Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Αγία Μαρίνα Βόνης: Πανηγυρίζει ένα από τα πιο γνωστά προσκυνήματα της Κρήτης

Image
αγία μαρίνα βόνη
 clock 08:35 | 17/07/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Η μονή της Αγίας Μαρίνας Βόνης βρίσκεται 500μ νότια από το χωριό Βόνη του Δήμου Μινώα Παεδιάδος και είναι ίσως το πιο γνωστό πανηγύρι της Κρήτης. Ανήμερα της εορτής της Αγίας στις 17 Ιουλίου σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα πιστών που έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κρήτης αλλά και του εξωτερικού, για να ανάψουν ένα κερί στη Χάρη της.

Επίσης δεκάδες προσκηνυτές που έχουν τάμα, έρχονται πεζή στη μονή από το Ηράκλειο αλλά και άλλες περιοχές.

Φέτος όπως και πέρυσι, το προσκήνυμα γίνεται στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Η μονή ιδρύθηκε το 1895 από τον Ιωάννη Καπαρουνάκη σε σημείο που λέγεται ότι είχε πιει νερό και τον βοήθησε ως εκ θαύματος να συνέλθει από μια ασθένεια. Υπήρχε ήδη ένα μικρό εκκλησάκι του 14ου-15ου αιώνα, στο σημείο που ανάβλυζε το αγίασμα, αλλά ήταν ιδιοκτησία ενός Τούρκου, του Χοσρέφ Πασά, ο οποίος δεν ήθελε να αφήσει την ανέγερση του μοναστηριού. Λέγεται ότι η Αγία Μαρίνα τότε επενέβη και τιμώρησε τον Τούρκο, καθώς αρρώστησαν και τα τρία του παιδιά. Αφού κατάλαβε τι είχε συμβεί, ο Τούρκος βρήκε τον Καπαρουνάκη και του παραχώρησε την ιδιοκτησία. Έκτοτε, το εκκλησάκι αυτό ανακαινίστηκε και κτίστηκε γύρω του η γυναικεία μονή της Αγίας Μαρίνας. Σήμερα μπορούμε να δούμε τμήμα του παλιού ναού στην αψίδα του ιερού, όπου σώζονται και λίγες τοιχογραφίες.

Τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας

Η Αγία Μαρίνα θεωρείται προστάτιδα των άρρωστων παιδιών και υπάρχουν μαρτυρίες για θαύματα στη μονή. Εντύπωση προκαλεί το δωμάτιο με τα διάφορα προσωπικά είδη όσων έζησαν το θαύμα τους, όπως π.χ. πατερίτσες.

Η Αγια Μαρίνα της Βόνης είναι αρκετά γνωστή σε ολόκληρη την Κρήτη για τη θαυματοποιό της δράση. Όπως τότε που ενώ τελούνταν η Θεία Λειτουργία στη μνήμη της Αγίας, έσπασε το στήριγμα που κρατούσε την καμπάνα από το καμπαναριό με αποτέλεσμα η καμπάνα να πέφτει πάνω στους προσκυνητές που είχαν κατακλείσει το προαύλιο του ναού, όταν για άγνωστους λόγους σταμάτησε την κάθετη πτώση της και εκτινάχτηκε προς τους αγρούς χωρίς να πάθει κανείς το παραμικρό. To προσκύνημα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο όμορφο μοναστήρι είναι ονομαστό, συγκεντρώνοντας κόσμο από κάθε γωνιά του κόσμου.

Ο βίος της Αγίας Μαρίνας

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β', το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ' αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.
Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως. Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε.

Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε.
Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ' αύτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.
Tα άγια λείψανα της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Τη βρήκαν νεκρή στο μπάνιο τα ξημερώματα

Τσίπρας από Ηράκλειο: Είμαστε πιο ώριμοι για να ξαναπάρουμε το τιμόνι της χώρας στα χέρια μας

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis