Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Βουλιάζει" η κτηματαγορά στην Κρήτη - Έρχονται νέα "χαράτσια"

Image
κτηματαγορά
 clock 14:09 | 22/08/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Αξιοσημείωτη υπήρξε, την τελευταία 8ετία, η δραματική μετεξέλιξη της αγοράς ακινήτων, της πραγματικής «βαριάς βιομηχανίας». Μια οκταετία πλήρους καταβαράθρωσης της κτηματαγοράς η οποία είναι δεδομένο ότι θα συμπληρώσει 10 χρόνια συνεχούς πτώσεων τιμών, ζήτησης κι επενδύσεων. 

Κανείς δεν πιστεύει πλέον ότι μέχρι το 2018 θα προκύψουν ραγδαίες αλλαγές, προς το καλύτερο για την αγορά ακινήτων, η οποία θα συνεχίζει να υπερφορολογείται και ταυτόχρονα θα διώχνει κι όσους επιμένουν να επενδύουν στον κλάδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τελευταίων ερευνών, εάν η κτηματαγορά συνέχιζε να κινείται στους ρυθμούς του 2007, εάν οι μεταβιβάσεις ακινήτων με διάφορους τρόπους ήταν στα επίπεδα προ δεκαετίας τότε το κράτος θα είχε έσοδα της τάξης των 10 δισ. ευρώ περίπου. 
Αντιθέτως, η συνεχής βουτιά των μεταβιβάσεων έχει αποστερήσει από το κράτος περί τα 6 δισ. ευρώ και η είσπραξη αυτών των χρημάτων έχει μεταφερθεί στις πλάτες των ιδιοκτητών ακινήτων μέσου του ΕΝΦΙΑ ή άλλων επιβαρύνσεων.

Έρευνα του ΣΕΒ δείχνει ότι το 2007 τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων έφτασαν στον ανώτατο επίπεδο, ιστορικά, στο 1,1 δισ. ευρώ παρά το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες τότε ήταν στο 1/3 των αγοραίων τιμών. Σταδιακά τα έσοδα από μεταβιβάσεις υποχώρησαν στα 500-700 δισ. για να βρεθούν στην πλήρη κατάρρευση, την τριετία 2014-2016, όπου κινούνται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Με λίγα λόγια, είναι ξεκάθαρό πλέον ότι ο γονέας δεν τολμάει να μεταβιβάσει κάποιο ακίνητο στο παιδί ή στο συγγενή του. Αντίθετα, προτιμά να αφήσει στους διαδόχους του την επιλογή της αποποίησης κληρονομιάς, ώστε να διασφαλιστούν όχι μόνο από τυχόν γνωστές ή άγνωστες διεκδικήσεις του δημοσίου ή τρίτων αλλά και από τα απρόβλεπτα και αβάσταχτα βάρη μιας ακίνητης περιουσίας.

Τα σχετικά έσοδα έχουν πέσει πολύ κάτω από το ύψος των 500 -700 εκατ. ευρώ που επιτύγχαναν, ακόμα και σε εποχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες ήταν το 1/3 των αγοραίων. 
Η κατάρρευση της οικοδομής φαίνεται τόσο από τις ελάχιστες αγοραπωλησίες που γίνονται πλέον όσο και από τη μεγάλη «βουτιά» στην οικοδομική δραστηριότητα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην «βασίλισσα» της οικοδομής, την Αττική, τον προηγουμενο μήνα εκδόθηκαν μόλις 151 άδειες από 264 άδειες τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Στην Κρήτη εκδόθηκαν μόλις 66 άδειες, στο Βόρειο Αιγαίο 16 άδειες, στο σύνολο της Μακεδονίας μόλις 210 άδειες, στη Θεσσαλία 39 άδειες.
Οι φόροι είναι αυτοί που «πνίγουν» την κτηματαγορά με αποτέλεσμα οι Ελληνες να πουλάνε όσο όσο κυρίως δεύτερες και τρίτες κατοικίες, προκειμένου να πληρώσουν φόρους αλλά και να γλιτώσουν από αυτούς. 

Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη είδηση ότι στη Θεσσαλονίκη υπήρξε καταγεγραμμένη πώληση διαμερίσματος στην τιμή των 6.000 ευρώ, όσο δηλαδή  ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητo.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Κώστα Αράπογλου, το φαινόμενο σταδιακά θα εμφανιστεί και στην Κρήτη καθώς συνδέεται κυρίως με την παλαιότητα των κτισμάτων που έχουν ένα αντικειμενικό όριο ζωής.

Επίσης, αυξάνεται εντυπωσιακά ο αριθμός των διαμερισμάτων που πωλείται κάτω από 10.000 ευρώ, ακόμη και σε τιμές - σοκ, της τάξης των... 4.000 ευρώ
Πρόκειται για σπίτια που θέλουν να «ξεφορτωθούν» οι ιδιοκτήτες τους είτε για να γλιτώσουν ΕΝΦΙΑ και άλλα τέλη που τα βαρύνουν είτε είναι διαμερίσματα στο κέντρο των πόλεων που εγκαταλείπουν Ελληνες και ξένοι για να μετακομίσουν σε άλλες γειτονιές. 

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι μετά το τρίτο μνημόνιο και τα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια που διαμορφώνονται θα υπάρξει κι άλλο κύμα διαθέσιμων ακινήτων πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές. 
Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο κ. Αράπογλου, στο «Ράδιο Κρήτη», ένα επιπλέον χαράτσι αναμένεται να καθιερωθεί με βάση το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που προβλέπει πιστοποιητικό αυθαιρεσιών τόσο για την αγοραπωλησία όσο και για τη μίσθωση ακινήτων. 
Όπως σημειώνει, είναι βέβαιο ότι οι όποιες συναλλαγές γίνονται θα «παγώσουν» και η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο…

Να τονιστεί ότι όσοι αποφασίσουν να πωλήσουν σπίτια, άλλα κτίσματα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια, από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ως εκ τούτου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πλήθος από παγίδες υπερφορολόγησης.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή των διατάξεων για την επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων ανεστάλη για δύο χρόνια, για το 2015 και φέτος, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή, τον Δεκέμβριο του 2014. Ο λόγος ήταν ότι η απόπειρα υπολογισμού κι επιβολής του φόρου αυτού, στις αρχές του 2014, απέτυχε παταγωδώς εξαιτίας της απίστευτης πολυπλοκότητας των διαδικασιών εφαρμογής του.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis