Κρήτη

Ηράκλειο

Ξεχώρισαν δύο Ηρακλειωτάκια σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας

21ο Δημοτικό Σχολείο

Ακόμη μία σημαντική διάκριση για τους μαθητές του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου!
Έπειτα από την 1η θέση στο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Διαγωνισμό Ρομποτικής WRO μία σημαντική Πανελλήνια διάκριση έρχεται ξανά στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου από τους μαθητές του. 
Τον Α' και τον Β' Επαίνο Λογοτεχνίας κατέκτησαν δύο μαθητές στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας "Παύλος Αυθίνος'' ανάμεσα σε πάνω από 360 συμμετοχές απ' ολη την Ελλάδα!
Το θέμα του διαγωνισμού ήταν “Η Ελληνική και η Παγκόσμια Μυθολογία” με σκοπό να γράψουν τα παιδιά το δικό τους διήγημα φαντασίας με λογοτεχνικό ύφος. 
Η μαθήτρια της Δ' Δημοτικού Διλβόη Δανάη με το έργο “Η αναζήτηση  του Μεγαλοπόδαρου” κατέκτησε τον Α' Επαινό και ο μαθητής της Β' Δημοτικού Γεωργακόπουλος Αθανάσιος  με το έργο “Τι έγινε με τον Θησέα;” κατέκτησε τον Β' Έπαινο! Οι δύο μαθητές έλαβαν συμμετοχή στο διαγωνισμό στα πλαίσια του μαθήματος Δημιουργική Αφήγηση - Lego Storytelling με δάσκαλο τον κ. Καραπατάκη Αχιλλέα, που πραγματοποιούνται στα πλαίσια δράσεων του Σύλλογου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.
Η Δημιουργική Αφήγηση-Lego Storytelling είναι ένα μάθημα βιωματικής μάθησης στο οποίο οι μαθητές διδάσκονται ιστορία, γεωγραφία, λογοτεχνία καθώς και αλλά γνωστικά αντικείμενα δημιουργώντας κατασκευές με τουβλάκια Lego που πλαισιόνονται με δραστηριότητες αφήγησης και δημιουργίας ιστοριών συνδέοντας πραγματικά γεγονότα με το φαντασιακό, αναπτύσοντας τις γλωσσικές και λογοτεχνικές τους ικανότητες. Με λίγα λόγια μάθηση και παιχνίδι ενωμένα με έναν τρόπο που το παιδί μαθαίνει παίζοντας και εξερευνώντας τα βάθη της φαντασίας του.
Τα έργα των δύο μαθητών θα συμπεριληφθούν σε μελλοντική έκδοση ανθολογίου των μαθητών του Εργαστηρίου Λογοτεχνίας, Θεάτρου και Εικαστικών του Πόρτο Ράφτη.
Η χρονιά για το 21ο Δημοτικό Σχολείο έκλεισε με επιτυχίες και ευχόμαστε να ξεκινήσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο!

 

Κρήτη

Η Περιφέρεια Κρήτης στη Γενική Συνέλευση "Arepo"

Διαπεριφερειακή συνεργασία για την ποιότητα των τροφίμων και παράταση της προεδρίας της Περιφέρειας Κρήτης στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών "Arepo"

Την παράταση της Προεδρία της Περιφέρειας Κρήτης στην Ενωση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών και παραγωγών “AREPO”μέχρι την Άνοιξη του επόμενου έτους αποφάσισε ομόφωνα η 1η Γενική Συνέλευση για το έτος 2020 που πραγματοποιήθηκε σε διαπεριφερειακή τηλεδιάσκεψη των μελών της απο 34 χώρες.Στην Γενική Συνέλευση προήδρευσε η Πρόεδρος της Ένωσης «AREPO” η Περιφερειακή σύμβουλος της Π.Ε.Ηρακλείου Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη η οποία στην νέα θητεία της Περιφερειακής Αρχής είναι η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε από την Πρόεδρο κα Χουδετσανάκη η έκθεση προόδου των δραστηριοτήτων του τελευταίου έτους η οποία εγκρίθηκε από τα μέλη ενώ στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης κ. Gomez Laurent παρουσίασε την πρόταση του εκτελεστικού Συμβουλίου για παράταση της θητείας της Προέδρου και της Περιφέρειας Κρήτης έως την άνοιξη του 2021 όπου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνέλευση με φυσική παρουσία των μελών.

Ειδικότερα στην έκθεση προόδου παρουσιάστηκαν οι ευρωπαϊκές πολιτικές, η πολιτική ποιότητας, οι εξελίξεις στη στρατηγική “Farm to Fork”, η πολιτική προώθησης, τα μέτρα στήριξης που λήφθησαν από τις ευρωπαϊκές περιφέρειες για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις λόγω του COVID-19, η πολιτική εμπορίου και οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει η ένωση AREPO με άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα (ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ευρωπαϊκή επιτροπή).

Η Γενική Συνέλευση ψήφισε ομόφωνα την πρόταση της ανανέωσης της προεδρίας της Περιφέρειας Κρήτης στο πρόσωπο της προέδρου, αξιολογώντας τη δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στην Προεδρία τα τελευταία έτη. Ειρήνη Χουδετσανάκη: Στόχος μας η αναθεώρηση της κοινής γεωργικής πολιτικής για την προστασία και προώθηση των προϊόντων ονομασίας προέλευσης

Στην τηλεδιάσκεψη η κα Χουδετσανάκη με αφορμή την ομόφωνη ανανέωση της θητείας της ευχαρίστησε όλους για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της που παράλληλα,όπως ανεφερε είναι τιμητικό για την Περιφέρεια Κρήτης.Η Πρόεδρος επίσης για το σχέδιο δράσης της Ένωσης,επισήμανε ότι «Ως πρώτη προτεραιότητά μας,στοχεύουμε στη συνέχιση του έργου μας για την αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σωστή αναγνώριση και υποστήριξη για τα προϊόντα ποιότητας και προέλευσης στο τελικό κείμενο».

Στην διαδικτυακή Γενική Συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι 34 ευρωπαϊκών περιφερειών μέλη της ένωσης AREPO.

Ο εκπρόσωπος της αντιπροεδρίας της ένωσης AREPO k. Deserti Ricardo από το consortium του Parmigianno Regianno, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που μπορεί να αναπτύξει το συμβούλιο των παραγωγών της ένωσης AREPO στις μελλοντικές δραστηριότητες της ένωσης και τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ώστε να προωθούνται τα ζητήματα των παραγωγών άμεσα στα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα.

Στο κλείσιμο της Γενικής Συνέλευσης η κα Πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο μεγάλης σπουδαιότητας θέμα της στρατηγικής «Farm to Fork», διότι είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, κάθε χώρας.

Επιπρόσθετα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην “επισήμανση των τροφίμων” αναφέροντας ότι με γνώμονα πάντα ότι πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία, η προάσπιση και η προώθηση των Γεωγραφικών Ενδείξεων και επειδή το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί σε καμία από τις Γενικές Συνελεύσεις της AREPO, πρότεινε να συζητηθεί εκτενώς στην επόμενη Γενική μας Συνέλευση, τον Απρίλιο του 2021, προκειμένου να διαμορφώσουμε μια κοινή θέση. Πιο συγκεκριμένα, να προσδιορίσουμε τις νέες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβουμε για τη σωστή επισήμανση και τη βιώσιμη προμήθεια των τροφίμων, την επισήμανση των θρεπτικών συστατικών και τη νέα νομοθετική πρόταση για ένα σωστό πλαίσιο και ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Θα πρέπει πάντα οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις μας στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, τα συστήματα επισήμανσης να ικανοποιούν τους στόχος του Δικτύου και να προστατεύουν τις Γεωγραφικές Ενδείξεις.

Τις ερχόμενες εβδομάδες τα στελέχη της μόνιμης αντιπροσωπείας του AREPO στις Βρυξέλλες, θα διοργανώσουν διαδικτυακές συναντήσεις με τις περιφέρειες μέλη ανά κράτος μέλος στις οποίες θα συζητήσουν και θα αναπτύξουν τις εξελίξεις για τις ΓΕ και τις νέες στρατηγικές που βρίσκονται στη φάση της διαβούλευσης. Η διαδικτυακή συνάντηση των ελληνικών περιφερειών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020.

Στη Γενική Συνέλευση της ένωσης συμμετείχε και ο επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα AREPO Χαράλαμπος-Νικόλαος Πίτερης.