Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: Ομόφωνη απόφαση για απόδοση ευθυνών στον Γ. Χαλκιαδάκη από τον υπουργό Υγείας

Image
ΠΑΓΝΗ
 clock 07:24 | 04/01/2023 writer icon newsroom ekriti.gr

Να αποδοθούν ευθύνες στον διοικητή του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Γιώργο Χαλκιαδάκη ζητούν ομόφωνα από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη τα μέλη της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, που πραγματοποίησαν χθες το βράδυ έκτακτο διοικητικό συμβούλιο.

Αντικείμενο της πολύωρης συνεδρίασης που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ήταν η εντολή που έδωσε ο διοικητής σε γιατρό εργασίας να επισκεφθεί τρείς αναισθησιολόγους στα σπίτια τους και να τους κάνει rapid test για να διαπιστώσει αυτό που είχαν δηλώσει στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ ,ότι δηλαδή είχαν νοσήσει από covid- 19.

Μια κίνηση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, από το σύνολο της ιατρικής κοινότητας.

«Καταδικάζουμε ομόφωνα αυτές τις ενέργειες, συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας και ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποδώσουν τις ευθύνες που αναλογούν στον κ.Χαλκιαδάκη» δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αλέξανδρος Πατριανάκος.

Image
Αλέξανδρος Πατριανάκος

(Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος)

Στο ερώτημα αν ο Ιατρικός Σύλλογος, πρόκειται να ζητήσει την απομάκρυνση του διοικητή από την θέση του,ο κ.Πατριανάκος απάντησε «όποιος τοποθετεί κάποιον σε μια θέση, αναλαμβάνει και τις ευθύνες της τοποθέτησης..»

Στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο παρούσα ήταν και η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ αναπληρώτρια καθηγήτρια Αλεξάνδρα Παπαιωάννου, μια εκ των γιατρών που νόσησαν και δέχθηκε την επίσκεψη του γιατρού εργασίας στο σπίτι της για να την υποβάλει σε rapid test. Η αναισθησιολόγος κλήθηκε να περιγράψει αναλυτικά όλο το ιστορικό αυτής της υπόθεσης, ενώ ο Σύλλογος θα ζητήσει έγγραφη αναφορά των γεγονότων τόσο από τον διοικητή κ.Χαλκιαδάκη όσο και από τον γιατρό εργασίας.

Για το θέμα αυτό θα ενημερωθεί επίσημα και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Για πρωτοφανή και εξευτελιστική κίνηση που θίγει την αξιοπρέπεια των γιατρών, έκαναν λόγο μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη όχι μόνο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αλλά και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αλέξανδρος Καφετζάκης.

Από την πλευρά του ο κ.Χαλκιαδάκης υποστηρίζει ότι η απόφασή του ήταν σωστή γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν γιατροί που παίρνουν αναρρωτικές άδειες για να πάνε στις ελιές.»

Σύμφωνα με τον διοικητή δεν είχε ενημερωθεί για τις άδειες και υποστήριξε ότι είχε κάθε δικαίωμα να στείλει γιατρό για κατ’οίκον rapid test και να δώσει εντέλεσθε για την ανάκληση κανονικών αδειών προκειμένου να για να γίνουν 6 χειρουργεία που αναβλήθηκαν .

Διευθύντρια Αναισθησιολογικής: Ο εξευτελισμός μας από την διοίκηση γιατί νοσήσαμε με covid-19

Σε εκτενή αναφορά στα γεγονότα που αφορούν στους τρείς αναισθησιολόγους που νόσησαν με covid -19 και στον εξευτελισμό, όπως υπογραμμίζουν, στον οποίο τους υπέβαλε η διοίκησητου ΠΑΓΝΗ στέλνοντας στα σπίτια τους γιατρούς για κατ’οίκον rapid test,αμφισβητώντας ότι είναι άρρωστοι,προχώρησε η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής κλινικής,μια εκ των νοσούντων.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, αναφέρει:

Στις 28.12.2022, με εντολή του Διοικητή Γ Χαλκιαδάκη, μετακινήθηκαν ο ιατρός εργασίας και μία επισκέπτρια υγείας του ΠαΓΝΗ ώστε να πραγματοποιήσουν κατ’οίκον rapid test για ανίχνευση λοίμωξης από κορονοϊό σε 3 νοσούσες με covid 19 Αναισθησιολόγους, τη Διευθύντρια της Κλινικής και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, την Πρόεδρο της Επιτροπής Χειρουργείου και μια ακόμη Διευθύντρια ΕΣΥ, ενώ τα θετικά τεστ που είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες ήταν αναρτημένα στην πλατφόρμα του Υπουργείου. Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε δήθεν για «Ιατρική Περίθαλψη» ενώ αναφέρθηκε ρητά και στις τρεις Ιατρούς ότι η εντολή από το διοικητή αφορούσε τη λήψη rapid test.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον γίνεται κατ’ οίκον έλεγχος σε εργαζόμενο που νοσεί και δεν έχει λάβει κατ’ επανάληψη βραχυχρόνιες αναρρωτικές. Η στάση της διοίκησης απλά επιβεβαιώνει την εμπάθειά της στην ειδικότητα των Αναισθησιολόγων. Άλλωστε προ έτους, πάλι λόγω ασθένειας αναισθησιολόγου είχε διενεργηθεί ΕΔΕ για τη διακοπή χειρουργικής αίθουσας. Το πόρισμα δεν μου έχει αποδοθεί παρά τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί το τελευταίο έτος.

Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί στάλθηκε ο Ιατρός Εργασίας ο οποίος «δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για να επαληθεύει το δικαιολογημένο ή μη, λόγω νόσου, απουσίας εργαζομένου» 3850/2010 (Φ.Ε.Κ. 84/τ. Α’/3.6.2010), ενώ στις αρμοδιότητές του δεν αναφέρεται πουθενά η «κατ’ οίκον Ιατρική Περίθαλψη».

Αυτά έγιναν επειδή στις 27/12/2022, λόγω ασθένειας με covid 19 τριών αναισθησιολόγων λειτούργησαν 5 χειρουργικές αίθουσες και όχι 6. Και μάλιστα οι δύο από αυτές με περιστατικά μεγάλης βαρύτητας (2 ασθενείς για διακαθετηριακή αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, μία ασθενής για εμβολισμός ραγέντος ανευρύσματος εγκεφάλου) τα οποία απαιτούν τη συνδρομή περισσότερων του ενός αναισθησιολόγων για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ασθενών. Για την ιστορία, ο εμβολισμός του εγκεφαλικού ανευρύσματος αφορούσε ασθενή που προσήλθε στο ΤΕΠ του ΠαΓΝΗ με ρήξη και για μια ακόμη φορά κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις επισφάλειες του συστήματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη χειρουργική αίθουσα για επείγοντα περιστατικά. Και δυστυχώς αυτή είναι η καθημερινότητά μας.

Δεν αναμέναμε επιβράβευση εκ μέρους της Διοίκησης. Άλλωστε είναι γνωστή η στάση του Διοικητή του ΠαΓΝΗ να μην αναγνωρίζει την προσφορά των αναισθησιολόγων αλλά να τους απαξιώνει και να τους υποτιμά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος άσκησε το επάγγελμα του ιατρού. Τα γεγονότα που συσσωρεύονται απλά επιβεβαιώνουν ότι λειτουργεί με στόχο τη δημιουργία εκφοβιστικού, τοξικού, εξευτελιστικού και επιθετικού περιβάλλοντος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ που ανέδειξε το θέμα, την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου για τη συμπαράστασή της, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και όλους τους συναδέλφους που ενδιαφέρθηκαν για την υγεία μας και συμπαραστάθηκαν στον εξευτελισμό μας.»

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Την αποπομπή του Διοικητή του ΠΑΓΝΗ, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Δήμος Ηρακλείου: 12 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τέσσερα μεγάλα έργα

Ηράκλειο - Ιώσεις: Πάνω από 100 παιδιά στα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ σε κάθε εφημερία

Ηράκλειο - Τάλως: Ανοίγουν ξανά οι κινηματογράφοι μετά την δικαίωση δήμου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis