Κρήτη

Κρήτη: Άγνοια δηλώνει η κυβέρνηση για την επιχείρηση “Irini” με τους μετανάστες

Λιμενικό

Συνέχεια έδωσε σήμερα το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη στο θέμα που ανέδειξε χθες σχετικά με την πληροφορία που θέλει την Ελλάδα να προσφέρει λιμάνια της ως σημεία αποβίβασης μεταναστών και προσφύγων για όσους διασώζονται στη Μεσόγειο από τα πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση “Irini” με την Κρήτη να θεωρείται ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα λιμάνια αναφοράς για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη μόνο η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, δέχθηκε να συμμετέχει στην επιχείρηση. Το Ρ/Κ επικοινώνησε σήμερα με τον βουλευτή της Ν.Δ Μάξιμο Σενετάκη που είχε αναλάβει την υποχρέωση να εξετάσει αν ευσταθεί η πληροφορία και τόνισε ότι τόσο στο υπουργείο Μετανάστευσης όσο και στο υπουργείο Άμυνας δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από πλευράς Ε.Ε.

Ωστόσο για τον ίδιο λόγο θα επιδιώξει επαφή και με το ΥΠΕΞ. Νωρίτερα η εκπομπή επικοινώνησε και με τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλο λάθος μια τέτοια κίνηση και τόνισε ότι μ’ αυτό τον τρόπο ανοίγει μια καινούρια πόρτα για την μετανάστευση από τη Λιβύη.

Μάλιστα έχει έρθει σε επαφή με τον Περιφερειάρχη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης και τον δήμαρχο Ηρακλείου για τους οποίους ανέφερε ότι είχαν στο παρελθόν μια εξαιρετική συνεργασία. Να σημειώσουμε σ’ αυτό το σημείο ότι η χθεσινή δημοσιοποίηση του θέματος προκάλεσε την αντίδραση και του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, που με ανακοίνωση που εξέδωσε ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο Ρέθυμνο. 

Σήμερα στο θέμα επανέρχεται με ανακοίνωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης κάνοντας λόγο για κοροϊδία της Κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό . Ο κ. Βαρδάκης επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχτηκε να γίνει η Κρήτη τόπος προορισμού μεταναστών, που θα περισυλλέγονται, στα πλαίσια επιχείρησης, που σκοπό έχει την επιτήρηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για να αποτραπεί το εμπόριο όπλων στη Λιβύη και καταλήγει πως ο εμπαιγμός της ΝΔ ότι δήθεν καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να "σφραγιστούν" τα ελληνικά και κατ επέκταση τα ευρωπαϊκά σύνορα καλά κρατεί.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν στο Ηράκλειο - Τι θα γίνει με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

δωμάτιο ξενοδοχείου

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται ξενοδόχοι και εργαζόμενοι σε αυτά καθώς παρότι άναψε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους δεν προβλέπεται να ανοίξουν πολλά από αυτά τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Ιούνη.

Αιτία η έλλειψη πελατών αλλά και καθυστερημένη ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti ο πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Δημήτρης Κουμπαράκης.

Στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης η εικόνα είναι η ίδια καθώς κεντρικά ξενοδοχεία αλλά και μικρότερα ξενοδοχεία πόλης παρέμειναν κλειστά.

 

Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν στο Ηράκλειο

 

Στο Ηράκλειο μάλιστα που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός πόλης με τη λειτουργία σύγχρονων μονάδων άνοιξαν τη Δευτέρα μόλις 5 ξενοδοχεία όταν την ίδια ώρα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ανοιχτά πάνω από 20 σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ekriti.

Σε σύνολο χώρας ούτε το το 20% των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας όλης της χώρας δεν άνοιξε χθες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο καθώς θα χρειασθεί ένα διάστημα προσαρμογής, τουλάχιστον 10 ημερών για την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και για να ανοίξουν οι πτήσεις από το εξωτερικό που για το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου προγραμματίζεται για τις 15 Ιουνίου.

 

Εφαρμογή των οδηγιών

 

Παράλληλα όλα τα ξενοδοχεία, εφόσον ανοίξουν, θα πρέπει να εφαρμόζουν, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος διαμορφωμένο υγειονομικό πρωτόκολλο που αντιστοιχεί στις προδιαγραφές και στις υπηρεσίες που το κάθε ένα παρέχει.

Όπως εκτιμάται, εκτός από την καθυστέρηση στην επίσημη ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η έλλειψη ενδιαφέροντος τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, καθώς και η μη ύπαρξη αεροπορικών πτήσεων είναι λόγοι που καθιστούν δυσχερή την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων σε αυτή τη χρονική περίοδο.

 

Ικανοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων

 

Ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης μιλώντας στο ekriti, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την επαναπρόσληψή τους με νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια εάν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα να τους αναστείλει την σύμβαση προκειμένου να τύχουν των μέτρων στήριξης.

Να θυμίσουμε ότι ξενοδοχοϋπάλληλοι είχαν προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημά τους που είχε να κάνει με την επιβίωση των οικογενειών τους όπως οι ίδιοι υποστήριζαν

 

Ερωτηματικά με τις αστικές ευθύνες

 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον πρόεδρο των διευθυντών ξενοδοχείων κ. Κουμπαράκη θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ακόμη πολλά ζητήματα σχετικά με την αστική ευθύνη των ξενοδοχείων σε περίπτωση ασθένειας πελάτη από τον κορωνοιό καθώς η ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με τα όσα ψηφίστηκαν στη βουλή, προβλέπει μεν ότι εάν διαπιστωθεί ότι τα έχει εφαρμοστεί το πρωτόκολλο κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα, ωστόσο όταν επιστρέψει στην πατρίδα του θα μπορεί εκεί να κινήσει τις διαδικασίες.

Αυτό που πρέπει να γίνει είπε είναι διακρατικές συμφωνίες και εν συνεχεία η ψήφιση από το κοινοβούλιο της κάθε χώρας.

Εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού

Άμεσα ξεκινά το πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης εργαζομένων στον τουρισμό με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και των Φορέων του Τουρισμού της Κρήτης που ανακοινώθηκε χθες και από σήμερα τα σεμινάρια για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Λευτέρης Βαρδάκης