Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πώς ο κατσίγαρος μπορεί να γίνει εργαλείο για τα ελαιόδεντρα και όχι πρόβλημα για τη φύση

Image
κατσίγαρος
 clock 14:47 | 04/01/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Μείζον θέμα για πολλές περιοχές της Κρήτης αποτελεί η διαχείριση του κατσίγαρου , ποσότητες του οποίου καταλήγουν σε ρέματα και φράγματα του νησιού. Σε μία περίοδο κατά την οποία η υπερπαραγωγή ελαιολάδου είναι ακόμη σε εξέλιξη, το πρόβλημα με τον κατσίγαρο γίνεται ακόμη εντονότερο.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες ελαιουργείων αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί είναι ότι ο κατσίγαρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για τη λίπανση των ελαιόδεντρων.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο Διευθυντής Ερευνών του  Ινστιτούτου Ελιάς - Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Γιώργος Ψαράς, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον κατσίγαρο για το καλό των ελαιόδεντρων αντί να καταλήγει σε ρέματα και να τα μολύνει.

Ένας τρόπος είναι η άρδευση των ελαιόδεντρων με κατσίγαρο.

Όπως περιέγραψε, υπάρχει νομοθεσία από το 2016 σύμφωνα με την οποία είναι νόμιμο τα απόβλητα των ελαιουργείων να καταλήγουν σε ελαιώνες.

"Ουσιαστικά έτσι έχουμε προϊόν καλής ποιότητας ωστόσο αυτό δεν το κάνει ο καθένας εύκολα" σημειώνει ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου και συμπληρώνει ότι "η ιδανική ποσότητα θα ήταν 20 κυβικά μέτρα κατσίγαρου ανά στρέμμα".

Σε ερώτηση για το ποια είναι η ιδανική ποσότητα κατσίγαρου που μπορεί να πέσει ανά ρίζα ελιάς ο κ. Ψαράς απάντησε ότι είναι καλό αυτό να γίνεται σε δόσεις.

Δηλαδή τα 20 κυβικά μέτρα να πέσουν σε 4 - 5 δόσεις και όχι παραπάνω αν θέλουμε να γίνεται σωστά η λίπανση των ελαιόδεντρων.

Ένας άλλος τρόπος, είναι η κομποστοποίηση, η ανάμειξη δηλαδή του στερεού υπολείμματος με φύλλα και άλλα στοιχεία της ελιάς.

Είναι προτιμότερο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κατσιγαρος να επιστρέφει στους ελαιώνες και όχι να καταλήγει  σε ρέματα και φράγματα και αυτό γιατί το έδαφος φιλτράρει και καθαρίζει το απόβλητο κάνοντας το στην ουσία να χάσει το μεγαλύτερο μέρος της τοξικότητάς του.

Ο τρόπος επιστροφής του κατσίγαρου στους ελαιώνες με την διαδικασία της κομποστοποίησης εφαρμόζεται σε περιοχή της Ανατολικής Κρήτης σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά ωστόσο για την ώρα δεν είναι ευρέως διαδεδομένο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης, η Περιφέρεια Κρήτης προωθεί προγράμματα μέσω των οποίων οι ιδιοκτήτες ελαιουργείων μπορούν να αγοράσουν βυτιοφόρα και να διαχειρίζονται τα απόβλητα τους αντί εκείνα να κατευθύνονται στη φύση.

(φωτογραφία με κατσίγαρο στο Φράγμα του Ινίου)

 

Διαβάστε επίσης:

Πάγωσε η ενδοχώρα της Κρήτης - Υπό το μηδέν η θερμοκρασία

Ηράκλειο: Θρήνος για τον 39χρονο επιχειρηματία

Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: Ομόφωνη απόφαση για απόδοση ευθυνών στον Γ. Χαλκιαδάκη από τον υπουργό Υγείας

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis