Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Εθνική Αρχή Χημικών Όπλων" έχουμε. Βούληση να την ενεργοποιήσουμε;

"Εθνική Αρχή Χημικών Όπλων" έχουμε. Βούληση να την ενεργοποιήσουμε;
 clock 20:35 | 11/02/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία των Κρητικών ενόψει της έναρξης της επικίνδυνης επιχείρησης  για την καταστροφή των χημικών όπλων δυτικά του νησιού μας, υπό την εποπτεία των Κίνας, Ρωσίας  και ΗΠΑ , το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το εγχείρημα πάνω στη θάλασσα, η  περίεργη σιωπή της επίσημης πολιτείας αλλά πολύ περισσότερο της ΕΕ, γεννά πολλά αναπάντητα ερωτηματικά που εντείνουν τους προβληματισμούς ακόμα περισσότερο.

Το ekriti  επικοινώνησε με ένα από τους πιο έμπειρους και έγκυρους  γεωστρατηγικούς  αναλυτές της χώρας μας, τον Ταξίαρχο ε.α κ. Βασίλη Γιαννακόπουλο και συγγραφέα  των βιβλίων  «Αραβική Άνοιξη – Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική» και «Χημικά & Βιολογικά Οπλα - Υπαρκτή Ασύμμετρη Απειλή» προκειμένου να ζητήσει την άποψή του για όλα αυτά που συμβαίνουν στη περιοχή μας, για τους κινδύνους που υπάρχουν από την επιχείρηση υδρόλυσης,  και για τη στάση που τηρεί η επίσημη πολιτική μας ηγεσία.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Γιαννακόπουλος  υπηρέτησε στο ΓΕΕΘΑ  την περίοδο 2000-2009   ως αναλυτής των γεωστρατηγικών εξελίξεων κυρίως της περιοχής της Μ.Ανατολής και της Β.Αφρικής , συμμετείχε σε αποστολές στο εξωτερικό με σκοπό τη γεωστρατηγική ανάλυση και την ανταλλαγή εκτιμήσεων για τις μείζονες παγκόσμιες προκλήσεις της δεκαετίας του 2000 και διδάσκει σε στρατιωτικές σχολές. 

 Όπως λοιπόν δήλωσε στο ekriti  "η χώρα μας δεν έχει ενεργοποιήσει μηχανισμούς που ήδη υπάρχουν και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην σοβαρή αυτή υπόθεση καταστροφής ή απενεργοποίησης των χημικών αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση" .

Ο κ. Γιαννακόπουλος μας είπε συγκεκριμένα ότι στην Ελλάδα έχει συσταθεί Εθνική Αρχή Χημικών όπλων (δείτε τη όλη εδώ) -κάτι που στην Κρήτη ομολογούμε πως δεν το γνωρίζαμε- και φυσικά κανείς από τους υπουργούς που απαντούσαν τις τελευταίες ημέρες σε ερωτήσεις Κρητών βουλευτών ποτέ δεν το ανέφερε. Η Αρχή αυτή σύμφωνα  με τον γεωστρατηγικό αναλυτή  ιδρύθηκε  με το Άρθρο 2, παράγραφος 1 έως 5, του Νόμου 2991/2002 ενώ στη χώρα μας η Σύμβαση για τα χημικά όπλα επικυρώθηκε το 1994.

 Η  Εθνική Αρχή Χημικών Όπλων (ΕΘ.Α.Χ.Ο.) αποτελεί το επίσημο όργανο, που αφενός εξασφαλίζει την επαφή και συνεργασία με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), αφετέρου συντονίζει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα (CWC).

 Η ΕΘ.Α.Χ.Ο. -συνεχίζει ο αναλυτής-  αποτελείται από οκταμελές συλλογικό όργανο, υπάγεται στον υπουργό Εξωτερικών και απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο από τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, καθώς και από έναν εκπρόσωπο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του Γενικού Χημείου του Κράτους (Διεύθυνση Περιβάλλοντος)».

Μέχρι στιγμής, όπως επεσήμανε  δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το πόσο σοβαρά απασχολεί την κυβέρνηση το θέμα αυτό, αλλά ούτε και αν έχει συγκληθεί η ΕΘ.Α.Χ.Ο., προκειμένου να αναζητήσει απαντήσεις σε μια σειρά μειζόνων ερωτημάτων όπως :

Με ποιο τρόπο τα άμεσα ενδιαφερόμενα κράτη (προφανώς, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Λιβύη) θα ελέγχουν την όλη διαδικασία της υδρόλυσης στο πλοίο “MV Cape Ray”;

Αν επιδιώκεται η αποστολή χημικών εμπειρογνωμόνων (προφανώς, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Γενικού Χημείου του Κράτους), προκειμένου να ελέγχεται η τοξικότητα των υγρών αποβλήτων, που πιθανόν διοχετευθούν στη θάλασσα και πολλά άλλα.

Όπως μας αποκάλυψε ο κ. Γιαννακόπουλος πριν λίγες ημέρες που είχε επικοινωνήσει με τα υπουργεία και το γενικό Χημείο του κράτους, για να μάθει εάν και πόσο έχει εμπλακεί η χώρα μας, όλοι δήλωναν άγνοια της επιχείρησης .Θα μπορούσε να αποφευχθεί, τόνισε, εάν η χώρα μας είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Όλα αυτά δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία και φόβους για την επιχείρηση αυτή που για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο θα διεξαχθεί στη γειτονιά μας ενώ ευθύνες έχει και η πολιτεία που ενώ έχει το μηχανισμό δηλ την Εθνική Αρχή Χημικών όπλων έχει αφήσει την κλεψύδρα ελεύθερη με το χρόνο να κυλάει αντίστροφα .

Μάλιστα ο κ. Γιαννακόπουλος  προχώρησε ένα βήμα παραπάνω  και αναφερόμενος στη διαδικασία της υδρόλυσης  εξέφρασε και αυτός τους φόβους του  για το που θα διατεθεί ένα μεγάλο μέρος των αποβλήτων.

«Η υδρόλυση είναι μια διαδικασία κατά την οποία μια σύνθετη χημική ένωση μετατρέπεται σε απλούστερη. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι απαιτείται τεράστια ποσότητα νερού: 10.000 τόνοι, δηλαδή, για τους 800 τόνους χημικών. Το νερό αυτό είναι άγνωστο αν θα μεταφερθεί εκ νέου με τάνκερ ή θα χυθεί σε κάποια θαλάσσια περιοχή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και, κατά συνέπεια, για την τροφική αλυσίδα», πρόσθεσε.

Λευτέρης Βαρδάκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis