Κρήτη

Λασίθι

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο

κτηματολόγιο

Ανοικτή επιστολή προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε., αποστέλει το Γραφείο Γραμματειακής Υποστήριξης Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου: 

"Ο Νομός Λασιθίου, βρίσκεται σε καθεστώς κτηματογράφησης εδώ και 1,5 περίπου χρόνο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ποσοστό δηλώσεων βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, και σε πολλές
περιοχές η κατάθεση δηλώσεων, έχει υπερβεί τις αρχικές προβλέψεις. Δυστυχώς η πανδημία που ενέσκηψε, δημιούργησε ένα «νεκρό» τρίμηνο, κατά το οποίο η προσέλευση των πολιτών, και ως εκ τούτου η κατάθεση δηλώσεων μηδενίστηκε, αφενός διότι υπήρξε απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και αφετέρου πλήρης δυσχέρεια εξαιτίας των απαγορεύσεων και δυσλειτουργιών των εμπλεκομένων υπηρεσιών (υποθηκοφυλακεία – δικαστήρια κ.λ.π.), στην έκδοση και συλλογή των
απαιτούμενων εγγράφων.

Εξ όσων γνωρίζουμε, το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων που βρίσκεται σε εκκρεμότητα αφορά αγροτικά ακίνητα και ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού και εκτός ζώνης, είναι δε αυτές που απαιτούν περισσότερο χρόνο για τη συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, υπάρχει αδιευκρίνιστο ή συγκεχυμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς και προβλήματα ως προς τον εντοπισμό των ακινήτων.

Βασιζόμενοι στις παραπάνω διαπιστώσεις και με δεδομένα ότι :
- Η πανδημία του κορωνοϊού έχει συντελέσει στην αναστολή άλλως καθυστέρηση κατάθεσης δηλώσεων.
- Στην επαρχία υφίστανται ιδιαιτερότητες, που άπτονται τόσο κοινωνικών όσο και ιδιοκτησιακών θεμάτω.
- Μεγάλο ποσοστό πολιτών, λόγω οικονομικών δυσχερειών, είτε αδυνατεί, είτε δεν είχε τακτοποιήσει μέχρι σήμερα τις οικονομικές υποχρεώσεις του που απορρέουν από τις κατατεθείσες δηλώσεις,
- Βρισκόμαστε εν μέσω θέρους, και αρκετοί απόδημοι θα έχουν την τελευταία ευκαιρία να εντοπίσουν τα ακίνητά τους.
- Η λειτουργία εύλογου επιπλέον χρονικού διαστήματος των γραφείων κτηματογράφησης, θα έχει πολλαπλά οικονομικά οφέλη σε σχέση με το κόστος της λειτουργίας τους.

- Οι επιμέρους κλάδοι επαγγελματιών που ασχολούνται με την συλλογή των απαιτούμενων για την υποβολή δηλώσεων (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές κ.λ.π.), χρειάζονται επιπλέον χρόνο για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων.
- Εν όψει των τεράστιων προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία, τόσο το Ελληνικό Δημόσιο (υπουργεία, υπηρεσίες, κ.λ.π.), φορείς, ΟΤΑ, Τράπεζες κ.λ.π, έχουν παρατείνει όλες τις προθεσμίες (ενδεικτικά υποβολή τακτοποίησης τετραγωνικών σε Δήμους, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις).

Εν όψει λοιπών όλων των παραπάνω, ζητούμε την χορήγηση παράτασης στην κατάθεση δηλώσεων κτηματογράφησης, μέχρι την 30 η Σεπτεμβρίου 2020, για τα λειτουργούντα στο Νομό Λασιθίου γραφεία κτηματογράφησης και την λήψη των δηλώσεων αυτών ως εμπροθέσμως κατατεθεισών."

Κρήτη

"Φοράμε μάσκα" το μήνυμα της Περιφέρειας Κρήτης (βίντεο)

φοράμε μάσκα περιφέρεια κρήτης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με δήλωσή του, υπενθυμίζει την ανάγκη να μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στις καθημερινές ενέργειες που μας προστατεύουν από τον κορωνοϊό, υπογραμμίζοντας την επιβεβλημένη χρήση της μάσκας.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του Περιφερειάρχη Κρήτης:

«Κάθε αγώνας κρύβει μεγάλες συγκινήσεις και ευχάριστες στιγμές όταν κερδίζεται. Ο αγώνας, όμως, που δίνουμε όλοι μαζί τους τελευταίους μήνες είναι συνεχής, είναι πρωτόγνωρος, είναι αγώνας για τη ζωή.

Με την αποφασιστικότητα της κοινωνίας, τη θέληση των συνανθρώπων μας για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, με την επιστημονική επάρκεια των ανθρώπων στις υγειονομικές ομάδες κερδίσαμε μεγάλες μάχες το
τελευταίο διάστημα.

Η Περιφέρεια Κρήτης αξιοποιώντας την ψυχική δύναμη δύο μικρών παιδιών, το φως από τα μάτια τους, το χαμόγελο και την αισιοδοξία τους, στέλνει ένα δυνατό μήνυμα. Ένα μήνυμα που πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά της Κρήτης και της Ελλάδας.

Η χρήση μάσκας είναι επιβεβλημένη. Είναι απαραίτητη. Όλοι μαζί θα υψώσουμε ξανά το τείχος προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό. Το οφείλουμε στον εαυτό μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν». Κάθε αγώνας κρύβει μεγάλες συγκινήσεις και ευχάριστες στιγμές όταν κερδίζεται. Ο αγώνας, όμως, που δίνουμε όλοι μαζί τους τελευταίους μήνες είναι συνεχής, είναι πρωτόγνωρος, είναι αγώνας για τη ζωή.

Με την αποφασιστικότητα της κοινωνίας, τη θέληση των συνανθρώπων μας για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, με την επιστημονική επάρκεια των ανθρώπων στις υγειονομικές ομάδες κερδίσαμε μεγάλες μάχες το τελευταίο διάστημα.

Η Περιφέρεια Κρήτης αξιοποιώντας την ψυχική δύναμη δύο μικρών παιδιών, το φως από τα μάτια τους, το χαμόγελο και την αισιοδοξία τους, στέλνει ένα δυνατό μήνυμα. Ένα μήνυμα που πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά της Κρήτης και της Ελλάδας. Η χρήση μάσκας είναι επιβεβλημένη. Είναι απαραίτητη. Όλοι μαζί θα υψώσουμε ξανά το τείχος προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό. Το
οφείλουμε στον εαυτό μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν.