Κρήτη

Ηράκλειο

"Βουλιάζει" η κτηματαγορά στην Κρήτη - Έρχονται νέα "χαράτσια"

κτηματαγορά

Αξιοσημείωτη υπήρξε, την τελευταία 8ετία, η δραματική μετεξέλιξη της αγοράς ακινήτων, της πραγματικής «βαριάς βιομηχανίας». Μια οκταετία πλήρους καταβαράθρωσης της κτηματαγοράς η οποία είναι δεδομένο ότι θα συμπληρώσει 10 χρόνια συνεχούς πτώσεων τιμών, ζήτησης κι επενδύσεων. 

Κανείς δεν πιστεύει πλέον ότι μέχρι το 2018 θα προκύψουν ραγδαίες αλλαγές, προς το καλύτερο για την αγορά ακινήτων, η οποία θα συνεχίζει να υπερφορολογείται και ταυτόχρονα θα διώχνει κι όσους επιμένουν να επενδύουν στον κλάδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τελευταίων ερευνών, εάν η κτηματαγορά συνέχιζε να κινείται στους ρυθμούς του 2007, εάν οι μεταβιβάσεις ακινήτων με διάφορους τρόπους ήταν στα επίπεδα προ δεκαετίας τότε το κράτος θα είχε έσοδα της τάξης των 10 δισ. ευρώ περίπου. 
Αντιθέτως, η συνεχής βουτιά των μεταβιβάσεων έχει αποστερήσει από το κράτος περί τα 6 δισ. ευρώ και η είσπραξη αυτών των χρημάτων έχει μεταφερθεί στις πλάτες των ιδιοκτητών ακινήτων μέσου του ΕΝΦΙΑ ή άλλων επιβαρύνσεων.

Έρευνα του ΣΕΒ δείχνει ότι το 2007 τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων έφτασαν στον ανώτατο επίπεδο, ιστορικά, στο 1,1 δισ. ευρώ παρά το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες τότε ήταν στο 1/3 των αγοραίων τιμών. Σταδιακά τα έσοδα από μεταβιβάσεις υποχώρησαν στα 500-700 δισ. για να βρεθούν στην πλήρη κατάρρευση, την τριετία 2014-2016, όπου κινούνται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Με λίγα λόγια, είναι ξεκάθαρό πλέον ότι ο γονέας δεν τολμάει να μεταβιβάσει κάποιο ακίνητο στο παιδί ή στο συγγενή του. Αντίθετα, προτιμά να αφήσει στους διαδόχους του την επιλογή της αποποίησης κληρονομιάς, ώστε να διασφαλιστούν όχι μόνο από τυχόν γνωστές ή άγνωστες διεκδικήσεις του δημοσίου ή τρίτων αλλά και από τα απρόβλεπτα και αβάσταχτα βάρη μιας ακίνητης περιουσίας.

Τα σχετικά έσοδα έχουν πέσει πολύ κάτω από το ύψος των 500 -700 εκατ. ευρώ που επιτύγχαναν, ακόμα και σε εποχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες ήταν το 1/3 των αγοραίων. 
Η κατάρρευση της οικοδομής φαίνεται τόσο από τις ελάχιστες αγοραπωλησίες που γίνονται πλέον όσο και από τη μεγάλη «βουτιά» στην οικοδομική δραστηριότητα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην «βασίλισσα» της οικοδομής, την Αττική, τον προηγουμενο μήνα εκδόθηκαν μόλις 151 άδειες από 264 άδειες τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Στην Κρήτη εκδόθηκαν μόλις 66 άδειες, στο Βόρειο Αιγαίο 16 άδειες, στο σύνολο της Μακεδονίας μόλις 210 άδειες, στη Θεσσαλία 39 άδειες.
Οι φόροι είναι αυτοί που «πνίγουν» την κτηματαγορά με αποτέλεσμα οι Ελληνες να πουλάνε όσο όσο κυρίως δεύτερες και τρίτες κατοικίες, προκειμένου να πληρώσουν φόρους αλλά και να γλιτώσουν από αυτούς. 

Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη είδηση ότι στη Θεσσαλονίκη υπήρξε καταγεγραμμένη πώληση διαμερίσματος στην τιμή των 6.000 ευρώ, όσο δηλαδή  ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητo.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Κώστα Αράπογλου, το φαινόμενο σταδιακά θα εμφανιστεί και στην Κρήτη καθώς συνδέεται κυρίως με την παλαιότητα των κτισμάτων που έχουν ένα αντικειμενικό όριο ζωής.

Επίσης, αυξάνεται εντυπωσιακά ο αριθμός των διαμερισμάτων που πωλείται κάτω από 10.000 ευρώ, ακόμη και σε τιμές - σοκ, της τάξης των... 4.000 ευρώ
Πρόκειται για σπίτια που θέλουν να «ξεφορτωθούν» οι ιδιοκτήτες τους είτε για να γλιτώσουν ΕΝΦΙΑ και άλλα τέλη που τα βαρύνουν είτε είναι διαμερίσματα στο κέντρο των πόλεων που εγκαταλείπουν Ελληνες και ξένοι για να μετακομίσουν σε άλλες γειτονιές. 

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι μετά το τρίτο μνημόνιο και τα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια που διαμορφώνονται θα υπάρξει κι άλλο κύμα διαθέσιμων ακινήτων πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές. 
Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο κ. Αράπογλου, στο «Ράδιο Κρήτη», ένα επιπλέον χαράτσι αναμένεται να καθιερωθεί με βάση το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που προβλέπει πιστοποιητικό αυθαιρεσιών τόσο για την αγοραπωλησία όσο και για τη μίσθωση ακινήτων. 
Όπως σημειώνει, είναι βέβαιο ότι οι όποιες συναλλαγές γίνονται θα «παγώσουν» και η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο…

Να τονιστεί ότι όσοι αποφασίσουν να πωλήσουν σπίτια, άλλα κτίσματα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια, από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ως εκ τούτου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πλήθος από παγίδες υπερφορολόγησης.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή των διατάξεων για την επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων ανεστάλη για δύο χρόνια, για το 2015 και φέτος, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή, τον Δεκέμβριο του 2014. Ο λόγος ήταν ότι η απόπειρα υπολογισμού κι επιβολής του φόρου αυτού, στις αρχές του 2014, απέτυχε παταγωδώς εξαιτίας της απίστευτης πολυπλοκότητας των διαδικασιών εφαρμογής του.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θέμα συζήτησης ο ξυλοδαρμός για το κρέας

Ξυλοδαρμός

Θέμα συζήτησης σε παρέες σε καφενεία αλλά και φυσικά στο διαδίκτυο αποτέλεσε το απίστευτο περιστατικό ξυλοδαρμού με θύμα έναν 46χρονο άνδρα και πρωταγωνιστή ιδιοκτήτη κρεοπωλείου.

Όπως έγραψε πρώτο το ekriti το βράδυ του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου, ο 46χρονος είχε πάει στο κρεοπωλείο για την αγορά προϊόντων ωστόσο όπως ισχυρίζεται, άλλη τιμή αναγράφονταν στο ταμπελάκι και άλλη του χτύπησαν στην ταμειακή μηχανή με αποτέλεσμα να μην θέλει στη συνέχεια να αγοράσει το προϊόν που είχε επιλέξει.

Και πριν προλάβει να μπει στο αυτοκίνητό του, κατήγγειλε ότι δέχθηκε πισώπλατη επίθεση από τον 40χρονο ιδιοκτήτη του κρεοπωλείου, με χτυπήματα στο κεφάλι αλλά και με την πόρτα του οχήματος που την έκλεισε με συνέπεια να του προκαλέσει κάταγμα στο πόδι.

Ο επιχειρηματίας, μόλις αντιλήφθηκε ότι το θύμα κάλεσε την αστυνομία, τράπηξε σε φυγή και οι Αρχές δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν ενώ πλέον έχει λήξει και το αυτόφωρο. 

Σύμφωνα με το θύμα της επίθεσης, όλα έγιναν μπροστά στα μάτια του ανήλικου γιου του ο οποίος σαστισμένος είδε να επιτίθενται στον πατέρα του.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Τους πέταξε κροτίδα και τους απείλησε με ρόπαλο!

Σύνδεσμος Κρεοπωλών: Καταδικάζει την επίθεση κρεοπώλη σε βάρος καταναλωτή

ESPA BANNER