Κρήτη

Λασίθι

Υγεία

Κρήτη: Γιατί κινδυνεύουν με λουκέτο τμήματα και κλινικές στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

nosokomeio-agiou-nikolaou.jpg

Κινδυνεύουν με λουκέτο κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, αναφέρουν οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος που διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό.

Αιτία για αυτόν τον κίνδυνο που υπάρχει είναι η έλλειψη του προσωπικού, το οποίο απαιτείται να υπάρχει για να είναι ομαλή η λειτουργία του.

«Δεν αντέχει άλλο το προσωπικό που υπάρχει στο νοσοκομείο. Υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν 70 με 100 ρεπό και άδειες, οι οποίοι δεν μπορούν να τις πάρουν. Η κατάσταση είναι οριακή και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, το λενε και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Δεν μπορεί το νοσοκομείο να λειτουργεί με το φιλότιμο. Δεν πάει άλλο», αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Γιώργος Μανουσάκης. 

Σημειώνεται ότι σήμερα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, με στόχο να ζητήσουν απαντήσεις για το μέλλον του νοσοκομείου, το οποίο είναι από τα πλέον υποστελεχωμένα στην Ελλάδα.
 

Υγεία

AstraΖeneca: Προσαρμόζει το εμβόλιό της κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

εμβόλιο AstraZeneca

«Η εταιρεία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν αρχίσει με την προσαρμογή του εμβολίου στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, και θεωρούμε ότι το νέο εμβόλιο θα είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου», τονίζει η Σάρα Ουόλτερς, η διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca στην Αυστρία, σε σημερινή συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier».

Σε ερώτηση ως προς την ακύρωση ραντεβού για εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο στην χώρα και ως προς την αντιμετώπιση της αρνητικής εικόνας, η ίδια διευκρινίζει ότι θα συνεχίσουν να είναι στη διάθεση των γιατρών με διαφάνεια οι πληροφορίες για την επίδραση και την ασφάλεια του εμβολίου, ώστε αυτοί να μπορούν να ενημερώνουν σωστά τους ανθρώπους.

Ως προς την μετονομασία του εμβολίου σε Vaxzevria, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας στην Αυστρία αναφέρει ότι η αλλαγή σε ένα μόνιμο εμπορικό όνομα είναι κάτι συνηθισμένο και ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες.

Αισιόδοξη για τις δόσεις

Ταυτόχρονα, η Σάρα Ουόλτερς, στη συνέντευξή της στην «Kurier», δηλώνει αισιόδοξη ότι η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για την παράδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου έως το τέλος αυτού του χρόνου.

Στην Αυστρία, σε αντίθεση με την απόφαση άλλων χωρών να περιορίσουν τη χρήση του σε κάποιες ηλικιακές ομάδες, δεν έχει υπάρξει, σε καμία φάση μέχρι σήμερα, η οποιαδήποτε αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως και νωρίτερα, έτσι και μετά την θετική αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), την περασμένη εβδομάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Αυστρία τάχθηκε υπέρ της αμετάβλητης συνέχισης του αυστριακού προγράμματος εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ακολουθώντας τη σύσταση του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, είχε τονίσει, για μία ακόμη φορά, έπειτα από νέες διαβουλεύσεις της, ότι το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο.

Οφελος-κίνδυνος

Η Επιτροπή επισήμανε ότι, επειδή έχει επιβεβαιωθεί θετικός συσχετισμός “όφελος-κίνδυνος” σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε άτομα όλων των φύλων, “προς το παρόν, το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Αυστρία πρέπει να συνεχιστεί αμετάβλητο, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τα διαθέσιμα εμβόλια“.

Στην Αυστρία, το εμβόλιο AstraZeneca θεωρείται ότι αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής εμβολιασμού, και, ήδη από την 1η Απριλίου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε προειδοποιήσει να μην υπάρξει αναστολή των εμβολιασμών κατά το παράδειγμα της Γερμανίας.

Εάν ακολουθούνταν η γερμανική σύσταση, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν επαρκείς εμβολιασμοί για την ομάδα ηλικίας από 18 έως 55 ετών, σύμφωνα με την επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ.

Σε 100.000 ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί έως τότε στην Αυστρία με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ένας ή δύο είχαν σοβαρές διαταραχές πήξης, που πιθανότατα σχετίζονται με τον εμβολιασμό όπου, τα αιμοπετάλια βλάπτονται και στη συνέχεια οδηγούν σε θρόμβο αίματος, ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η αντίδραση μπορεί να βρεθεί μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca, είχε επισημάνει η Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ.

ειδησεις σημερα 

Κορωνοϊός - Γκίκας: Μετά τη Μεγάλη Δευτέρα η απόφαση για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Εξαδάκτυλος: Δε μπορούμε να έχουμε μαζικές μετακινήσεις το Πάσχα

Γιάννης Πλακιωτάκης: Αναληθείς και απαράδεκτες οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών