Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

ΠΑΓΝΗ: Η αναβολή των χειρουργείων, ο γιατρός που "τσέκαρε" τους αναισθησιολόγους και η απάντηση της Διοίκησης

Image
χειρουργείο
 clock 12:12 | 30/12/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Για αυταρχική συμπεριφορά και τρομοκρατία κατηγορεί τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας ότι έστειλε γιατρό εργασίας στο σπίτι αναισθησιολόγων που νόσησαν με covid για να επιβεβαιώσει την ασθένεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου, η διοίκηση με εντέλλεσθε απαίτησε να ανοίξει αίθουσα χειρουργείου ενώ ήταν αδύνατον να καλυφθεί με ασφάλεια από το υπάρχον προσωπικό, αμφισβητώντας ανοιχτά τη δήλωση ασθένειας των συναδέλφων γιατρών.

Όπως τονίζει το Σωματείο, πρόκειται για συνήθεις πρακτικές επίδειξης αυταρχισμού και καλλιέργειας τρομοκρατίας και φόβου από πλευράς της διοίκησης. Ο διοικητής αρνείται να υπογράψει τις άδειες των αναισθησιολόγων εμφανίζοντάς τες εκ των υστέρων ως εκπρόθεσμες, ενώ προχώρησε σε βραχυπρόθεσμη μείωση των χειρουργικών τραπεζιών ώστε να παρθούν ακριβώς κάποιες από τις πολλές ημέρες των χρωστούμενων αδειών.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τους εργαζομένους, συμβαίνουν χωρίς κανένα από τα χρόνια προβλήματα να έχει επιλυθεί. «Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, αριθμούν πολλούς χιλιάδες ασθενείς, τα τμήματα στενάζουν από την υποστελέχωση και τα χειρουργεία εντός και εκτός του νοσοκομείου με τους νόμους της κυβέρνησης θα γίνονται σύντομα επί πληρωμή», αναφέρει το Σωματείο.

«Καταλαβαίνουμε έτσι το άγχος της διοίκησης να μην πέφτουν τα «νούμερα» των χειρουργείων που αργότερα θα αποτελέσουν έσοδο του νοσοκομείου από τις τσέπες των ασθενών και γι’ αυτό ξεκινάει μια ώρα αρχύτερα την «αξιολόγηση» και τον εκφοβισμό του προσωπικού των χειρουργείων,  αξιοποιώντας νομότυπα τεχνάσματα και εντέλλεσθε», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων.

Η ανακοίνωση-καταγγελία καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι ενημερώνουμε τη διοίκηση και την κυβέρνηση που τη διόρισε, ότι δεν τρομοκρατούμαστε, δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση της δουλειάς μας, δεν συμβιβαζόμαστε με τον εκφοβισμό. Απαντάμε με συλλογικό αγώνα για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, με καθολική πρόσβαση, καμία ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Απαιτούμε από τη διοίκηση να σταματήσει τώρα τις τακτικές τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζομένων».

Τί απαντά μέσω του ekriti ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης:

Το ekriti.gr επικοινώνησε με τον Διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Καθηγητή, Γιώργο Χαλκιαδάκη ο οποίος απάντησε στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων για τα όσα προαναφέρθηκαν.

Συγκεκριμένα ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ δήλωσε: Θεωρούμε απαράδεκτο να αναβάλλονται χειρουργεία χωρίς να γίνει προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που έχει προκληθεί. Την περασμένη Δευτέρα αναβλήθηκαν δύο χειρουργικές αίθουσες με έξι ασθενείς και ενώ ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσουν πέντε, λειτούργησαν τρεις. Το γραφείο προσωπικού δεν είχε καμία ενημέρωση, ούτε για ασθένεια ούτε για άδειες. 

Επίσης ο κ. Χαλκιαδάκης συμπληρώνει πως τις ημέρες αυτές ήταν σε κανονική άδεια πέντε αναισθησιολόγοι και μέσω αυτών θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό ώστε να μην υπάρχουν αναβολές στα χειρουργεία. Η διοίκηση έκανε αυτό που όφειλε.

 

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Νομού Ηρακλείου.

Σε αυτή αναφέρονται τα εξής:

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου και η Τριμελής Επιτροπή Γιατρών ΠΑΓΝΗ καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια της Διοίκησης του ΠαΓΝΗ να στείλει γιατρό εργασίας στα σπίτια τριών συναδέλφων αναισθησιολόγων που νοσούσαν από covid, για να επιβεβαιώσει την ασθένειά τους, αμφισβητώντας την ειλικρίνεια, την επαγγελματική και προσωπική τους αξιοπιστία και ακεραιότητα.

Αφορμή ήταν η αδυναμία λειτουργίας και των έξι χειρουργικών κρεβατιών στις 27 Δεκέμβρη, παρόλο που έγινε ανάκληση μιας κανονικής άδειας. Δεν είναι η πρώτη φορά που περιορίζονται τα τακτικά χειρουργεία ή άλλες δραστηριότητες του αναισθησιολογικού τμήματος (π.χ. του ιατρείου πόνου) κατά την περίοδο αναρρωτικών ή κανονικών αδειών των γιατρών, τις οποίες η διοίκηση επιχειρεί να κόψει. Αιτία είναι ότι ο αριθμός αναισθησιολόγων, ο οποίος μειώνεται περαιτέρω μετά από δύο συνταξιοδοτήσεις, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών (χειρουργείων, οξέος και χρόνιου πόνου, ανάνηψης, προεγχειρητικού ελέγχου, καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης), ειδικά μετά την πρόσφατη ανάπτυξη πρόσθετων δραστηριοτήτων (π.χ. θρομβεκτομές σε εγκεφαλικά). Σε μια προσπάθεια να κρύψει τις δικές της ευθύνες για τις ελλείψεις προσωπικού, η διοίκηση στοχοποιεί τους ίδιους τους γιατρούς για τις τεράστιες αναμονές στις λίστες χειρουργείου.

Η ενέργεια αυτή της διοίκησης, εκτός από βαθιά προσβλητική, αποτελεί ένα ακραίο δείγμα «υπερβάλλοντα ζήλου» που κινείται στα όρια του εργασιακού εκφοβισμού, της υπέρβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας. Στο πρόσωπο των αναισθησιολόγων η Διοίκηση του ΠαΓΝΗ προσβάλλει όλους εμάς τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι από την αρχή της πανδημίας έχουμε σταθεί με αυταπάρνηση δίπλα στους ασθενείς μας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο την δική μας όσο και των οικογενειών μας.

Απευθύνεται δε η διοίκηση σε μια ιατρική ειδικότητα, που εκτός ότι είναι σε έλλειψη στα νοσοκομεία μας και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και σεβασμού, έχει χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν για «μπάλωμα» κενών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και όπου αλλού υπάρχουν υγειονομικές ανάγκες ή καλύτερα ανεπάρκειες της 7ης ΥΠΕ.

Οι ελλείψεις, η εντατικοποίηση, οι μετακινήσεις και οι αυταρχικές συμπεριφορές των διοικήσεων εξηγούν και στον πιο αδαή το κύμα παραιτήσεων ανάμεσα στους νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς και την απροθυμία κάλυψης κενών θέσεων που προκηρύσσονται. Ο νέος νόμος για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη δεν πρόκειται να δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα, τα οποία θα παραμείνουν και θα επιδεινωθούν, ενώ οι ασθενείς θα εξαναγκάζονται σε ολοένα περισσότερες πληρωμές στα απογευματινά και τα ιδιωτικά χειρουργεία.

Αποδοκιμάζουμε την απαξιωτική συμπεριφορά της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ απέναντι στους συναδέλφους μας. Διεκδικούμε την πλήρη κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε μόνιμους αναισθησιολόγους, ώστε να εξασφαλιστεί η συνεχής απρόσκοπτη λειτουργία και η αύξηση των χειρουργικών αιθουσών.

Καλούμε την Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, τον Ιατρικό σύλλογο καθώς και την Ιατρική Σχολή Κρήτης να πάρουν θέση και να αποδοκιμάσουν αυτές τις πρακτικές, διαφορετικά θα θεωρήσουμε ότι η σιωπή είναι συνενοχή.

Υ.Γ.: μετά την επιβεβαίωση της νόσησης και για τους τρείς συναδέλφους (αφού τα test της διοίκησης ήταν θετικά και τα τρία) περιμένουμε αν όχι μια δημόσια συγγνώμη -που απαιτεί γενναιότητα- τουλάχιστον ευχές για ανάρρωση και γρήγορη αποκατάσταση της υγείας τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - σοκ: Κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε την κόρη του - Τί κατήγγειλε μία 20χρονη

Ηράκλειο: Η κλινική Αιματολογίας - Ογκολογίας του ΠΑΓΝΗ για την μαθήτρια με τη σοβαρή ασθένεια

Ηράκλειο: Αγοραπωλησία ναρκωτικών και στη... γωνία οι αστυνομικοί

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis