Κρήτη

Ήξερες ότι υπάρχει σπήλαιο της αρκούδας στην Κρήτη;

Αρκουδόσπηλιο

Περίπου 2 χιλιόμετρα βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου, υπάρχει η περίφημη σπηλιά της Παναγίας Αρκουδιώτισσας ή Αρκουδόσπηλιος, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Η σπηλιά έχει γίνει γνωστή για τον σταλαγμίτη που μοιάζει με σκυφτή αρκούδα αν τον κοιτάξει κανείς από τη μια πλευρά του. Λόγω του σχήματος του σταλαγμίτη, το σπήλαιο ονομάστηκε "Αρκουδόσπηλιο".

Το σπήλαιο ήταν χώρος λατρείας τα προιστορικά χρόνια, όπως μαρτυρούν οι επιγραφές που ανακαλύφθηκαν. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στην σπηλιά λατρεύονταν χιλιάδες χρόνια πριν η θεά Αρτεμις, που οι Πελασγοί πίστευαν ότι είχε μορφή αρκούδας. Ήταν αναμενώμενο λοιπόν να θεωρηθεί ιερός τόπος ένα σπήλαιο που μέσα του υπάρχει ένας σταλαγμίτης με το σχήμα του συγκεκριμένου ζώου. 

Γύρω από το σπήλαιο υπάρχουν ερειπωμένα κτίρια που μάλλον στέγαζαν μικρό αριθμό μοναχών από τη Μονή Γουβερνέτου. 

 

  • Ο μύθος της αρκούδας

Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, μια αρκούδα ζούσε στη σπηλιά και έπινε κρυφά το λιγοστό νερό που έσταζε από τους σταλακτίτες σε ένα κοίλωμα των βράχων. Οι κάτοικοι της περιοχής, έχτισαν μια στέρνα στην σπηλιά για να μπορούν να συλλέγουν, στάλα- στάλα το λιγοστό νερό που έσταζε από τους σταλακτίτες. Η αρκούδα ανακάλυψε την στέρνα και πήγαινε κάθε μέρα και έπινε όλο το νερό. Οι κάτοικοι που δεν ήξεραν την ύπαρξη της, αρχίσαν να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος πάει κρυφά και παίρνει το νερό. Κανείς δεν παραδεχόταν αυτή τη πράξη, γι'αυτό συμφωνήσαν να παραφυλάξουν για να δουν τι γίνεται. Δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ. Η αρκούδα μπήκε στη σπηλιά, ανέβηκε στη στέρνα και ξεκίνησε να πιεί το νερό. Οι κάτοικοι μόλις είδαν το θεριό κατατρομάξαν, δεν ήξεραν τι να κάνουν και κρυφτήκαν καλά για να μην τους κατασπαράξει. Η αρκούδα συνέχισε να πίνει το νερό και τότε κάποιος απελπισμένος φώναξε ‘Παναγιά μου πρόφταξε’Τότε ξαφνικά η αρκούδα πέτρωσε.

Οι χριστιανοί για να θυμούνται το θαύμα της Παναγίας, έχτισαν προς τιμήν της μέσα στο σπήλαιο, την "Παναγιά την Αρκουδιώτισσα". Από τότε, κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, την ημέρα της Υπαπαντής, γίνεται τοπικό πανήγυρι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήξερες ότι υπάρχει θρυλικός γάτος στην Κρήτη;

Ήξερες ότι ο Νεραϊδόσπηλιος στο Αστρίτσι έχει τον δικό του μύθο;

Ήξερες ότι ο θρύλος της Χρυσομαλλούσας συνδέεται με τα Σφακιά;

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Τον έπιασαν με λαθραίο καπνό

σύλληψη

Συνελήφθη, σήμερα (18/10) το πρωί σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων, ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικών ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης κατοχής και διακίνησης καπνού και τσιγάρων, σήμερα το πρωί από αστυνομικούς πραγματοποιήθηκε έλεγχος στον ημεδαπό. κατά την διάρκεια του οποίου βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια συσκευασία περιέχουσα 530 γραμμάρια καπνού τα οποία δεν έφεραν την απαιτούμενη ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και ως εκ τούτου στερούνται τελωνειακού ελέγχου και σήμανσης.

Η ποσότητα του καπνού κατασχέθηκε και θα αποσταλεί στο Τελωνείο Χανίων, ενώ η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Οι άσκοποι πυροβολισμοί αποκάλυψαν και ...οπλοστάσιο

Κρήτη: 21 συλλήψεις στα αεροδρόμια

Ηράκλειο: Τους πέταξε κροτίδα και τους απείλησε με ρόπαλο!

ESPA BANNER