Κρήτη

Ερώτηση Βαρδάκη για τους απορριφθέντες και το παράβολο των 3 ευρώ

Σωκράτης Βαρδάκης

Να δώσει σήμερα κιόλας λύση για όσους απορρίφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες της προκήρυξης 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019, χωρίς δική τους ευθύνη ζητούν με ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Εσωτερικών, 40 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - προοδευτική συμμαχία, Σωκράτη Βαρδάκη  και του τομεάρχη τμήματος Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - προοδευτική συμμαχία, Νίκου Φίλη. 

Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αφορά υποψήφιους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είτε κατέβαλαν το παράβολο σύμφωνα με τα δικαιολογητικά εμπρόθεσμης οριστικής υποβολής που διαθέτουν, είτε δεν κατέβαλαν το παράβολο, εξαιτίας των ασαφών οδηγιών, καθώς έλαβαν αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης τους, εκτύπωσαν το σχετικό παράβολο, δίχως να λάβουν ειδοποίηση εκκρεμότητας πληρωμής.
Ήδη από τις 3 Ιουλίου, όταν και γνωστοποιήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες της προκήρυξης 1ΓΕ/2019, 51 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν προς τα αρμόδια Υπουργεία ερώτηση, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν και να επιλύσουν το ζήτημα που είχε προκύψει με τους απορριπτέους της προκήρυξης λόγω μη καταβολής παραβόλου. 
Τα αρμόδια Υπουργεία απέστειλαν προς τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ την απάντηση του ΑΣΕΠ, ο οποίος και περιέγραψε  τα όσα ισχύουν βάσει αποφάσεων, παραθέτοντας και τα σχετικά ΦΕΚ.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αποκλεισμός των εκπαιδευτικών έγινε χωρίς δική τους ευθύνη. 
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν παρέμβει κοινοβουλευτικά, καταθέτοντας δύο τροπολογίες, τις οποίες απέρριψε η κυβέρνηση επιδεικνύοντας ανευθυνότητα να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ, όταν υποψήφιοι που συμμετείχαν στη διαδικασία της αριθ. 3ΕΑ/2019 προκήρυξης του ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή, καθώς και στη διαδικασία της αριθ. 1ΓΕ/2019 προκήρυξης αντιμετώπισαν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα λόγω δυσλειτουργιών του συστήματος (τεχνικά προβλήματα, ασαφείς οδηγίες). 
Παρά την κοινοβουλευτική παρέμβαση στις 3 Ιουλίου, το Υπουργείο δυστυχώς παραμένει άπραγο, έως και σήμερα, χωρίς να επιλύσει το σοβαρό αυτό ζήτημα που αφορά χιλιάδες εκπαιδευτικούς, μεταξύ των οποίων και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στη διαδικασία της αριθ. 2ΓΕ/2019 προκήρυξης του ΑΣΕΠ. 
Εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν στην παραπάνω περίπτωση και τέθηκαν εκτός των προσωρινών πινάκων, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα (14/9/2020 – Νέα Κρήτη), ακολουθούν τελικά τη δικαστική οδό για τη δικαίωσή τους. Ήδη, οι εκπαιδευτικοί είχαν αποστείλει την από 9/9/2020 εξώδικη καταγγελία - πρόσκληση – δήλωση προς την υπουργό παιδείας, τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ και τον υπουργό εσωτερικών, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, εκθέτοντας το ζήτημα και τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η μη κατάταξη στους πίνακες του Α.Σ.Ε.Π. ισοδυναμεί με την απόλυτη καταδίκη. 
Είναι εξοντωτικό να οδηγείται αυτή η κατηγορία εκπαιδευτικών στις δικαστικές αίθουσες, επομιζόμενη το οικονομικό κόστος, την ώρα που η Κυβέρνηση οφείλει συνειδητά, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για νομοθετική πρωτοβουλία και επίλυση του ζητήματος στο σύνολό του. Σύμφωνα με τις αρχές  του κοινωνικού κράτους δικαίου η κυβέρνηση οφείλει να ενσκήψει στο προκείμενο ζήτημα και να μην επιτρέψει οι ζωές των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους να μηδενιστούν για τρία ευρώ.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Στο λιμάνι του Ηρακλείου κρουαζιερόπλοιο με θετικό μέλος πληρώματος στον κορωνοϊό

Costa Luminosa

Στο λιμάνι του Ηρακλείου έδεσε το πρωί το κρουαζιερόπλοιο Costa Ntelitsioza προερχόμενο από το Κατάκολο.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, μέλος του πληρώματος βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό και ως εκ τούτου θα μεταφερθεί σε ξενοδοχείο καραντίνας στη Χερσόνησο.

Σύμφωνα μe τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, Γιάννη Βαρδαβά που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr οι επιβάτες του πλοίου, όσοι θέλουν, θα επισκεφθούν τον Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσού και το Ρέθυμνο ενώ το κρουαζιερόπλοιο αναμένεται να αποπλεύσει το απόγευμα.