Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη - Υγεία: Η σκανδαλώδης αύξηση που έδωσε η ΔΥΠΕ σε εταιρεία προκαλεί αναταράξεις

Image
ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
 clock 13:54 | 20/11/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον χώρο της υγείας με επίκεντρο την σκανδαλώδη αύξηση 20% που έδωσε η ΔΥΠΕ Κρήτης, σε εταιρεία που διαχειρίζεται τα νοσοκομειακά απόβλητα, σε αντίθεση με το νοσοκομείο Χανίων που δεν ενέδωσε στις πιέσεις της.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην «Διαύγεια» και σύμφωνα με τη νέα συμφωνία που υπέγραψε η διοίκηση της ΔΥΠΕ συμβαίνει τώρα το οξύμωρο , για τα απόβλητα που φεύγουν από το νοσοκομείο Χανίων για να πάνε στη Βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου, το Δημόσιο να δαπανά 1,68 ευρώ το κιλό ,ενώ για τα απόβλητα από δομές υγείας στην πόλη του Ηρακλείου ,το κόστος να εκτοξεύεται στα 2,58 ευρώ.

«Δηλαδή η μεταφορά για 10-15 χιλιόμετρα, κοστίζει παραπάνω από τη μεταφορά για 150 χιλιόμετρα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υφυπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ο οποίος χαρακτηρίζει την σύμβαση εξοργιστική και καλεί τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοίδη να πάρει θέση.

«Ο κ.διοικητής θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις διότι ή πιάστηκε κορόιδο, ή κρίνεται ως ανεπαρκής για την τέλεση των καθηκόντων του στον πολύπαθο χώρο της Δημόσιας Υγείας, όπου με αδιαφανείς διαδικασίες έχουν κατασπαταληθεί εκατομμύρια ευρώ, επιβαρύνοντας με χρήματα των φορολογούμενων τον κρατικό προϋπολογισμό»,τονίζει ο τομέας διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΥΠΕ Κρήτης είχε ενεργό σύμβαση που την είχε υπογράψει στις 31 Μαΐου του 2022 η πρώην διοικήτρια Λένα Μπορμπουδακη, με τιμή στα απόβλητα 2,15 το κιλό,   άρα ο κ. Παπαβασιλείου δεν είχε καμία υποχρέωση, να δεχθεί αύξηση της τιμής και μάλιστα σημαντική.

Οι λόγοι που ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Νεκτάριος Παπαβασιλείου αποδέχθηκε το αίτημα της αναδόχου εταιρείας που διαχειρίζεται τα υγειονομικά απόβλητα των ΤΟΜΥ, Κέντρων Υγείας, περιφερειακών ιατρείων κ.α. να αυξήσει την τιμή κατά 20% ,αναφέρονται σε απαντητική επιστολή.

Σύμφωνα με την διοίκηση της ΔΥΠΕ, σχετίζονται με τις συνεχιζόμενες συνέπειες της covid-19 ,της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης στην Ουκρανία»,τα επιχειρήματα δηλαδή που επικαλείται η εταιρεία.

«Ο τρόπος που διαπραγματεύτηκε την τιμή ο κ. Παπαβασιλείου έπρεπε να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον μιας εταιρείας» τονίζουν στελέχη από τον χώρο της υγείας που θέτουν το ερώτημα « Ποιος τελικά κερδίζει, από αυτή την σκανδαλωδη σύμβαση;»

Πληροφορίες του Ράδιο Κρήτη αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ζητήσει αυξήσεις και από άλλα νοσοκομεία και όταν υπάρχει επιφύλαξη η άρνηση ,απαντούν στους διοικητές «Αφού ο δυπεάρχης υπέγραψε αύξηση 20% ,εσύ τι πρόβλημα έχεις;»

 

Τι απαντά η ΔΥΠΕ αναλυτικά

 

Με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με τις χρεώσεις για την αποκομιδή και μεταφορά υγειονομικών αποβλήτων στις Μονάδες Υγείας της Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει για τα εξής:

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης την 11/05/2021 προκήρυξε τον δημόσιο ανοικτό Διαγωνισμό για την ανάθεση της υπηρεσίας «ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» για τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και των Τοπικών Μονάδων Υγείας αρμοδιότητάς της. Η διακήρυξη έγινε κατόπιν εισήγησης του Τμήματος Προγραμματισμού της Δημόσιας Υγείας, για την επίτευξη της ορθολογικής διαχείρισης όλων των αποβλήτων των Υγειονομικών Μονάδων και σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις οι οποίες διέπονται τόσο από τις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, όσο και της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Κατόπιν του με αρ. πρωτ. Β7534/22-09-22 αιτήματος της αναδόχου Εταιρίας MEDICAL WASTE ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για αναπροσαρμογής τιμών της σύμβασης λόγω των συνεχιζόμενων συνεπειών της COVID-19 της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης στην Ουκρανία, η Επιτροπή Παραλαβής και τα μέλη της, αφού έλαβαν υπόψιν όλα όσα αναφέρει στο έγγραφό της η εταιρία και αφού συζήτησαν και εξέτασαν διεξοδικά το ως άνω αίτημα του προμηθευτή, διαπίστωσαν ότι ισχύουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις τροποποίησης σύμβασης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και δεδομένου α) την αύξηση τιμών λόγω απρόβλεπτων γεγονότων όπως είναι η ενεργειακή κρίση και η κρίση (πολεμική σύρραξη) στην Ουκρανία β) ότι η αύξηση της τιμής δεν υπερβαίνει το 50% της αξίας της αρχικής σύμβασης (η συνολική αύξηση είναι ύψους 19,84%) ενέκρινε το αίτημα ως εξής:

Συλλογή, Μεταφορά και Επεξεργασία ΕΑΑΜ: από 2,15 σε 2,58 €/κιλό

Συλλογή, Μεταφορά και Επεξεργασία ΜΕΑ&ΑΕΑ: από 2,60 σε 3,12 €/κιλό

Αναφορικά με την διαφορά της τιμής της σύμβασης διαχείρισης αποβλήτων της ΥΠΕ σε σχέση με τις αντίστοιχες των Νοσοκομείων της Κρήτης, σας τονίζουμε τα ακόλουθα:

Τα πλήθος των σημείων αποκομιδής της σύμβασης για τα Κέντρα Υγείας της 7ης ΥΠΕ είναι 49 (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και ΤΟΜΥ) σε όλη την Κρήτη, ενώ αντιθέτως στην περίπτωση του νοσοκομείου είναι ένα σημείο. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος μεταφοράς είναι ασύμμετρα υψηλότερο στα 49 σημεία (σε όλη την Κρήτη έναντι των νοσοκομείων). Οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι τεράστιες σχετικά με του ενός νοσοκομείου. Το κόστος είναι πλασματικό καθότι το κόστος μετακίνησης συμπεριλαμβανομένου τις επιπλέον εργατικές ώρες και το εργατικό κόστος αυξάνει οριακά.

Οι τιμές χρέωσης της παρεχόμενης υπηρεσίας είναι €/κιλό αποβλήτων στην οποία συμπεριλαμβάνονται το συνολικό κόστος διαχείρισης, τα απαραίτητα υλικά συσκευασίας καθώς επίσης και τους ψυκτικούς θαλάμους. Οι τιμές χρέωσης είναι 2,58€/κιλό ΕΑΑΜ και 3,12€/κιλό ΜΕΑ/ΑΕΑ. Επειδή οι τιμές χρέωσης καθορίζονται ανά κιλό, σημαίνει πως η αποκομιδή ενός τόνου ιατρικών απόβλητων σε ένα δρομολόγιο ενός νοσοκομείου διαφέρει από αυτή των 2-10 κιλών ενός Κέντρου Υγείας. Οι ποσότητες αποβλήτων που παραλαμβάνονται από την πλειοψηφία των 49 σημεία (το 90%) ΑΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ κυμαίνονται μεταξύ 3 έως 70 κιλών. Για παράδειγμα από τα Κέντρο Υγείας ΤΖΕΡΜΙΑΔΟΥ και Κέντρο Υγείας ΣΦΑΚΙΩΝ ανά δρομολόγιο παραλαμβάνονται 2 έως 10 κιλά ΕΑΑΜ και η χρέωση της εταιρείας για τις εν λόγω αποκομιδές είναι 7,74 έως 25,80€+ΦΠΑ.

Επιπλέον το κόστος συλλογής - μεταφοράς, επεξεργασίας και υλικών συσκευασίας όπως η παροχή ψυκτικών θαλάμων, κάνει επίσης ασύμμετρα υψηλότερο το κόστος.

 

Συνεπώς, η σύγκριση τιμών ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ για τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και των Τοπικών Μονάδων Υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σε σχέση με αυτή των Νοσοκομείων δεν μπορεί να υφίσταται καθώς τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα.»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Κρήτη: Τέσσερις συλλήψεις μετά την αστυνομική επιχείρηση - Κοκαϊνη, κάνναβη και μετρητά (φωτο)

Κρήτη: Πυρκαγιά σε γνωστό εστιατόριο σήμανε συναγερμό

Συνεχίζει τη γενναία μάχη η Ραφαέλα: «Επιτέλους γυρίζω σπίτι μετά από σχεδόν 20 μέρες»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis