Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Όχι στο εγχείρημα υφαρπαγής του συγκροτήματος του Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης

vardakis_perifereia_190421.jpg

Στα πλαίσια της  συνάντησης, που είχε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Παύλο Μπαριτάκη, αναφορικά με το τελεσίγραφο της ΕΤ.Α.Δ. A.E. για τα ακίνητα, που στεγάζουν το Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και το Δημοτικό Σχολείο Γουρνών, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε:

 «Μέσα από μια απαράδεκτη επιστολή, η ΕΤ.Α.Δ., εντελώς ξαφνικά και αδικαιολόγητα, ζητά την παράδοση του ακινήτου, που στεγάζει το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και το Δημοτικό Σχολείο Γουρνών, εντός 20 ημερών. Μία απόφαση, που αποτελεί προσβολή για τους φορείς αλλά και την τοπική κοινωνία.

Δίχως να έχει προηγηθεί διαβούλευση και επικοινωνία, αλλά  κυρίως χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή παραβίαση των όρων της σύμβασης παραχώρησης του ακινήτου, ισχύος  μέχρι το 2025, το τελεσίγραφο της ΕΤ.Α.Δ. συνιστά μία κίνηση ανήκουστη και αψυχολόγητη.

Κρίσιμο ερώτημα αποτελεί, τι θα συμβεί με τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ζητούμενο, θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της αναβάθμισης του συγκροτήματος και η ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να συνεχίσει το Δ.Ε.Κ.Κ. να διαδραματίζει κομβικό ρόλο τοπικά, σε πολιτισμικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό, μόνο με τη συνέχιση της αξιοποίησής των ακινήτων, από τους φορείς της Κρήτης και όχι ξεπουλώντας το σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Από την πλευρά μας, ενημέρωσα τον κ. Αρναουτάκη για την κατάθεση Ερώτησης, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με το ζήτημα, με τη συνυπογραφή και άλλων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με την οποία οι αρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν, σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να αποσυρθεί η απόφαση του Διευθύνοντα Συμβούλου για ανάκληση της παραχώρησης του εν λόγω ακινήτου.

Ο κ. Περιφερειάρχης από τη δική του πλευρά, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρηθούν τα κλειδιά των ακινήτων και ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και προσβλητικές, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του συγκροτήματος.

Μαζί με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της Κρήτης, δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθεί αυτό το κατάπτυστο εγχείρημα υφαρπαγής του συγκροτήματος του Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης καθώς επίσης και του Παραρτήματος Δημοτικού Σχολείου Γουρνών».   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χερσονήσου για την ΕΤΑΔ που ζητά πίσω την έκταση του εκθεσιακού κέντρου

Η Περιφέρεια Κρήτης ενισχύει το Νοσοκομείο Χανίων με προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού

 

Κρήτη

Κρήτη - Κλιματική Αλλαγή: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Περιφέρειας

κλιματική αλλαγή

Η ανάπτυξη στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί Εθνική και Περιφερειακή υποχρέωση, που απορρέει από τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC, 1992), τη Συμφωνία του Παρισιού και τις δεσμεύσεις στην ΕΕ.

Η Περιφέρεια Κρήτης πρόσφατα ολοκλήρωσε, τη Μελέτη του "Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Κρήτης" η οποία αποτελεί τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, με βασικό στόχο τη μείωση της ευπάθειας της Περιφέρειας στις επιπτώσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τη θωράκισή της έναντι αυτής.

Το έργο της εκπόνησης του ΠΕΣΚΠΑ, οι προδιαγραφές και το ειδικότερο περιεχόμενο του οποίου εξειδικεύονται από την Υπουργική Απόφαση με αριθ. 11258/2017 (ΦΕΚ 873/τ.Β/16-03-2017), έχει χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης, άξονας προτεραιότητας 2 «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» με τίτλο δράσης «Δράση 5.b.4: Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) Κρήτης». 

Για την εκπόνηση της Μελέτης αυτής έχει εργαστεί μία ομάδα 22 εμπειρογνωμόνων από την πλευρά της κοινοπραξίας του αναδόχου και αντίστοιχα από την πλευρά της Περιφέρειας μία δεκαμελής Επιτροπή Παρακολούθησης, σε συνεργασία με μία 14μελή ομάδα εργασίας από δεκατέσσερις καθηγητές και ερευνητές του ΙΤΕ, Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου του νησιού, που υποστηρίζουν, αμισθί, το έργο αυτό της Περιφέρειας.  

Κατά την εκπόνηση της Μελέτης εκτιμήθηκαν οι αλλαγές που πρόκειται να συμβούν τις επόμενες δεκαετίες στην Περιφέρεια και καθορίστηκαν 14 βασικοί τομείς που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Στη συνέχεια προσδιορίστηκαν και ιεραρχήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τα επόμενα 5 έως και 15 χρόνια, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος τους, σε επίπεδο στρατηγικής. Παράλληλα το ΠΕΣΠΚΑ μέσα από αυτή τη διαδικασία προβλέπει την ενδυνάμωση των δομών της Περιφέρειας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, και την ανάπτυξη ενός συστήματος παρακολούθησης τόσο του ίδιου του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής όσο και της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Ένας από τους βασικούς στόχους του ΠΕΣΠΚΑ, είναι να εμπλέξει την τοπική κοινωνία και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς εταίρους σε ένα διάλογο με στόχο να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, ώστε να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της στρατηγικής για την προσαρμογή. Ήδη η Περιφέρεια έχει πραγματοποιήσει, εκτεταμένη διαβούλευση για τα "Μέτρα και Δράσεις" προσαρμογής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υλοποίησης του ΠΕΣΠΚΑ, με σκοπό την καταγραφή των πραγματικών αναγκών σε σχέση με τις προτάσεις της Μελέτης. Παρόλο που αυτή η διαδικασία έγινε διαδικτυακά λόγω COVID-19, είχε θετικά αποτελέσματα και υπήρξαν αρκετές προτάσεις που λειτούργησαν βελτιωτικά στο πόνημα της Μελέτης. 
 
Σήμερα το ΠΕΣΠΚΑ βρίσκεται στη διαδικασία της οριστικής διαβούλευσης όλης της Μελέτης του, όχι μόνο με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά με ανοικτή πρόσκληση προς όλους όσους ενδιαφέρονται να εκφράσουν άποψη. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία να προηγηθεί, προκειμένου στη συνέχεια η Περιφέρεια να προχωρήσει στην  οριστική έγκριση του ΠΕΣΠΚΑ μέσα από τα συλλογικά της όργανα.

Επισημαίνεται ότι η μελέτη του ΠΕΣΠΚΑ θα αποτελέσει οδηγό για την Περιφέρεια και θα επιτρέψει στους αρμόδιους φορείς την προπαρασκευή και ωρίμανση όλων των έργων, τα οποία σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για την επιτυχή ένταξή τους στη νέα προγραμματική περίοδο για το ΕΣΠΑ (2021 – 2027).
 
Ως εκ τούτου, από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στο ευρύ κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, το περιεχόμενο του κεφαλαίου 8 της Μελέτης, με τίτλο "Ενιαίο ΠΕΣΠΚΑ", το οποίο αποτελεί την ουσιαστική σύνοψη όλων των κεφαλαίων της Μελέτης του ΠεΣΠΚΑ Κρήτης. 
 
Το "Ενιαίο ΠΕΣΠΚΑ" έχει αναρτηθεί στο site της Περιφέρειας στη θέση «Σημαντικές Δράσεις». Μπορείτε επίσης να το βρείτε στον μόνιμο σύνδεσμο Dropbox:
 https://www.dropbox.com/s/7kiaqpmkwjjggqt/Paradoteo_8_PeSPKA_Crete_upd_2...
 
Παρακαλούμε οι προτάσεις και οι απόψεις των πολιτών και των φορέων, να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Δ/νση ΠΕΧΩΣ της Περιφέρειας Κρήτης, μέχρι την 10 Ιουνίου 2021, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
d.pexws@crete.gov.gr
kargaki@crete.gov.gr 
a.sakalis@enviroplan.gr  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"SafeCrete.gr": Η πύλη της Περιφέρειας Κρήτης για την κλιματική αλλαγή

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία

Η Κρήτη επηρεάζεται από την αύξηση θερμοκρασίας στην Αν. Μεσόγειο