Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Χωρίς αστυνομία το Πανεπιστήμιο - Μετέωρα τα διά ζώσης μαθήματα

πανεπιστημιο κρητης
 clock 10:26 | 17/08/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Παραμονές ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής  στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα παιδιά που θα το επιλέξουν.

Σύφωνα με τα όσα είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν στις 27-31 Αυγούστου (σύμφωνα με το Υπ. Παιδείας), ωστόσο φέτος θα είναι μια διαφορετική χρονιά καθώς για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής, γεγονός που από ότι φαίνεται θα επηρεάσει περίπου το 1/3 των ακαδημαϊκών τμημάτων στη χώρα, ενώ συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενδεχομένως  ο αριθμός εισακτέων να μην ειναι ο προβλεπόμενος σε κάποια τμήματα.

Πως θα διεξαχθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου και τι προβλέπεται για τη νέα ακδημαϊκή χρονιά

Αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, θέμα που απασχολεί τους ήδη φοιτούντες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Πρύτανης εξήγησε πως αυτή θα πραγματοποηθεί σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, δηλαδή ανάλογα με το κάθε ακαδημαϊκο τμήμα τι έχει επιλέξει, η εξεταστική θα γίνει είτε  εξ αποστάσεως (με ολες τις παραμέτρους ασφαλείας), είτε  με φυσική παρουσία (τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα).

Ωστόσο όπως τόνισε ο ίδιος, αυτό που απασχολεί εντονότερα είναι το αν θα μπορέσουν τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία από τον Οκτώβριο- όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπ. Παιδείας- καθότι δε γνωρίζουμε το πως θα ειναι τα επιδημιολογκά δεδομένα έως τότε και εδώ ακριβώς έρχεται και "κουμπώνει" και η αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Τιμητικές διακρίσεις για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σχετικά με τη λειτουργία και αναβάθμιση του Παν. Κρήτης, ο κος Κοντάκης επεσήμανε πως να και πρόκειται για ένα σχετικά μικρό πανεπιστήμιο, οσον αφορά τον αριθμό φοιτητών και τμημάτων, εντούτοις είναι ένα πανεπιστήμιο που "ακούγεται" και  υπάρχουν πολλοί λόγοι να το επιλέξει κάποιος για σπουδές, αφού εχει διεθνή αναγνώριση, είναι ενα κέντρο αριστείας και συμμετέχει στις διεθνείς κατατάξεις καταλαμβάνοντας τιμητικές θέσεις.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δίνει σημασία στη σχέση ανάμεσα στο φοιτητή και το δάσκαλο, διαθέτοντας παράλληλα σημαντικά εργαλεία, όπως Γραφείο για Υποστήριξη Διδασκαλίας,  Γραφείο Σταδιοδρομίας, κινήσεις που τονιζουν την εξωστρέφεια που πρέπει να έχει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Φοιτητικές εστίες

Αναφορικά με το ζήτημα των φοιτητικών εστιών, ο Πρύτανης εξήγησε πως οι ήδη υπάρχουσες είνα σε πολύ μικρό αριθμό και για αυτό το λόγο δρομολογείται ένα νέο έργο στέγασης των φοιτητών. Το έργο είναι σε εξέλιξη και αφορά την κατασκευή 3.000 νέων εστιών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για να βρεθεί η ανάδοχη εταιρεία, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες προς το τέλος του 2022 και αν όλα βούν ομαλά, μέχρι τέλος του 2025 τα νέα δωμάτια θα είναι έτοιμα.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Τέλος σχετικά με την εγκατάσταση Σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ένα θέμα που έχει απασχολήσει ιδιαίτέρως το τελευταίο διάστημα, ο κος Κοντάκης ενημέρωσε πως το Παν. Κρήτης, δε συγκαταλέγεται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που υπάρχει σχεδιασμός να έχουν πανεπιστημιακή αστυνομία και ε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να βοηθήσουν και οι φοιτητές.

"Αν πάρουμε εμείς την ευθύνη φύλαξης στα δικά μας χέρια, σεβόμενοι τις ιδέες του καθενός και την πολιτική παρουσία που είναι σύμφυτη με την ύπαρξη του πανεπιστημίου στη χώρα, δε θα χρειαστεί η αστυνομία", εξήγησε, συνεχίζοντας πως " έχουμε το παράδειγμα του Φοιτητικού Κέντρου, που οι ίδιοι οι φοιτητές μας το κρατνάνε σε άψογη κατάσταση, περιφρουρούν το χώρο τους και δε χρειάζεται η αστυνομία."

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη: 200 οι ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία - Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι

Κρήτη: Ψάχνουν παντού για τον Γιάννη

Ηράκλειο: Δεν τα κατάφερε ο 33χρονος ηλεκτρολόγος...

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis