Κρήτη

Με ΒΟΑΚ το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ελλάδα της νέας εποχής (Βίντεο)

ΒΟΑΚ γούρνες

Το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης περιλαμβάνεται στο πακέτο έργων και επενδύσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο καλύπτει όλη τη χώρα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει τουλάχιστον 180.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το Σχέδιο παρουσιάστηκε σήμερα επίσημα από την κυβέρνηση, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρακτήρισε ως  τη «γέφυρα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στη μετά COVID εποχή και στην τρίτη δεκαετία αυτού του αιώνα».

Ο ΒΟΑΚ, περιλαμβάνεται στην κατηγορία των ιδιωτικών επενδύσεων, μαζί με μια σειρά από κρίσιμες υποδομές και ένα συνολικό πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια, ενώ μέσω ΣΔΙΤ προβλέπεται και ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών και μέσων.

Η "ταυτότητα" του  "Ελλάδα 2.0"

Συνολικά, μέσα από τις 170  δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, οι οποίες αφορούν έργα-επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους 57,4 δις. ευρώ εκ των οποίων

 * 30,9 δις. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, 

 * από αυτά , τα 17,8 δις. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,7 δις. ευρώ δάνεια

* επιπλέον θα κινητοποιηθούν κεφάλαια ύψους 25,6 δις. ευρώ.

Το «Ελλάδα 2.0» - όπως ονομάζεται το σχέδιο - αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: Τον πράσινο, τον ψηφιακό, τον κοινωνικό και αυτόν που αφορά στον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Κατόπιν θα κατατεθεί στην Κομισιόν προς έγκριση. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πάρει την τελική του μορφή και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καραμανλής: "Ξεμπλοκάρουμε τα μεγάλα έργα" - Τί είπε για τον ΒΟΑΚ

Υπουργείο Υποδομών - Κρήτη: Προτεραιότητα ο ΒΟΑΚ και τα Δικαστικά Μέγαρα

ΤΕΕ/ΤΑΚ: Παρατηρήσεις για το τμήμα «Χερσόνησος - Νεάπολη» του ΒΟΑΚ

Κρήτη

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης για την Ημέρα της Ευρώπης

Σταύρος Αρναουτάκης

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο για την Ημέρα της Ευρώπης, όπου γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στέλνει μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως θα καταφέρει ν’ ανταποκριθεί στις σύγχρονες μεγάλες προκλήσεις.

Αναλυτικά, το μήνυμα αναφέρει:   

 «Από την ημέρα της ίδρυσής της, έχει καθιερωθεί ως ο θεματοφύλακας της προστασίας της ειρήνης, των ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προόδου και της ευημερίας των ευρωπαίων πολιτών.
Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες, αν αντιμετωπιστούν με συνεργασία και κοινή βούληση.
Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον. Μέσα από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, τα συστήματα υγείας των κρατών μελών, με το συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας, υλοποιώντας, παράλληλα, ένα μεγάλο πρόγραμμα εμβολιασμού των ευρωπαίων πολιτών.
Από την Κρήτη, τον τόπο που γεννήθηκε ο πρώτος πολιτισμός στον ευρωπαϊκό χώρο, στέλνουμε ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Ένα μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, να επενδύσει στους νέους, να προωθήσει την έρευνα και την καινοτομία να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη
»

 

Διαβάστε επίσης:

Το Ηράκλειο αποκτά υπερυψωμένες και κόκκινες διαβάσεις πεζών (φωτογραφίες)

Στρασβούργο: Ξεκινά η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης