Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Να βγάλει η κυβέρνηση επιτέλους από το αδιέξοδο τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων

Σωκράτης Βαρδάκης

Την παράταση της ισχύος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Σε επιστολή του το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο ΕΡΜΗΣ», ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς προστασία προκειμένου να αποφευχθεί η βίαιη απορρύθμιση των σχέσεων, καταρχήν με παράταση της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης (Σ.Σ.Ε.) έως 30/3/21. Να σημειωθεί ότι η ισχύουσα Σ.Σ.Ε. κατατέθηκε στις 28/5/2019 και κηρύχθηκε μάλιστα υποχρεωτική στις 12/6/19, ενώ παρατείνεται η ισχύς για ένα τρίμηνο και εφαρμόζονται αποκλειστικά μόνο σε όσους εργαζομένους είχαν ήδη ενεργές εργασιακές σχέσεις κατά το χρόνο της λήξης ισχύος της Σ.Σ.Ε. (άρθρο 9 §4 Ν.1876/1990, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 2 § 4 εδ. α΄ ΠΥΣ 6/2012).

Στην προκειμένη περίπτωση, από την 1η Απριλίου έληξε η συμβατική ισχύς της ανωτέρω Σ.Σ.Ε. και παρατάθηκε πλασματικά η ισχύς της για ένα τρίμηνο, χρονικό διάστημα στο οποίο ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις για την σύναψη νέας συμβάσεως εργασίας.

Ωστόσο, λόγω της περιοριστικών μέτρων, που τέθηκαν σε αναγκαστική ισχύ σε όλη τη χώρα, είναι, πλέον, παντελώς αδύνατον να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά, πολλώ μάλλον όταν οι επιχειρήσεις έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, με αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοί τους – μέλη μας έχουν περιέλθει σε πραγματικό αδιέξοδο, από τι στιγμή που την 1η Μαΐου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σ.Σ.Ε., θα πρέπει να ξεκινήσουν να εργάζονται, ωστόσο, προς το παρόν, δεν γνωρίζουν το τι πρόκειται να επακολουθήσει. 

Σχετικά με την υποχρέωση των επιχειρήσεων, ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες, εφόσον συνεχίσουν να τελούν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας από την 1η Μαΐου, να μπορούν να δηλώσουν από την ημέρα εκείνη (1/5/2020) ότι αναστέλλουν και τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, προκειμένου να τύχουν οι τελευταίοι της οικονομικής στήριξης, που εξήγγειλε η Πολιτεία.

Ο κ. Βαρδάκης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν την επιστολή του Σωματείου προκειμένου να αποφευχθεί η βίαιη απορρύθμιση των σχέσεων, παρατείνοντας την ισχύ της Σ.Σ.Ε. Π.Κ. 1/28.05.2019, για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης, κατά ένα έτος.

Κρήτη

Τη λήψη μέτρων για τα ειδικά μαθήματα των πανελληνίων εξετάσεων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Χάρης Μαμουλάκης

Την άμεση λήψη μέτρων για την εξέταση των υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την Υπουργό Παιδείας 32 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρωτοβουλία των Νίκου Φίλη, Μερόπης Τζούφη και Παύλου Πολάκη. 

 

«Το ζήτημα μετάβασης των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα της πρωτεύουσας, ειδικά από περιοχές όπως η Κρήτη, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση με τις συνθήκες που βιώνουμε» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Γι’ αυτό και ζητάμε από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα προστατέψουν τους μαθητές, καθώς και να μας ενημερώσει σχετικά με το εάν προτίθεται να συγκροτήσει τοπικά εξεταστικά κέντρα για τα ειδικά μαθήματα, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων».

 

Οι Βουλευτές αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία του Covid19, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο μετακινήσεων προς τα εξεταστικά κέντρα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης για την εξέταση των ειδικών μαθημάτων (σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσικά μαθήματα), καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονεί η συγκέντρωση μαθητών απ’ όλη τη χώρα στα κέντρα αυτά. Παράλληλα, κάνουν ιδιαίτερη μνεία στις ανοικτές επιστολές Συλλόγων Γονέων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας – μεταξύ των οποίων και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων της Περιφέρειας Κρήτης – οι οποίες τονίζουν την ανάγκη κατά τόπους εξέτασης των ειδικών μαθημάτων.