Κρήτη

Ηράκλειο

Πράσινο φως για την αποκατάσταση του παλαιού Ηγουμενείου της Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη

image1.jpeg

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον το θέμα της αποκατάστασης μίας από τις σημαντικότερες μονές της Κρήτης, της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, καθώς υπογράφηκε σήμερα από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, η απόφαση για την ένταξη του σχετικού έργου, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020».
 
Για το εν λόγω έργο, που υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο για την ανάδειξη και προστασία του μνημειακού αποθέματος της Μεγαλονήσου, η Περιφέρεια Κρήτης συνέδραμε άλλωστε, ουσιαστικά, με την αρχική χρηματοδότηση μέρους των σχετικών μελετών και, βέβαια, με την ωρίμανσή τους από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Συντήρηση και Αποκατάσταση Ηγουμενείου Ιεράς Μονής Επανωσήφη», με προϋπολογισμό  1.407.400,00 €. Φυσικό αντικείμενο του έργου αποτελεί η στερέωση και πλήρης αποκατάσταση του παλαιού Ηγουμενείου της Μονής, το οποίο αποτελεί επιβλητικό διώροφο  κτίσμα του 20 αιώνα, με στοιχεία αστικής αρχιτεκτονικής.

Αγιος Γεώργιος Επανωσηφη
Αγιος Γεώργιος Επανωσηφη

Στόχος της αποκατάστασης είναι η αντιμετώπιση των οικοδομικών προβλημάτων του κτηρίου, η λειτουργική αξιοποίησή του, και η αισθητική αναβάθμιση αυτού και του περιβάλλοντος χώρου του.
Το έργο, έχει ως στόχο την αποκατάσταση του Ηγουμενείου με την παράλληλη διατήρηση της υφιστάμενης μορφής του κτηρίου. Οι κύριες εργασίες που πρόκειται να υλοποιηθούν προβλέπουν, ενίσχυση του κτηρίου, αποκατάσταση των τοιχοποιιών και των επιχρισμάτων τους, ενίσχυση και ανακεράμωση της στέγης, επισκευές ξύλινων κλιμάκων, δαπέδων ισογείου και ορόφων, συντηρήσεις κουφωμάτων, κατασκευή αποστραγγιστικής  τάφρου προστασίας από την ανερχόμενη υγρασία και χρωματισμούς. Ο περιβάλλων χώρος θα επιστρωθεί με λίθινες πλάκες και ολόκληρο το συγκρότημα θα αποκτήσει νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, συστήματα ασφαλείας και πυρανίχνευσης, νέα δίκτυα ύδρευσης, θέρμανσης, αερισμού και αποχέτευσης.  

Στην σημερινή υπογραφή της ένταξης του έργου από τον Σταύρο Αρναουτάκη παραβρέθηκαν ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης και η περιφερειακή σύμβουλος Ειρήνη Χουδετσανάκη, ο Ηγούμενος  αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος και μοναχοί της Μονής Επανωσήφη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με ΒΟΑΚ το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ελλάδα της νέας εποχής (Βίντεο)

Έμποροι Κρήτης: "Επιτακτικό το άνοιγμα της αγοράς!"

Με δυναμική συνεχίζει η ΠΕΔ Κρήτης για τους δασικούς χάρτες

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Φωτιά σε υπόστεγο κινητοποίησε την πυροσβεστική

πυροσβεστικό όχημα

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το πρωί σήμερα Δευτέρα 29 Νοεμβρίου μετά από ειδοποίηση για φωτιά που ξέσπασε στον Μοχό Ηρακλείου. 

Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε ένα υπόστεγο με μπάλες τριφυλιού, το οποίο δεν γειτνιάζει με άλλα σπίτια οπότε δεν υπήρχε κίνδυνος επέκτασής της. 

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις πυρόσβεσης και συγκεκριμένα 3 οχήματα με 8 πυροσβέστες.

 

Ειδήσεις

Ηράκλειο: Θρίλερ με τις εκλογές στο Δικηγορικό σύλλογο - Ποιοι πάνε στο δεύτερο γύρο

Ηράκλειο: Τους συνέλαβαν την ώρα που παραλάμβαναν την ηρωίνη από τη μεταφορική (φωτο)

ESPA BANNER