Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Η "ακτινογραφία" της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Image
La Repubblica: Σώθηκαν οι τράπεζες αλλά όχι οι Έλληνες
 clock 14:07 | 09/12/2021
Ελένη Μπουρμά

Τρομάζει το εύρος του προβλήματος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο προ ημερών διοργάνωσε εκδήλωση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνιολογίας.

Η αποτύπωση των ζητημάτων και του μεγέθους του φαινομένου της φτώχειας προκαλούν εύλογο προβληματισμό καθώς αυτό που, μεταξύ άλλων, φαίνεται είναι ότι, το επίπεδο της φτώχειας, αν και είναι κάπως βελτιωμένο στην Κρήτη σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, ανέρχεται σε ποσοστό 14,1% με τον μέσο όρο της Ελλάδας να φθάνει το 17,7%.

Ο δείκτης της υλικής αποστέρησης είναι πολύ υψηλό και φθάνει στο 30% στην Κρήτη την ώρα που στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 31,8%.

Αδυναμία κάλυψης στα βασικά έξοδα ακόμη και για το φαγητό, έχουν οι πολίτες σε ποσοστό 45,4% σύμφωνα με την Προϊσταμένη του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης, Κατερίνα Βλασάκη.

Όπως προκύπτει, η φτώχεια πλήττει κυρίως τα μονομελή νοικοκυριά και τις μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ οι ηλικίες όπου παρατηρείται πιο έντονο το πρόβλημα, είναι μεταξύ 35-54 ετών. Πρόκειται κυρίως για άτομα χωρίς εκπαίδευση, ανέργους αλλά και εποχικά εργαζόμενους...

Κομβικός θεωρείται ο ρόλος των Κέντρων Κοινότητας για την αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά και για την παρατήρησή του.

Σύμφωνα με την κ. Βλασάκη, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν σε αυτή τη φάση, μόνον μέχρι το 2020, εγγεγραμμένοι ήταν 46 νέοι άνθρωποι , άγαμοι ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Έλληνες.

Παράλληλα, στους κατά τόπους Δήμους έχουν απευθυνθεί και μετανάστες αλλά το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στους Έλληνες.

Διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα στους δύο μεγάλους Δήμους της Κρήτης, σε Ηράκλειο και Χανιά με την πόλη των Χανίων να είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Παράλληλα, όπως αναμενόταν, σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκονται οι περιοχές στον Νότιο ανατολικό άξονα της Κρήτης και κυρίως οι αγροτικές περιοχές του Λασιθίου, όπου η φτώχεια καταγράφεται πολύ αυξημένη...

Η Κρήτη είναι ίσως η μόνη Περιφέρεια που έχει αναπτύξει μια τέτοια σημαντική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και την αξιοποιεί για τη διεξαγωγή έγκυρων και αξιόπιστων ερευνών στον τομέα της χάραξης κοινωνικής πολιτικής.

Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου ολοκληρωμένου και σταθερού μηχανισμού διάγνωσης αναγκών, με τοπική διάσταση, που προσανατολίζουν τις πολιτικές ώστε να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αποτελεί δε ένα σημαντικό μηχανισμό χάραξης κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο που αξιοποιεί σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - Κορωνοϊός: Εμβολιασμοί σε πλατείες τις ημέρες των γιορτών

Η πρώτη γυναίκα Διοικητής στην Τροχαία ΒΟΑΚ μιλά στο ekriti

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis