Κρήτη

Κεφαλογιάννης: Η Τουρκία απεργάζεται και επιθυμεί τη διχοτόμηση της Κύπρου

Μανωλης Κεφαλογιάννης

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την επικείμενη άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά να πληροφορηθεί σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί αναφορικά με την προσπάθεια της Τουρκίας να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συζητήσεις προκρίνοντας ως λύση τα δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο που καθιστούν οριστική τη διχοτόμηση του νησιού σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην ερώτησή του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αναφέρει ότι μία δίκαιη λύση θα πρέπει να βασίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να οδηγήσει σε μία λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Μία θέση που ασπάζονται τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά. Σε πλήρη αντίθεση τόσο η τουρκική πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή προκρίνουν με δηλώσεις τους τη δημιουργία δύο διαφορετικών κρατών σε πλήρη αναντιστοιχία με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Το 40% περίπου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας τελεί υπό κατοχή εδώ και 47 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Στις 27-29 Απριλίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μία άτυπη συνάντηση που στόχος της είναι να βρεθεί κοινό έδαφος που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού. Μία δίκαιη λύση που θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να οδηγήσει σε μία λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Η χώρα μου, η Ελλάδα με την ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης προτίθεται να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης συνεισφέροντας εποικοδομητικά στις προσπάθειες επίτευξης του στόχου της άτυπης διάσκεψης.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο κινούνται και οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως έχουν εκφραστεί επανειλημμένως από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκου Αναστασιάδη.

Σε πλήρη αντίθεση τόσο η τουρκική πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή προκρίνουν με δηλώσεις τους τη δημιουργία δύο διαφορετικών κρατών σε πλήρη δυσαρμονία με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μάλιστα στην πρόσφατη συνάντησή του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με την προσωρινή Ειδική Σύμβουλό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ προκλητικά ανέφερε ότι, δεν θα προσέλθει ούτε αυτός ούτε η τουρκική πλευρά στη Γενεύη για να συζητήσουν για ομοσπονδία στην Κύπρο. Τόνισε δε, ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ηγετική θέση της Τουρκίας στην περιοχή που παρέχει πλήρη υποστήριξη στην τουρκοκυπριακή πλευρά στα κατεχόμενα, έχουν δήθεν ανυψώσει τη θέση του ψευδοκράτους που ο ίδιος εκπροσωπεί.

Επίσης, παρά τη σφοδρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας που καταδίκασε απερίφραστα τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας με το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων «μπήκε ένα τέλος στις προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να πάρουν πίσω την πόλη».

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί στην προσπάθεια της Τουρκίας να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συζητήσεις για επίλυση του Κυπριακού προκρίνοντας ως λύση τα δύο  ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο που καθιστούν οριστική τη διχοτόμηση του νησιού σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών;»

ειδήσεις σήμερα 

Πυρά Κοντονή κατά ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Χαρίτσης: Κοστολογημένο, ρεαλιστικό και απολύτως αυτονόητο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στο Μαξίμου ο Λίβυος Πρόεδρος: Επανεκκινεί η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες- φώτο

Κρήτη

Εστίαση - Αναπτυξιακή Κρήτης: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων

03_banner-539x451_estiasi-01.jpg

Η νέα  Δράση  ΕΠΑνΕΚ: "Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών - Επανεκκίνηση Εστίασης", στοχεύει στην επιχορήγηση ΜμΕ και Μεγάλων Επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για τη στήριξη μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσου COVID-19,  με την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

Προϋπολογισμός της Δράσης

330 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας, τα οποία κατανέμονται σε 280 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και 50 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις.

Το ποσό αυτό δύναται να αυξηθεί ώστε να καλύψει το σύνολο των θετικά αξιολογημένων αιτήσεων χρηματοδότησης.

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Δικαιούχοι της Δράσης

Επιχειρήσεις Εστίασης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ:

56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,

56.21: Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις,

56.29.20: Αλλες υπηρεσίες εστίασης,

56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών.

Επιδότηση

Έως 100.000 ευρώ.

Σε κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ετησίου κύκλου εργασιών έτους 2019.

Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 δίνεται συνολική μη επιστρεπτέα ενίσχυση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ανηγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).

Ο ανοιγμένος κύκλος εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020) υπολογίζεται ως ο συνολικός κύκλος εργασιών έτους (2019 ή 2020) δια των αριθμό ημερών λειτουργίας έτους (2019 ή 2020) επί  365 ή 366 αντιστοίχως.

Βασικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι την 31.12.2020,

Να έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Κεφαλαίου 6: «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ». Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) του φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας,

Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014,

Να είναι υπόχρεες υποβολής Δηλώσεων ΦΠΑ,

Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών του έτους 2020 ποσοστού 30%, τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019,

Ο δυνητικός λήπτης της ενίσχυσης υποβάλλει μία Αίτηση Χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ, για το σύνολο εγκαταστάσεων εστίασης που διαθέτει.

Οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), με την ιδιότητα του δικαιοπαρόχου ή του δικαιοδόχου, δηλώνουν το εν λόγω γεγονός στην αίτηση χρηματοδότησης και ελέγχονται κατά το στάδιο της επαλήθευσης ως προς το αν αποτελούν συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενισχύσεις που προσμετρώνται για τον έλεγχο της σώρευσης.

Επιδοτούμενες Δαπάνες

Οι δαπάνες των επιχειρήσεων για την προμήθεια πρώτων υλών είναι επιλέξιμες από την 1η Απριλίου 2021 και μετά.

Η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως 31.12.2021.

Ημερομηνία Έναρξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 και ώρα 10:00

Ημερομηνία Λήξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 και ώρα 15:00

Ηλεκτρονική Υποβολή

Η Αίτηση Χρηματοδότησης θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis

Επικοινωνία – Πληροφορίες

Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. (κατόπιν ραντεβού)

Τηλεφωνική ενημέρωση: στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση από τις 9.00 π.μ έως τις 4.30 μ.μ.

Εmail: infoepan@mou.gr

Ιστοσελίδες: www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr

Σημεία Πληροφόρησης ΕΦΕΠΑΕ & των Περιφερειακών Μονάδων τους: www.efepae.gr

Ειδικότερα για την περιφέρεια Κρήτης Εταίρος -Περιφερειακή Μονάδα ΕΦΕΠΑΕ :ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΡΗΤΗΣ : www.ank.gr Υπεύθυνη δράσης : κα Λιτσα Φραγκιαδουλάκη

Τηλ.Επικοινωνίας :2810 302407 email επικοινωνίας : litsafrag@ank.gr

Τηλεφωνικό Κέντρο : 2810 302400 email επικοινωνίας :info@ank.grinformation@ank.gr

ειδησεις σημερα

Γ. Αλεξάκης: Πρεσβευτής της Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής Αδριατικής - Ιονίου

Γιάννης Σμαραγδής: "Ποιος θα ξεπλύνει την προσβολή προς την πόλη μας, κύριε Δήμαρχε;

Ιεράπετρα: Rapid test από τον ΕΟΔΥ