Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Οκτώ χιλιάδες Κρητικοί έμαθαν πώς να σώσουν έναν άνθρωπο από καρδιακή ανακοπή

Image
ΚΑΡΠΑ
 clock 14:12 | 21/12/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Μπορούμε να σώσουμε έναν άνθρωπο που παθαίνει καρδιακή ανακοπή και ας μην είμαστε γιατροί;

Περισσότεροι απο 8.000 υγειονομικοί αλλά και πολίτες στο Ηράκλειο έχουν μέχρι σήμερα εκπαιδευτεί στα σεμινάρια Βασικής Υποστήριξης της Ζωής που πραγματοποιούνται στην Ιατρική Σχολή από την Αναισθησιολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του τμήματος καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, πρόκειται για σεμινάρια διάρκειας 4-5 ωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες υγείας όσο και στο γενικό πληθυσμό.

Στοχεύουν στην εκπαίδευση και στην εφαρμογή αποτελεσματικών θωρακικών συμπιέσεων από τους διασώστες και στην ασφαλή χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Όπως εξήγησε στο Ράδιο Κρήτη η κ. Παπαϊωάννου οι αποτελεσματικές θωρακικές συμπιέσεις θα υποκαταστήσουν τη λειτουργία της καρδιάς και θα επιτρέψουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια.

Δηλαδή η εφαρμογή των θωρακικών συμπιέσεων θα κερδίσει χρόνο για τον εγκέφαλο, γιατί σε κάθε ανακοπή δεν μας ενδιαφέρει μόνο να επανεκκινήσουμε την καρδιά, αλλά να επαναφέρουμε στη ζωή έναν άνθρωπο με όσο το δυνατόν λιγότερα νευρολογικά ελλείμματα.

Image
ΚΑΡΠΑ

(Η Πανεπιστημιακή Αναισθησιολογική Κλινική πρωτοπορεί σε θέματα εκπαίδευσης και ασφάλειας)

Μετά από καρδιακή ανακοπή οι μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα, ξεκινούν στα 3-5 λεπτά, και γίνεται φανερό ότι πολλές ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους γνώριζαν και ήταν διατεθειμένοι να ξεκινήσουν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση .

Η έγκαιρη έναρξη ΚΑΡΠΑ από τους παρευρισκόμενους γίνεται ακόμη πιο αναγκαία λαμβάνοντας υπόψη ότι το 70% των περιστατικών καρδιακής ανακοπής θα συμβεί ιδιωτικά, παρουσία μελών της οικογένειας ή άλλων παρευρισκόμενων.

Έχει υπολογιστεί, σύμφωνα με την καθηγήτρια αναισθησιολογίας, ότι τουλάχιστον το 15% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί στην ΚΑΡΠΑ για να σωθούν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι, ενώ η εισαγωγή της εκπαίδευσης της στο πρόγραμμα σπουδών των μαθητών έχει ήδη ξεκινήσει σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική, με εμφανή τα αποτελέσματα παρευρισκόμενους στα ποσοστά επιβίωσης ασθενών που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή η οποία να σημειωθεί ότι αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στην Κρήτη.

Τα σεμινάρια BLS/AED του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης περιλαμβάνουν τη διαδικτυακή πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό και στη συνέχεια πρακτική εξάσκηση με προπλάσματα και εκπαιδευτικούς απινιδωτές . Αίτημα συμμετοχής: [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Κρήτη: Θρήνος για τον 39χρονο πατέρα και σύζυγο

Ρεύμα: Αυξήσεις έως 41% στους λογαριασμούς για τον Ιανουάριο

Κρήτη: Θρήνος για τον 39χρονο πατέρα και σύζυγο

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis