Κρήτη

Λασίθι

Στο επίκεντρο του Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΟΑΚ τα έργα υποδομής στο Λασίθι

img-.jpg

Με πρωτοβουλία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Άρη Παπαδογιάννη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, για την πορεία εκτέλεσης των έργων που υλοποιεί ή εποπτεύει ο Ο.Α.Κ. στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Ο κ. Παπαδογιάννης ευχαρίστησε την Διοίκηση και προσωπικά τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμά Χαριτάκη για την άριστη διοργάνωση και φιλοξενία της εκδήλωσης στους χώρους του Επιμελητηρίου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, πέραν από την πορεία των υπό εξέλιξη έργων, για τα οποία έκαναν εκτενή αναφορά οι παριστάμενοι Διευθυντές του Ο.Α.Κ., ακολούθησε ανάλυση για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και την δυνατότητα αξιοποίησης σημαντικών κονδυλίων, για έργα υποδομής στο Λασίθι τα επόμενα χρόνια.

«Αποτελεί βασικό μέρος του «στρατηγικού» μας σχεδιασμού, η ισόρροπη ανάπτυξη. Βλέπουμε ως ενιαίο σύνολο την Κρήτη και θέλουμε να συζητάμε και να πορευόμαστε από κοινού, με τους τοπικούς φορείς. Ήρθαμε αρχικά στο Λασίθι για να ενημερώσουμε για την πορεία των έργων που εκτελεί ή που εποπτεύει ο Ο.Α.Κ. Βρεθήκαμε όμως εδώ και για έναν ακόμη πιο σημαντικό σκοπό. Για να διαβουλευθούμε και να σχεδιάσουμε μαζί με τους τοπικούς φορείς, το πως μπορούμε να «αντλήσουμε» από τους διαθέσιμους πόρους, που θα φθάσουν στην Ελλάδα και την Κρήτη τα επόμενα χρόνια, το μερίδιο που δικαιούται ο νομός Λασιθίου. Το μερίδιο αυτό μπορεί και πρέπει να είναι μεγάλο» ανέφερε κατά την τοποθέτηση του, από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Παπαδογιάννης.

Σε άλλο σημείο των αναφορών του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. είπε: «Από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα προκύψουν σημαντικές ευκαιρίες για έργα υποδομής στην Κρήτη. Ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων αυτών, μπορούν να καταλήξουν στο Λασίθι, αν δουλέψουμε σωστά, οργανωμένα και με κοινό στόχο. Η Π.Ε. Λασιθίου μπορεί τα επόμενα χρόνια ν΄ ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να κατακτήσει αυτό που δικαιούται» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Λευτερης Κοπάσης ενώ σε αυτή έδωσαν το παρών: ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (Π.Ε.Δ.) κ. Γιάννης Κουράκης, ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανώλης Θραψανιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ.  Γιάννης Γουλιδάκης και η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Μαρία Χανιωτάκη,

οι τέσσερις Δήμαρχοι της Π.Ε.Λασιθίου - Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης, Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης - ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Τ.Α.Κ. κ. Μιχάλης Χωραφάς, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης κ. Σταύρος Καρτέρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε.Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, Εκπρόσωποι των Τ.Ο.Ε.Β. Π.Ε.Λασιθίου, Μέλη της Διοίκησης του Ο.Α.Κ., Διευθυντές και Στελέχη του «οργανισμού» καθώς και ο τέως Πρόεδρος του Ο.Α.Κ. κ. Δημήτρης Κουνενάκης.

Στη συνάντηση τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που ισχύουν για την προστασία από τον κορωνοϊό Covid-19

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παράνομα 9 στα 15 γηροκομεία - Έρχονται λουκέτα

γηροκομείο

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Από τα συνολικά 15 γηροκομεία που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τα 9 λειτουργούν χωρίς άδεια, όπως αποκάλυψε σήμερα στο “Ράδιο Κρήτη” ο Προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ηρακλείου, Δημήτρης Βιδάκης, μιλώντας στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

“Το κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει είναι οξύ, και πολλές οικογένειες προσφεύγουν σε αυτή τη λύση, επιλέγοντας μία από τις διάφορες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που λειτουργούν σε κτήρια τα οποία, παλαιότερα ήταν ξενοδοχεία ή δημόσιες υπηρεσίες”, τόνισε ο κ. Βιδάκης ενώ επισήμανε ότι για να δοθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας σε ένα γηροκομείο, τo βασικότερο όλων είναι να διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Κάτι που, φυσικά, δεν ισχύει…

“Πολλοί ιδιοκτήτες λειτουργούν χωρίς άδεια. Έχουμε εφιστήσει την προσοχή των ιδιοκτητών και παρ’ όλα αυτά, πολλοί συνεχίζουν να λειτουργούν, φυσικά, παράνομα”, πρόσθεσε ο κ. Βιδάκης, κάνοντας λόγο για ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς το πρόβλημα της φιλοξενίας των ανήμπορων ηλικιωμένων ανθρώπων είναι πολύ μεγάλο στον τόπο μας.

Ωστόσο, όπως είπε, τα 9 από τα 15 γηροκομεία δε διαθέτουν άδεια!

Ο ίδιος εξήγησε ότι ζητήθηκε από τους επιχειρηματίες του χώρου να καταθέσουν τον σχετικό φάκελο, για να προωθηθεί αντίστοιχα στην Πολεοδομία, την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όμως, δεν ανταποκρίθηκαν πολλοί…

Κίνδυνος να βρεθούν χωρίς στέγη αρκετοί ηλικιωμένοι
Κίνδυνος να βρεθούν χωρίς στέγη αρκετοί ηλικιωμένοι

Έτσι, τώρα, η Υπηρεσία θα πρέπει να εκδώσει απόφαση παύσης λειτουργίας, με τις διαστάσεις του κοινωνικού φαινομένου να είναι τεράστιες, αφού οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν ουσιαστικά χωρίς στέγη!

Για κάποια από τα γηροκομεία, έχει ήδη εκδοθεί απόφαση παύσης λειτουργίας, καθώς αν και ζητήθηκε να κλείσουν, ωστόσο, κάποιοι συνεχίζουν παράνομα να λειτουργούν…οπότε όπως είπε, το λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν με αυτό το καθεστώς, πολλά χρόνια...

Πάντως, ο κ. Βιδάκης κατέληξε λέγοντας ότι οι έλεγχοι της υπηρεσίας είναι σαρωτικοί στα γηροκομεία του Ηρακλείου, δίνοντας έτσι κάποια υπόσταση και σε όσα από αυτά λειτουργούν χωρίς άδεια, επικαλούμενος το πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί εάν οι παράνομες επιχειρήσεις κλείσουν, αφού για πολλές οικογένειες αυτή είναι η μόνη λύση...

Ελένη Μπουρμά

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: "Δεν χτύπησα τον πελάτη", λέει ο κρεοπώλης

Κορωνοϊός: Θλίψη για τον 29χρονο Παύλο - Το "αντίο" του δημάρχου

Στο Ηράκλειο η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου - Συνάντηση με Περιφερειάρχη

ESPA BANNER