΒΙΠΕ , τονίζοντας πιεστικά την ανάγκη ελέγχου στη εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν .
2.2 Ζώνη πράσινου όπως προβλέπεται και από την σχετική νομοθεσία στο τέλος της ΒΙΠΕ και πριν τον οικισμό
2.3 Θέματα ασφάλειας, καθαριότητας ΒΙΠΕ
Επίσης μια και συζητάμε το θέμα αυτό να σημειωθεί ότι οι ιοικητικοί υπεύθυνοι της Αποκεντρωμένης περιφέρειας προχώρησαν 15 - 2 – 2015 στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας για εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας βιομάζας στην ΒΙΠΕ χωρίς να έχει ζητηθεί και να μην έχει εκφραστεί γνώμη του ΔΣ για το σοβαρό αυτό θέμα.
Τι ενέργειες και πρωτοβουλίες θα πάρει ο Δήμος για την επίλυση των παραπάνω;
3. ΑΣΤΕΓΟΙ: ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Πολλές φορές έχομε συζητήσει εδώ το θέμα των αστέγων. Η λειτουργία της προσωρινής δημοτικής δομής προσφέρει φιλοξενία σε 18 άτομα, όμως οι καταγεγραμμένοι άστεγοι είναι περίπου 65, αποτέλεσμα κάποιοι απ αυτούς να διανυκτερεύουν και σε κούτες ή πρόχειρα έξω από τον χώρο στέγασης. (φωτογραφία επισυνάπτεται) Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι ακόμα και στο πρόβλημα σίτισης αντιμετωπίζουν δυσκολίες μιας και είναι μακριά από τον χώρο λειτουργίας των κοινωνικών συσσιτίων (Αλικαρνασσός - Αγ. Δημήτριος).
Επειδή και το πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί ο Δήμος Ηρακλείου θα έχει ετήσια λειτουργία, θεωρούμε ότι πρέπει ο δήμος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια μόνιμη δράση για την αντιμετώπιση της στέγασης και σίτισης των αστέγων της πόλης μας.
Η εικόνα και το σύνολο των δράσεων για την αντιμετώπιση του σκληρού κοινωνικού φαινομένου, είναι εικόνα του πολιτισμού μας και νομίζω ότι η δημοτική αρχή αλλά και όλοι μας πρέπει να κάνουμε το μέγιστο να την βελτιώσουμε άμεσα.
Από πλευράς των αρμοδίων του Δήμου η επιχειρηματολογία των απαντήσεων εστίασε στο γεγονός ότι οι ίδιοι οι άστεγοι αρνούνται πλήρη φιλοξενία, συνεπώς δεν τίθεται θέμα έλλειψης δυνατότητας φιλοξενίας αλλά άρνησης να την δεχτούν.
Η θέση των Ενεργών Πολιτών παραμένει αμετακίνητη. Η αλληλεγγύη μας προς ανθρώπους που διαμένουν σε κούτες και σε πρόχειρα καταλύματα οφείλει να περνά μέσα από θεσμούς δημοτικούς.
4. άλλες παρεμβάσεις
Επίσης τέθηκαν και τα παρακάτω θέματα:
4.1. Η «Βίγλα» και το οίκημα που στεγάζει τους των προσκόπους χωρίς να υπάρχει επίσημο παραχωρητήριο.
Προτάθηκε ο χώρος να παραχωρείται και στους προσκόπους αλλά ταυτόχρονα να είναι ανοικτός σε όλους τους Ηρακλειώτες. Το σκεπτικό της πρότασης εντάσσεται στην πολιτική των «Ενεργών Πολιτών» για τους δημόσιους χώρους ανοικτούς σε όλες τις ομάδες της Πόλης. Ιδανική επιδίωξη θα ήταν κάθε σημείο της Πόλης να εκπέμπει ένα κάλεσμα δημιουργικής συμμετοχής. Η Βίγλα ως ιστορικό σημείο στο κέντρο του Ηρακλείου να μην έχει το στίγμα του πριβέ χώρου.
Η απάντηση από την αρμόδια του Δήμου υπήρξε θετική. Υπήρξε δέσμευση να ανοίξει ο χώρος σε όλους τους Ηρακλειώτες
4.2. Επαναφέρθηκε το θέμα για τις δημόσιες τουαλέτες, τονίζοντας ότι σε μία πόλη που επενδύει στους πολίτες της, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, είναι επιεικώς απαράδεκτο να μην υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες πολύ δε περισσότερο να μην υπάρχουν τουαλέτες για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.
4.3. Αποφασιστική ήταν η παρέμβαση των «Ενεργών Πολιτών» με τον Ηλία Λυγερό στο θέμα που τέθηκε από το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε σχέση με απόλυση υπαλλήλου ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, από το εργοστάσιο ανακύκλωσης.
Ζήτησε να υπάρξει ομόφωνη πολιτική κάλυψη του απολυμένου από το Δημοτικό Συμβούλιο, να υπάρξει επίσης παρέμβαση στην ΚΕΔΕ
Να παράσχει ο Δήμος πρόσθετη νομική βοήθεια και να τεθεί θέμα και στην τοπική επιχείρηση.
Η καταδίκη της απόλυσης θα πρέπει να είναι αυστηρή, να επιβληθεί στην εταιρεία ο σεβασμός στην εργατική νομοθεσία. Καυτηριάζοντας και πάλι λογικές ιδιωτικοποίησης υπογράμμισε ότι σε επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται ο Δήμος δεν δικαιολογούνται ούτε επιτρέπονται συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.