Κρήτη

Ο νέος "πονοκέφαλος" που καταστρέφει τα κηπευτικά της Κρήτης

Αποτελεί αναδυόμενο κίνδυνο μεγάλης σημασίας κυρίως για την καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς

Έναν ακόμη πονοκέφαλο έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες του Ηρακλείου μετά και την εμφάνιση ενός ιού που καταστρέφει ντομάτες και πιπεριές. 

Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας σε φυτά τομάτας και πιπεριάς προοριζόμενα για φύτευση στην Π.Ε. Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην περιοχή Τυμπακίου Δήμου Φαιστού.

Ο ιός ήρθε στην Κρήτη πέρσι όταν για πρώτη φορά, έκανε την εμφάνισή του στα Χανιά. Φέτος εμφανίστηκε στο νομό Λασιθίου και τώρα σε περιοχές του Νομού Ηρακλείου. 

Πρόκειται για έναν μηχανικά μεταδιδόμενο ιό, ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, η Ερευνήτρια - Ιολόγος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Ξένη Παπή. Ο αγρότης δηλαδή μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε ένα υγιές φυτό, ακόμα και με τα χέρια του, με τα εργαλεία, τα ρούχα αλλά και από φυτό σε φυτό.

Σύμφωνα με την κ. Παπή, ο νέος αυτός ιός δεν είναι αντιμετωπίσιμος και δεν είναι επικίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου ωστόσο μειώνει κατά πολύ την παραγωγή ντομάτας και πιπεριάς από 30% έως και 70%, ενώ υποβαθμίζει και την ποιότητα της παραγωγής. 

Η Ιολόγος κάλεσε όσους αγρότες και παραγωγούς, διαπιστώσουν ότι τα φυτά τους προσβλήθηκαν από τον συγκεκριμένο ιό ή τουλάχιστον έχουν την υποψία ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί, να τα φέρουν στο εργαστήριο του ΕΛΓΟ Δήμητρα στο Ηράκλειο προκειμένου να ελεγχθούν.

Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Αποχαιρετούν τον 22χρονο Δημήτρη

δημήτρης ιεράπετρα

Στις 5 σήμερα το απόγευμα στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στην Ιεράπετρα, θα γραφτεί ο επίλογος της τραγωδίας που γράφτηκε στο βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στον περιφερειακό δρόμο της πόλης.

Ο 22χρονος Δημήτρης έμεινε εγκεφαλικά νεκρός, όταν η μηχανή μεγάλη κυβισμού που οδηγούσε συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο.

Οι γονείς του πήραν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του, διαδικασία που ολοκληρώθηκε τις πρωϊνές ώρες της Δευτέρας.

Σήμερα συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στο παλικάρι που με τον θάνατό του, έδωσε ζωή σε συνανθρώπους μας.