Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Το κόκκινο σκαθάρι απειλεί ξανά τους φοίνικες

Image
skathari3.jpg
 clock 10:16 | 27/11/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Το κόκκινο σκαθάρι που εδώ και χρόνια εξοντώνει φοίνικες, όχι μόνο στο φοινικόδασος στο Βάι, αλλά και σε όλη την Κρήτη, έχει  προκαλέσει εκ νέου την κινητοποίηση πολιτών και φορέων.

Εκφράζονται φόβοι πως το κόκκινο σκαθάρι, όχι μόνο συνεχίζει το καταστροφικό του έργο, αλλά συνεχίζει να εξοντώνει  φοίνικες  στο Βαι, ευτυχώς όχι του Θεόφραστου, αλλά τους Κανάριους, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό δεν συνιστά μια σημαντική καταστροφή.

Το χειρότερο είναι όμως πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στο μέλλον ότι το σκαθάρι δε θα στραφεί και στους άγριους φοίνικες του νησιού.

Ο κ Καλούστ Παραγκαμιάν, βιολόγος, εκπρόσωπος της WWF Ηellas και διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας μιλώντας στο ekriti.gr είπε πως το σκαθάρι που ήρθε εδώ και περίπου 20 χρόνια στην Κρήτη, μέσα από την εισαγωγή φοινίκων, δεν πρόκειται να φύγει από το νησί, αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα.

«Είχαμε πει πάμπολλες φορές ότι πρέπει να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας για να μην μπορούν να μετακινούνται οι πληθυσμοί των σκαθαριών, αλλά και μια σειρά άλλων μέτρων. Όμως δεν εισακουστήκαμε», είπε μεταξύ άλλων.
Όσο το σκαθάρι έχει φαγητό δε φεύγει, ειδικά από τη στιγμή που το ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες, πέρα από την ύπαρξη τροφής στην Κρήτη.

Η ανησυχία μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και όλοι αγωνιούν γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δουν κάποια στιγμή τις προνύμφες του σκαθαριού να καταλαμβάνουν και τους φοίνικες του Θεόφραστου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του φοινικόδασους στο Βάι. Μιλάμε για έναν πραγματικό παράδεισο, ο οποίος εδώ και χρόνια βρίσκεται σε έναν συνεχή κίνδυνο, αφού το κόκκινο σκαθάρι, είναι ένα ασιατικό είδος που εισήλθε από τη Μεσόγειο και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη το 1992 στα Μάλια, όπου είχαμε την πρώτη αναφορά.
Βέβαια άρχισε να παρουσιάζει μια έξαρση αρκετά χρόνια μετά, με την ταυτόχρονη εισαγωγή χιλιάδων φοινίκων από το εξωτερικό.

Ο κ Παραγκαμιάν, σημείωσε πως η ιδανική λύση για να αποφευχθεί ο ψεκασμός με δηλητήρια είναι να μην αγοράζονται και να μην εισάγονται οι συγκεκριμένοι φοίνικες, αλλά και να δημιουργηθούν ζώνες χωρίς καθόλου φοίνικες για να προστατεύονται οι συστάδες φοινίκων όπως στο Βάι και στην Πρέβελη, αλλά και να διασωθούν φοίνικες, οι οποίοι βρίσκονται σε ιδιωτικές κατοικίες, επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές Μονάδες.

Το σκαθάρι συνεχίζει το έργο του, με τις Υπηρεσίες να καλούνται, έστω και μετά από 15 χρόνια ύπαρξης του, να δώσουν λύσεις για να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα καταστροφής του - μοναδικής ομορφιάς - θησαυρού, που ακούει στο όνομα φοινικόδασος Βάι.

Ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, από την πλευρά του επισημαίνει και εκείνος το πρόβλημα, τονίζοντας πως δεν γίνεται αυτός ο πασίγνωστος προορισμός, που αποτελεί πόλο έλξης για τόσους τουρίστες να καταστραφεί, εξαιτίας της αμέλειας των Υπηρεσιών. Όπως είπε επιβάλλεται η λήψη μέτρων άμεσα για να προστατευθεί το φοινικόδασος που είναι σήμα κατατεθέν για την Κρήτη.
 
«Ξεκινάμε έναν αγώνα για να είμαστε προετοιμασμένοι, για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη κι αν θεωρητικά ο φοίνικας του Θεόφραστου δεν κινδυνεύει άμεσα από το σκαθάρι», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως δεν μπορεί να αφήνουν στην τύχη του έναν τουριστικό προορισμό ο οποίος δέχεται πάνω από 250.000 τουρίστες το χρόνο.

Aνδρέας Κριτσωτάκης
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis