Κρήτη

Έρευνες και νότια της Κρήτης προαναγγέλλει η Άγκυρα

γεωτρύπανο τουρκία

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάϊ ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες της στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως οι έρευνες αυτές θα επεκταθούν και νότια της Κρήτης.

Ο Οκτάϊ στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ανέφερε πως «εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Όπως ξέρετε κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στα πλαίσια της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όμως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη. σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονται και οι περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν η Άγκυρα δίνει σημασία στις αντιδράσεις της Ελλάδας τόνισε πως «όχι μόνο η Ελλάδα αλλά οποιαδήποτε χώρα, οτιδήποτε και να πει, η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μια σπιθαμή εδάφους, ούτε μια σταγόνα νερού. Όποιο κι αν είναι το κόστος. Εμείς απλά κάνουμε έρευνες στα δικά μας εδάφη, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα, τις δικές μας εργασίες. Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, έτσι δεν θα επιτρέψουμε να παρέμβει κανένας σε εμάς». 

Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Αναλγησία της Κυβέρνησης οι διακοπές ρεύματος σε κλειστές επιχειρήσεις

Σωκράτης Βαρδάκης

Την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε κλειστές επιχειρήσεις καφέ και εστίασης, την απαγόρευση διακοπής κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για αποπληρωμή χρεών από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ζητούν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση 47 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Από τον Μάρτιο του 2020, η λειτουργία των επιχειρήσεων καφέ και εστίασης, είτε διακόπτεται λόγω των lockdown, είτε πραγματοποιείται με αυστηρούς περιορισμούς,  με αυστηρά μέτρα και σίγουρα με μικρότερο αριθμό πελατών, λόγω της πανδημίας. 

Η κατάσταση αυτή δημιούργησε σε πολλούς επιχειρηματίες όχι μόνο δυσκολία κάλυψης πάγιων εξόδων, αλλά ακόμα και συσσωρευμένες οφειλές. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα γίνονται διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές ΔΕΗ και άλλων παρόχων-προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι διαθέτουν επιχειρήσεις καφέ και εστίασης, λόγω οφειλών, και μάλιστα το διάστημα κατά το οποίο οι  επιχειρήσεις τους είναι κλειστές με κυβερνητική απόφαση.

 Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη διαμαρτυρία επαγγελματιών εστίασης της Ιεράπετρας, αλλά και η ανακοίνωση 50 πρωτοβάθμιων σωματείων σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας με περισσότερα από 70.000 καταστήματα εστίασης και 350.000 εργαζόμενους, στην οποία περιγράφουν την κατάσταση, αλλά και προτείνουν τρόπους αποπληρωμής των οφειλών τους.

Στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης που βαραίνει όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις περιήλθαν σε δεινή οικονομική θέση το τελευταίο χρονικό διάστημα χωρίς δική τους ευθύνη, αλλά και επειδή είναι απαραίτητη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για την επαναλειτουργία τους, καθώς είναι ένας κλάδος που απασχολεί 350.000 εργαζόμενους και επειδή δεν είναι λογικό να ζητάς αποπληρωμή των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε λειτουργία, οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

  1. Να επανασυνδεθεί η παροχή ρεύματος στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, χωρίς την απαιτούμενη προκαταβολή
  2. Όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να δώσουν τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης χρεών για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις
  3. Να σταματήσουν τώρα οι διακοπές ρεύματος από όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας κατά το διάστημα που ισχύουν και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης για τον συγκεκριμένο κλάδο