Κρήτη

Αγρότες Κρήτης: Να αξιοποιήσουμε το φάκελο για ποιοτική παραγωγή

ΕΛΙΕΣ.jpg

Να αξιοποιήσουν τα δεδομένα του φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιτύχουν την αύξηση του ποιοτικού κρητικού ελαιολάδου, επιδιώκουν οι παραγωγοί. 

Η υποβολή του φακέλου από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται αν γίνει έως τον Μάρτιο, αφού υπάρχουν μια σειρά από στοιχεία που χρειάζεται να συλλεχθούν προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η απαίτηση αποζημιώσεων. 

Κατ’ αρχάς η αρμόδια ερευνητική ομάδα που έχει συσταθεί από το Υπουργείο, έχει προχωρήσει στην εξαγωγή κάποιων πρώτων αποτελεσμάτων, με βάση και τα στοιχεία που έχει λάβει από την Περιφέρεια. 
Πέρα όμως από την ερευνητική διαδικασία, στο πρακτικό σκέλος, αναμένεται να καταγραφεί και επίσημα μια τεράστια μείωση ποσοτήτων, αλλά και ποιότητας με βάση τα στοιχεία που θα σταλούν από τα ελαιουργεία στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. 

Εκτός όμως από τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία και μπορούν να αξιοποιηθούν για την καταβολή αποζημιώσεων, εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος φάκελος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις. 

Όπως άλλωστε αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο φάκελος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποτελέσει τη φάση για να δημιουργηθούν συνθήκες με βάση επίσημα στοιχεία, για να επιτευχθεί μια πολύ καλή και ποιοτική παραγωγή κρητικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. 

Μία από αυτές, σχετίζεται με την συλλογή των κατάλληλων στοιχείων, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης για την κατάθεση προτάσεων αναφορικά με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τα στοιχεία επίσης, μπορούν να δώσουν πολύτιμα στοιχεία σε αγρότες και επιστήμονες, προκειμένου να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία για επόμενες χρονιές, με στόχο κατ’ αρχάς την αντιμετώπιση του δάκου, που… συμπαρασύρει μαζί του και άλλες καταστροφικές, για την ελιά παθογένειες. 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Η πρώτη βροχή έφερε προβλήματα-Πετάχτηκαν καπάκια φρεατίων και ξέβρασαν λύματα!

Ανάστατοι οι κάτοικοι σε σπίτια που γέμισαν βοθρολύματα

Ο μεγάλος όγκος νερού που έπληξε το Ηράκλειο κατά το πέρασμα του Ιανού πάνω από την πόλη, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις υποδομές με πολλούς δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια, με διακοπές ηλεκτροδότησης, αλλά και με περιπτώσεις υπερχείλισης φρεατίων όμβριων υδάτων.

Το βράδυ του Σαββάτου,στην Πλατεία 18 Άγγλων, στον παραλιακό δρόμο του Ηρακλείου, εκτινάχθηκε το καπάκι από ένα φρεάτιο λόγω υπερχείλισης.

Όπως αναφέρουν στο ekriti αυτόπτες μάρτυρες, από τον συγκεκριμένο αγωγό όβριων υδάτων αναδύθηκε πίδακας,  που αντί να διοχετεύσει απόνερα όπως ήταν αναμενόμενο,  ξέβρασε βοθρολύματα.

Το φρεάτιο της
Το φρεάτιο της "18 Άγγλων"

 Στην περιοχή  επικράτησε πανικός λόγω των αναθυμιάσεων, ενώ το περιστατικό εγείρει σοβαρά ερωτήματα,για το  αν και κατά πόσο έχει γίνει σύνδεση μεταξύ αγωγών οβριων υδάτων και αγωγών λυμάτων, εντός της πόλης, αλλά και εν συνεχεία για το που καταλήγουν τελικά αυτά.

Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Κρήτη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, σε κάποια σημεία της παραλιακής, έχει πράγματι υπάρξει διασύνδεση μεταξύ των δικτύων. 

Σε περιπτώσεις υπερχείλισης των αγωγών λυμάτων, προκειμένου να μην γεμίσουν με ακαθαρσίες οι δρόμοι, διοχετεύονται στο δίκτυο οβριων υδάτων, τα προϊόντα του οποίου ξεβράζονται στη θάλασσα, δηλαδή στο Λιμάνι του Ηρακλειου.

Επικράτησε πανικός από τις αναθυμιάσεις
Επικράτησε πανικός από τις αναθυμιάσεις

Σύμφωνα πάντως με τον κο Βουρεξάκη, θα διενεργηθεί έρευνα από την αρμόδια υπηρεσία, στο σημείο, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο δρόμος γέμισε λύματα
Ο δρόμος γέμισε λύματα

Την τραγική κατάσταση πάντως που διαμορφώθηκε σε περιοχές του Ηρακλείου λόγω του φαινομένου, αναδεικνύει με φωτογραφίες του αναγνώστης του ekriti, συνοδευόμενες με το εξής σχόλιο: 

"Τα φρεάτια των αποχετεύσεων γέμισαν νερό με αποτέλεσμα να επιστρέφουν όλα μέσα στα σπίτια μας. Λήμματα, κατσαρίδες και τρωκτικά!! Όλα έβγαιναν από τα σιφώνια, τις μπανιέρες και τις λεκάνες των σπιτιών!! Αρκετά από τα σπίτια στη Σάκη Καράγιωργα και Φώτη Αϊδινλή (πίσω από τον υποσταθμό της ΔΕΗ στο τέρμα της Θερίσου) είχαν αυτό το πρόβλημα. Αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν είναι απλά βρόχινο νερό...."

Απίστευτες εικόνες από ακαθαρσίες που ξέβρασαν τα σιφόνια
Απίστευτες εικόνες από ακαθαρσίες που ξέβρασαν τα σιφόνια
Τα λύματα πλημμύρισαν τα σπίτια!
Τα λύματα πλημμύρισαν τα σπίτια!